Tenoro V.Vyšniausko debiutas Šiaurės Amerikoje prilygo žygdarbiui

Pilnutėlė Bostono salė „Jordan Hall“ niekaip negalėjo liautis ploti po septynias valandas su pertraukomis trukusio koncerto, kuriame skambėjo Richardo Wagnerio opera „Rienzi“. Pagrindinio operos herojaus – paskutiniojo Romos tribūno Rienci – partiją dainavo lietuvis Vaidas Vyšniauskas, prisistatęs publikai kaip Kristianas Benediktas. Tai buvo jo debiutas Šiaurės Amerikoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Sep 21, 2013, 12:48 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:13 PM

Šia „Rienzi“ koncertine versija praėjusią savaitę Bostone debiutavo nauja operos kompanija „Odyssey Opera“, užsimojusi plukdyti publiką į jos dar neregėtus operos uostus. Ankstyvoji penkiaveiksmė R.Wagnerio opera „Rienzi“ Bostone skambėjo pirmą kartą, nors kompozitorius ją parašė prieš 170 metų.

„Jei kas nors ryšis šią operą pakartoti, tai įvyks jau ne mūsų laikais“, - sakė žurnalistams prieš premjerą jos dirigentas „Odyssey Opera“ įkūrėjas ir meno vadovas Gilas Rose‘as.

„Rienzi“ retai atliekama pasaulyje dėl milžiniškos atlikėjų sudėties – „Odyssey Opera“ projekte jų dalyvavo 200, - dėl didžiulių chorinių scenų, baleto, reikalavimų solistams. Ypač sunku šiam veikalui surasti pagrindinės partijos atlikėją – ji labai sudėtinga.

„Narsiai ir tvarkingai dainuoti mažiausiai penkias valandas buvo nemenkas lietuvių tenoro Kristiano Benedikto žygdarbis“, - pripažino po renginio „The Boston Globe“. Anot kritiko Jeremy Eichlerio, vilnietis puikiai įveikė ir didžiausią vaidmens iššūkį – švelniai ir stabiliai padainavo Rienci maldą finaliniame veiksme.

„Kristianas Benediktas nusipelnė stovinčios publikos ovacijų. Jis ne tik išdainavo milžinišką partiją, bet perteikė ir finalo ekstazę, - gyrė lietuvį „examiner.com“. – Jo aukštosios natos nebuvo garsios, bet – nepriekaištingai tikslios, o švelni Rienci malda pateisino visus vakaro lūkesčius“.

Kritikai buvo vieningi: G. Rose‘as ambicingu projektu sudrebino Bostoną – „Rienzi“ premjera tapo didžiule sėkme. Anot „Boston Classical Review“, operos atlikimas buvo toks aistringas ir įtraukiantis, kad finale suliepsnojant Kapitolijui, atrodė, įgrius ir „Jordan Hall“ lubos.

„Neprisimenu, kada girdėjau tiek aplodismentų. Publika buvo prinokusi šiam veikalui“, - juokėsi grįžęs į Vilnių V.Vyšniauskas.

Solistas papasakojo, kad jau Bostone jis iš karto pajuto ir azartišką atlikėjų nuotaiką. Jos įkvėptas Vaidas per savaitę pasisiūdino specialiai koncertui švarką ir legiono vado raištį, norėdamas suteikti savo pasirodymui daugiau teatrališkumo.

Dainuodamas Rienci maldą solistas scenoje juostą nusiėmė ir sulankstė, taip parodydamas, kad prieš Dievą visi lygūs – regalijos nereikalingos.

Koncerte V.Vyšniauskas dalijosi scena su patyrusiais R.Wagnerio muzikos interpretuotojais – svarbiausiose pasaulio scenose dainuojančiomis Elisabete Matos, Margaret Jane Wray, „Grammy“ nominantu Kristopheriu Irmiteriu ir kitais pripažintais artistais.

„Aš esu naujokas tarp vagneristų. „Rienzi“ dainavau tik antrą kartą, o prieš tai buvau padainavęs tik dviejuose „Valkirijos“ spektakliuose“, - apibūdino savo patirtį atliekant sudėtingą R.Wagnerio repertuarą V.Vyšniauskas, pavadintas Bostone vienu perspektyviausių savo kartos dramatinių tenorų.

Jau kitų metų pradžioje solisto repertuarą papildys „Lohengrinas“ - pagridinį šios R.Wagnerio operos herojų V.Vyšniauskas dainuos Vilniuje ir Varšuvoje. O šiemet didžiausias išbandymas gimtojoje scenoje tenoro laukia gruodį – jis debiutuos Ernanio partija naujajame G.Verdi operos pastatyme Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.