“Banchetto musicale“ kviečia išgirsti nežinomų J.S.Bacho pirmtakų kūrybą

Rugsėjo 20 d. 19 val. sostinės Evangelikų liuteronų bažnyčioje festivalio „Banchetto musicale“ kvietimu koncertuos įvairialypio talento muzikė iš Suomijos Sirkka Liisa Kaakinen-Pilch. Tai reta proga nemokamai pasiklausyti Johanno Sebastiano Bacho ir XVII a. smuiko muzikos, atliekamos pripažintos jos interpretuotojos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 20, 2013, 11:43 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 12:08 AM

Iki šiol manoma, kad pirmuosius ir reikšmingiausius kūrinius solo smuikui – sonatas ir partitas – sukūrė J.S.Bachas. Tačiau koncerto programa atskleis, kad dar 150 metų iki didžiojo baroko meistro gyvenusių Vokietijos ir Austrijos kompozitorių muzikoje formavosi rašymo šiam instrumentui būdai, jo atlikimo technika.

S.L.Kaakinen-Pilch grieš nežinomo autoriaus Siuitą iš Klagenfurto rankraščio, Johanno Josepho Vilsmayrio (1663–1722) Partitą g-moll, Stefano Hauerio (XVII a. pr.) Fantaziją iš Vroclavo rankraščio, Heinricho Ignazo Franoz von Biberio (1644–1704) Pasakaliją iš „Rožinio sonatų“ rinkinio.

Klagenfurto rankraštis – tai XVII a. kūrinių smuikui solo rinkinys. Spėjama, kad jo muziką sukūrė J.H.Schmelzeris, bet tai neįrodyta. Bet kuriuo atveju šios šokių siuitos autorius buvo smuikininkas virtuozas.

Apie J.J.Vilsmayrą žinoma tik tiek, kad jis ilgus metus griežė smuiku Zalcburgo rūmų kapeloje. Mokęsis pas H.I.F.von Biberį, iš jo, matyt, perėmė ypač populiarią anuomet smuiko techniką „scordatura“. Ji būdinga visiems programos kūriniams, o žymiausi pavyzdžiai yra H.I.F.von Biberio „Rožinio“ (arba „Slėpinių“) sonatos, kuriose jis naudoja net 15 skirtingų smuiko derinimų.

Koncertą užbaigs J.S.Bacho (1685–1750) Partita E-dur. Šio kompozitoriaus sonatos ir partitos smuikui solo laikomos nepranokstamomis savo menine ir emocine raiška. Atlikėjams jos kelia daugybę techninių ir meninės išraiškos užduočių.  J.S.Bachas į šiuos kūrinius sudėjo visą savo kaip smuikininko patirtį ir apibendrino dviejų šimtmečių kelią smuiko literatūroje. Tai savotiška smuikininkų Biblija.

S.L.Kaakinen-Pilch atlieka įvairių epochų muziką, bet pagrindinį dėmesį skiria XVII–XIX a. kompozicijoms. Be smuiko ji taip pat griežia viola, viola d’amore, vadovauja orkestrams ir diriguoja.

Atlikėja yra ypač vertinama kaip senosios muzikos ansamblių ir orkestrų vadovė, rengianti Baroko muzikos programas, Wolfgango Amadeaus Mozarto ir Franzo Schuberto laikų simfonijas. Jos kaip solistės repertuare – šešiolika H.I.F.Biberio „Rožinio“ sonatų, J.S.Bacho sonatos ir partitos smuikui solo, kiti soliniai XVI ir XVII a. kūriniai.

Šiuo metu S.L.Kaakinen-Pilch yra Stavangerio (Norvegija) universiteto profesorė, dėsto Helsinkio J.Sibeliaus akademijoje, o su šeima gyvena tai Krokuvoje, tai Šiaurės Suomijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.