Briuselio scenoje – lietuvių kultūros perlai

„Oi ant kalno, ant aukštojo, Ulijona linus rovė.” Violetos Urmanos atliekamos lietuviškos dainos vakar Briuselyje klausėsi per porą tūkstančių klausytojų.

Lietuvė V.Urmana dainavo Belgijos karališkajame menų centre „Bozar”.<br>Dž.G.Barysaitės nuotr.
Lietuvė V.Urmana dainavo Belgijos karališkajame menų centre „Bozar”.<br>Dž.G.Barysaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Sep 13, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 6:19 AM

Belgijos karališkajame menų centre „Bozar” buvo pradėta Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai kultūrinė programa.

Koncerte pasirodė ir garsiausia mūsų šalies operos solistė.

„Neturėčiau dabar kalbėti, nes koncerto dieną įprastai tausoju balsą.

Bet šįkart padariau išimtį, nes noriu pasakyti, kaip didžiuojuosi savo šalimi ir kokia garbė man atstovauti Lietuvai”, – likus kelioms valandoms iki iškilmingo koncerto „Lietuvos rytui” kalbėjo V.Urmana.

Prestižinėje Briuselio salėje lietuviška daina skambėjo pirmąkart. Koncerto klausėsi aukšti ES pareigūnai, Belgijos karalius Philippe’as, Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Aš esu didelė euroentuziastė. Man teko dainuoti Berlyne Lietuvai vos įstojus į ES. Prisimenu, tąkart sproginėjau iš džiaugsmo.

Dabar džiaugiuosi ir didžiuojuosi matydama, kokia Lietuva yra šiandien”, – kalbėjo solistė.

Pasirinko gražiausią dainą

Į Briuselį traukiniu atvykusi iš Paryžiaus, kur šiuo metu dirba jos sutuoktinis, V.Urmana specialių pageidavimų koncerto rengėjams neturėjo.

Didžiausias ir pagrindinis solistės noras – dainuoti diriguojant lietuviui. Tad ketvirtadienio vakarą batutą į rankas paėmė ir Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui dirigavęs Modestas Pitrėnas.

Dar vienas solistės sprendimas – paskutinis vakaro kūrinys. Bisui ji pasirinko Juozo Gruodžio dainą „Ulijona”.

„Man tai visų laikų gražiausia lietuviška daina. Savo repertuare jų daug neturiu, tad labai džiaugiuosi, kad ją gali išgirsti tokia gausi tarptautinė publika”, – kalbėjo operos primadona.

Su lietuviais buvo lengva

Į garsaus belgų architekto Victoro Hortos praėjusio šimtmečio pradžioje suprojektuotą meno centrą „Bozar” marmuriniais laiptais vakar vakare kopė per 2000 žmonių – tiek telpa pagrindinėje koncertų salėje.

Kultūrinę programą rengę Lietuvos diplomatai pripažino, kad iš pradžių belgai neslėpė skeptiško požiūrio į lietuvių užmojus savo kultūrą pristatyti pagrindinėje Briuselio meno erdvėje.

Bet lūkesčiai pasiteisino su kaupu – bilietų neliko dar gerokai iki koncerto.

„Su Lietuvos menininkais ir toliau norėsime bendradarbiauti, juos pristatysime ne tik Belgijoje, bet ir visoje Europoje”, – sakė „Bozar” meno direktorius Paulis Dujardinas.

Vakarykštis renginys įtrauktas ir į tarptautinio Klaros muzikos festivalio programą. Jo rengėjams buvo suteikta galimybė pasirinkti vakaro metu skambėsiančius kūrinius.

„Su ES pirmininkaujančiomis šalimis bendradarbiaujame ne pirmus metus.

Kai atėjo Lietuvos eilė, jau žinojome, kad turėsime tikrai puikių menininkų pasirinkimą.

Reikia pripažinti, kad taip būna ne visuomet. Pavyzdžiui, pernai sunkiau bendradarbiauti sekėsi su Kipru. Situacija su Lietuva – visiškai priešinga”, – kalbėjo Klaros muzikos festivalio komercijos direktorė Sophie Detremmerie.

O šio festivalio meno vadovas Hendrikas Storme’as vakar „Lietuvos rytui” teigė, kad dešimtmetį gyvuojančiam festivaliui ypač didelė garbė bendradarbiauti su V.Urmana.

Koncerto įrašas – milijonams

Kultūrinio Lietuvos prisistatymo koncertą ketvirtadienio vakarą tiesiogiai transliavo ir belgiška Klaros radijo stotis.

Manoma, kad V.Urmanos atliekamas Richardo Wagnerio, Richardo Strausso arijas, Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro grojamą Mikalojaus Konstantino Čiurlionio simfoninę poemą „Miške” išgirdo apie 200 tūkst. radijo klausytojų.

Koncertą planuojama siūlyti ir Europos transliuotojų sąjungos (EBU) nariams, tad tikimasi, kad lietuvišką vakarą „Bozar” scenoje pamatys dar apie 12 milijonų europiečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.