Režisierius K.Bogomolovas: „Žmonės jau susitaikė su kasdieniu žiaurumu“

„Teatras – idealus gyvenimo modelis, vienintelė meno rūšis, neturinti pretenzijų į amžinybę“, – teigia 38 metų Konstantinas Bogomolovas, Rusijoje pelnęs talentingo ir skandalingo menininko šlovę. K.Bogomolovo premjera „Mano tėvas – Agamemnonas“ pradės Vilniaus mažojo teatro 25-ąjį sezoną. Spektaklį įkvėpė graikų tragedijos klasiko Euripido (480–405 m. pr. Kr.) kūryba. Didysis tragikas nuolat ieškojo naujovių, stengėsi suaktualinti tradicinius mitus.  Euripidas pirmasis savo tragedijose atsigręžė į žemiškąją tikrovę, kurios gyvas atgarsis scenoje dažnai įgaudavo ir kandumo.

Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Ragelskienė ("Lietuvos rytas")

2013-09-09 18:49, atnaujinta 2018-03-01 11:55

Kariai paaukojo vado dukrą

„Spektaklyje „Mano tėvas – Agamemnonas“ kalbame ne apie tai, kad mūsų amžius yra žiaurus: kraujas, prakaitas ir ašaros. Pats žiaurumas manęs nedomina, jo rastume ir Williamo Shakespeare’o kūriniuose“, – kalbėjo K.Bogomolovas.

Kaip inscenizacijos pagrindą K.Bogomolovas pasirinko garsiausią Euripido tragediją  „Ifigenija Aulidėje“. Ji pagrįsta legenda apie tai, kaip achajai karo išvakarėse, nesulaukdami palankaus vėjo laivams plaukti, paaukojo deivei Artemidei savo vado Agamemnono dukterį Ifigeniją. Ši auka pradėjo didžiąją Agamemnono šeimos tarpusavio neapykantos ir žudynių dramą, sukrėtusią visų Agamemnono palikuonių likimus.

Per pirmas repeticijas K.Bogomolovas akcentavo, kad Euripido sukurta istorija jį domina ne dėl karo ar socialinių paralelių. Palikdamas karą tik kaip scenoje vykstančios istorijos foną, K.Bogomolovas susitelkė į tėvų ir vaikų santykius.

Kaip prasideda naikinimas

„Gyvybės dovanojimas šiame pasaulyje pradeda naikinimo grandinę. Tėvai tampa pradiniu blogiu ir amžino pavojaus šaltiniu. Gimdytojai, ryjantys savo vaikus, – tokia istorija, nulemta Ifigenijai, pamatyta jos akimis, papasakota per jos personažą, galėtų tapti prasmine spektaklio „Mano tėvas – Agamemnonas“ ašimi“, – kalbėjo K.Bogomolovas.

Režisieriui buvo įdomu, kad antika ir šiandiena panašios ne žiaurumu, o susitaikymu su juo. Ir ten, ir čia žiaurumas esą priimamas kaip natūralus buities elementas.

Po premjeros – į Varšuvą

K.Bogomolovas 1997 m. baigė Maskvos valstybinio universiteto Filologijos fakultetą, o 2003 m. – GITIS Režisūros fakultetą.

Jis studijavo garsaus režisieriaus Andrejaus Gončiarovo kurse. Pas tą patį pedagogą mokėsi ir Eimuntas Nekrošius.

Vilniaus mažojo teatro svečias režisuoja įvairiuose Maskvos ir Europos teatruose. Šiuo metu oficialios K.Bogomolovo pareigos – Maskvos dailės teatro (MCHAT) režisierius ir teatro meno vadovo pavaduotojas bei aktorinės mokyklos Nr. 24, įkurtos Maskvos naujojo kino mokyklos pagrindu, vadovas.

Iš karto po premjeros Vilniuje K.Bogomolovas vyks į repeticijas Varšuvoje. Režisieriaus planuose – ir Fiodoro Dostojevskio „Brolių Karamazovų“ pastatymas Maskvoje.

Rugsėjo 29 d. 21 val. spektaklis „Mano tėvas – Agamemnonas“ bus pristatytas Vilniaus teatro festivalio „Sirenos“ programoje. Spektakliui muziką kuria kompozitorius Faustas Latėnas, dailininkė – Larisa Lomakina (Rusija). Spektaklyje vaidina Arūnas Sakalauskas, Elžbieta Latėnaitė, Vaida Būtytė, Valda Bičkutė ir Mantas Vaitiekūnas.

K.Bogomolovo režisuoto spektaklio „Mano tėvas – Agamemnonas“ (scenos iš Euripido pjesių) premjera Vilniaus mažajame teatre numatyta rugsėjo 13 ir 14 dienomis 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.