Šviesuolį priglaudė Bitėnai

Anksčiau nedaug kam žinomos Bitėnų kapinės virsta Mažosios Lietuvos panteonu. Čia palaidoti šio krašto patrioto ir šviesuolio, Tilžės Akto signataro, daktaro Valterio Didžio (1896–1977) palaikai.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Sep 20, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 12:24 AM

Urnos su V.Didžio ir jo žmonos Liudvikos palaikais atskraidintos į Bitėnus (Pagėgių sav.) iš Australijos, kur po Antrojo pasaulinio karo atsidūrė iš Lietuvos pasitraukusi lietuvių šeima.

Palaikų pervežimu pasirūpino V.Didžio vaikai, sužinoję, kad vietos kapinaitėse ilsisi ir daugiau šiam kraštui nusipelniusių žmonių.

Po mišių restauruotoje Vilkyškių evangelikų-liuteronų bažnyčioje prie Rambyno kalno atgabentos urnos palaidotos netoliese esančiose Bitėnų kapinaitėse.

Po Pirmojo pasaulinio karo suirutės V.Didžys su kitais susipratusiais mažlietuviais šimtmečiais germanizuoto Klaipėdos krašto senbuvių nusiteikimą prisišlieti prie Lietuvos pareiškė ne vien tiktai žodžiais – jie pasirašė svarbią politinę deklaraciją – Tilžės Aktą.

Vėliau Mažosios Lietuvos patriotai dėl to nukentėjo – jiems teko trauktis iš Klaipėdos krašto, kai jį 1939 metais aneksavo Vokietija. V.Didžys paliko ir savo namą Melnragėje, ir nuosavą jachtą „Rūta”. Gydytojo šeima prisiglaudė Kaune, rašytojo Balio Sruogos name.

Rytprūsiuose gimęs V.Didžys – Lietuvos buriavimo pradininkas, vienas pirmųjų nuosava jachta „Rūta” pradėjęs buriuoti iš pradžių Kuršių mariose, o paskui ir Baltijoje. Buvo pirmojo lietuviško jachtklubo Klaipėdoje komodoras, pelnęs nemažai pergalių burlaivių regatose.

Iš Australijos atkeliavo ne tiktai V.Didžio palaikai, bet ir sidabrinė taurė su latviškais užrašais – tarpukariu tarptautinėje regatoje jo iškovotas trofėjus. Vaikai prizą perdavė Lietuvos jūrų muziejui.

Palaidoti trys Tilžės Akto signatarai

Bitėnų kapines susigriebta tvarkyti po to, kai jose 1993 metais buvo perlaidoti iš Vokietijos atvežti filosofo ir rašytojo Vydūno palaikai.

Vėliau čia amžinojo poilsio grįžo spaustuvininkas Martynas Jankus, jo bendražygis Jonas Vanagaitis, kiti iškilūs visuomenės veikėjai.

Pagal architektų Marijos ir Martyno Purvinų projektą sutvarkytos kapinės įtrauktos į Kultūros paveldo registrą. Daug jėgų ir laiko joms atidavė Vydūno draugija, M.Jankaus muziejaus darbuotojai.

„Bitėnų kapinės virsta Mažosios Lietuvos panteonu – čia supiltas jau trečiasis Tilžės Akto signataro kapas”, – sakė Pagėgių meras Virginijus Komskis.

Tilžės Aktą pasirašė 24 už lietuvybę kovoję šio krašto šviesuoliai. Kai kurių gyvenimo vėtrų svetur nublokštų signatarų kapai net nežinomi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.