Festivalis „Vilniaus fejerija” penkmetį atšvęs griausmingai

"Bus dar daugiau ugnies”, – drąsiai žada penktojo festivalio „Vilniaus fejerija” rengėjai. Šeštadienį sostinės Vingio parke jie kviečia stebėti įspūdingiausią ugnies šokį šio renginio istorijoje.

Pernai Vilniaus dangų nušvietę ugnies pliūpsniai šiemet bus dar įspūdingesni, nes dalyvaus daugiau komandų.<br>T.Bauro nuotr.
Pernai Vilniaus dangų nušvietę ugnies pliūpsniai šiemet bus dar įspūdingesni, nes dalyvaus daugiau komandų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("Lietuvos rytas")

2013-09-20 12:35, atnaujinta 2018-02-22 00:01

Kai šeštadienį nugriaudės paskutiniai fejerverkai, „Vilniaus fejerijos” užkulisiuose bus net trys progos pakelti šampano taurę. Pirmoji – drąsios fejerverko festivalio idėjos sukaktis. Šių metų „Vilniaus fejerija” – jau penktoji. Kita proga – festivalį rengianti Lietuvos fejerverkų meistrų įmonė „Blikas” šiemet švenčia dvidešimtmetį.

Dar viena puiki tradicija susijusi su krepšiniu. „Vilniaus fejerijoje” ir šįmet bus paskelbta simbolinė Vilniaus „Lietuvos ryto” krepšinio klubo naujojo sezono pradžia.

Programa ilgesnė nei pernai

„Kiek kilogramų sprogmenų iššaudysime? Taip net neskaičiuojame. Viena, ką jau dabar galiu pasakyti, – tai bus geriausias ir ilgiausiai trunkantis mūsų fejerverkas per visą „Vilniaus fejerijos” istoriją”, – žadėjo „Bliko” pasirodymų kūrėjas Artūras Zumeras.

Tūkstančiai į Vingio parką ateisiančių žiūrovų turės į ką paganyti akis – šįkart programoje įrašyta daugiau fejerverkų komandų vardų nei ankstesniais metais.

Festivalio pirmosios sukakties proga pakviestos keturios komandos, triumfavusios ankstesniuose „Vilniaus fejerijos” sezonuose. Mat kasmet festivalyje rengiamos fejerverkų varžybos, kuriose paprastai dalyvauja trys užsienio komandos. Šįkart jų bus keturios.

Lietuviai į kovą nesiveržia

Lietuviai šioje kovoje nedalyvauja – „Blikas” kasmet rodo finalinį fejerverką, kuris nėra vertinamas balais. Bet taip yra ne todėl, kad mūsiškiai nevertintų užsieniečių galimybių.

„Jei dalyvautume varžybose, turėtume geresnes sąlygas. Lietuvoje mūsų bazė, visa reikalinga įranga, nereikia nieko gabentis šimtus kilometrų.

Tai esminis skirtumas, kuris prisideda prie fejerverkų kokybės. Bet tai nereiškia, kad esame geresni už kitus šventės dalyvius. Mums taip dar smagiau – nesame įsprausti į konkurso rėmus, neturime laikytis taisyklių, galime duoti laisvę fantazijai”, – sakė A.Zumeras.

Kiekvieno pasirodymo svarbi dalis – muzika, ją pirotechnikai parenka labai kruopščiai.

„Pavyzdžiui, mūsų fejerverkui bus parinkti šeši kūriniai. Tarp jų – smuikininkės Vanessos Mae įrašytas „Storm” Antonio Vivaldi muzikos motyvais, taip pat grupės „Yolande Be Cool” hitas „We No Speak Americano”.

Šiuos kūrinius savo pasirodymuose naudojome anksčiau, jie sutaps su geriausių mūsų fejerverkų fragmentais.

Tai bus tarsi visų geriausių mūsų pasirodymų rinkinys”, – sakė A.Zumeras.

Rokerį užkrėtė aistra

Muzika šeštadienį skambės ne tik iš įrašų. Kasmet „Vilniaus fejerijoje” koncertuoja garsūs Lietuvos atlikėjai. Šįmet linksminti publiką patikėta melodingiesiems rokeriams „Biplan”, o vainikuoti šou – Stasiui Povilaičiui.

„Jo atliekamos dainos patinka ir jauniems, ir seniems – kaip ir fejerverkai.  Be to, sunku surasti kitą dainą, kuri taip tiktų ugnies šventei kaip „Švieski man vėl”, – pasirinkimą paaiškino šventės prodiuserė Nijolė Ruzgienė.

Ji džiaugėsi, kad vieną sykį festivalyje dalyvavę žmonės vėl veržiasi į jį sugrįžti. Taip nutiko Algirdui Kaušpėdui – pernai jis ne tiktai dainavo, bet ir dirbo festivalio žiuri. Po renginio prisipažino – pasijuto tikras fejerverkų entuziastas.

„Turiu gerų prisiminimų. Fejerverkai gali būti ne tik pramoga, šventė, bet ir ginklas, būdas atkeršyti už nuoskaudas. 1989-aisiais Kaune nusprendėme iššauti fejerverkų paminėdami Vasario 16-ąją.

Kai pradėjome domėtis, paaiškėjo, kad Lietuvoje niekas fejerverkų nešaudo.

Teko pasikviesti specialistus iš Charkovo. Jie trimis sunkvežimiais vežė į Lietuvą pirotechnikos gaminių. Juokingiausia, kad jie buvo atsakingi už visus didžiuosius Kremliaus švenčių fejerverkus. Tai štai tais Kremliaus fejerverkais ir atšventėme Nepriklausomybės paskelbimo metines”, – juokėsi A.Kaušpėdas.

Džiaugiasi dėmesiu

A.Zumeras džiaugėsi, kad susidomėjimas fejerverkų švente vis didėja, ir ne tik tarp reginiu pasimėgauti atėjusių žiūrovų.

„Daugelis bendražygių iš užsienio domisi, kokios yra galimybės pas mus atvažiuoti ir parodyti programą.

Vakaruose fejerverkų festivaliai populiarūs, džiugu, kad prie to einame ir Lietuvoje.

Artimiausiais metais programos dar neplėsime. Bet daugėjant žiūrovų ir galimybių, galbūt ateityje ir plėsimės”, – sakė A.Zumeras.

Šaudys pagal muziką

Penktajame fejerverkų festivalyje dalyvaus keturios komandos. Į Vilnių sugrįžta lenkai „S-Piro” ir „Grom Zbig”, latviai „Svetku agentura” ir kroatai „Mirnovec”. Iš šio ketverto bus išrinkta viena komanda, kuri galės vadintis geriausia iš geriausių.

Visi keturi varžybų dalyviai parengė iš trijų dalių sudarytą pasirodymą. Pirmojoje bus rodomas fejerverkas pagal Gioachino Rossini operos „Vilhelmas Telis” fragmentą, antrojoje ugnis sproginės pagal kiekvienos šalies tautinį savitumą atspindintį kūrinį, o trečiojoje – pagal laisvai pasirinktą muziką.

Festivalis „Vilniaus fejerija”. Rugsėjo 21 d. 19 val. Vilnius, Vingio parkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.