Kultūros ministras Š.Birutis: „Prieš kultūros darbuotojus vykdomas genocidas“

Dėl mažų atlyginimų mažėja kultūros darbuotojų, išyra meno kolektyvai, kyla grėsmė į UNESCO reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą įrašytos Dainų šventės išsaugojimui ir tęstinumui.Taip sakė kultūros ministras Šarūnas Birutis. Pirmadienį jis Vyriausybei įteikė savo ir Lietuvos kultūros asociacijų raginimą neatidėliotinai spręsti atlyginimų kėlimo kultūros darbuotojams problemą.

Kultūros ministras Š.Birutis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kultūros ministras Š.Birutis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-09-23 15:43, atnaujinta 2018-02-21 21:49

„Šalies savivaldybių kultūros įstaigose dirbančių kultūros ir meno darbuotojų darbo užmokestis yra mažiausias, palyginti su kitais sektoriais. Kultūros sektorius su mažais atlyginimais tampa nepatrauklus jaunimui, didelė jaunų specialistų kaita. Tokia padėtis grėsmingai didina ir kitas problemas - išyra mėgėjų meno kolektyvai, kyla grėsmės ir į UNESCO reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą įrašytos Dainų šventės išsaugojimui ir tęstinumui“, - teigiama ministro pranešime.

Jis pareiškė, kad prieš kultūros darbuotojus vykdomas genocidas.

„Tai paskutinė galimybė išsaugoti Lietuvą kaip valstybę, saugančią ir plėtojančią savo kultūrą bei tradicijas. Kultūros darbuotojų genocidas šalyje, neįvertinant jų darbo - didžiausia klaida, kurią reikia kuo skubiau atitaisyti“, - sakė Š.Birutis.

Anot jo, pernai Lietuvoje sumažėjo bibliotekų ir jų darbuotojų, nors 45 proc., arba kas antras šalies gyventojas, naudojosi bibliotekų paslaugomis. Šalies muziejuose dirba apie 900 specialistų, turinčių aukštąjį universitetinį išsilavinimą ir ilgametę darbo patirtį. Daugelio jų atlyginimai tesiekia 1185–1200 litų atskaičius mokesčius. Nuo šių metų sausio 1 dienos padidinus minimalią mėnesio algą iki 1000 litų, pagrindinių muziejų specialistų atlyginimai priartėjo prie šių įstaigų techninių darbuotojų (valytojų, darbininkų, sargų) atlyginimų.

Kultūros ministras priminė, kad jau parengta kultūros ir meno darbuotojų darbo užmokesčio didinimo 2014-2016 metais programa, kuria siekiama didinti kultūros ir meno darbuotojų darbo užmokestį. Per trejus metus tikimasi pasiekti, kad mažiausiai uždirbančių kultūros ir meno darbuotojų mėnesio darbo užmokestis būtų ne mažesnis kaip 1732 litai, o kitų darbuotojų darbo užmokestis padidėtų vidutiniškai 45 procentais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.