“Sirenų“ garsai – ir iš Šiaurės, ir iš Pietų

Pirmadienį norvegiškuoju Oskaro Koršunovo spektakliu „Peras Giuntas“ prasidės 10-asis tarptautinis teatro festivalis „Sirenos“. Jis vilniečiams pristatys dabarties teatro kryptis. Festivalio „Sirenos“ užsienio programą atidarys O.Koršunovo Norvegijoje pastatytas spektaklis „Peras Giuntas“. Tošhovo teatro nuotr.

Festivalio „Sirenos“ užsienio programą atidarys O.Koršunovo Norvegijoje pastatytas spektaklis „Peras Giuntas“.<br>Tošhovo teatro nuotr.
Festivalio „Sirenos“ užsienio programą atidarys O.Koršunovo Norvegijoje pastatytas spektaklis „Peras Giuntas“.<br>Tošhovo teatro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė ("Lietuvos rytas")

Sep 29, 2013, 1:00 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:40 PM

„Nepaisantis jokių ribų, melagis, ypač egocentriškas, įsimylėjęs save ir pasaulį“, – taip režisierius O.Koršunovas pristatė savo spektaklio Oslo nacionaliniame dramos teatre herojų Perą Giuntą iš Henriko Ibseno pjesės.

Pero Giunto ilgai trunkančius nuotykius režisierius sutalpino į pusantros valandos spektaklį kamerinėje erdvėje, klausdamas, kodėl viskas įvyko taip, o ne kitaip.

Už šį kūrinį O.Koršunovas buvo įvertintas „Hedos“ skulptūrėle – tai geriausiam Norvegijos režisieriui skiriamas apdovanojimas. „Peras Giuntas“ iš Norvegijos bus vaidinamas rugsėjo 30 d. 18 ir 21 val. „Menų spaustuvės“ Juodojoje salėje.

Spindi drąsa ir įžūlumu

Spalio 2 dieną 18 val. 30 min. į Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) Mažąją sceną įsiverš „Legionieriai“ iš Rygos Gertrūdos gatvės teatro. Tai dokumentinis drąsos, išminties ir įžūlumo nestokojantis jauno režisieriaus Valterio Silio spektaklis su diskusijos elementais.

Spektaklyje, kuriame vaidina du aktoriai, pasakojama istorija, įvykusi 1954 metais, kai Sovietų Sąjunga pareikalavo, kad Švedija perduotų buvusius karius legionierius.

Žiūrovams teks spręsti skausmingas šešių dešimtmečių senumo problemas ir lemti legionierių likimus. Spektaklio kūrėjai į viską žiūri ir rimtai, ir su humoru. O žiūrovai?

Makbetas prabils gruziniškai

Makbetų pora, lyginama su kinematografiniais avantiūristais Boni ir Klaidu, prabils gruziniškai spalio 3 d. 18 val. 30 min., kai Tbilisio muzikinis ir dramos teatras LNDT didžiojoje scenoje vaidins Davido Doiašvilio interpretaciją, sėkmingai keliaujančią per tarptautinius festivalius.

Williamo Shakespeare’o herojaus veiksmus D.Doiašvilis pateikia kaip režimo, kuriame pats gyvena, padarinius. Režisierius primena, kad jo „Makbete“ esama nesenų Gruzijos įvykių atšvaitų, o Lietuvos gyventojams irgi bus ką atpažinti. Scenoje nebus nieko archajiško – aktoriai vaidins kaip makabriški šokėjai, lydimi šviesų ir muzikos žaismo.

Sicilijos karštis ir temperamentas atsispindės italų teatro avangardininkės Emmos Dante muzikaliame spektaklyje „Medėjos link“, kurį spalio 4 d. 19 val. priims „Menų spaustuvės“ Juodoji salė.

Euripido tragedijos herojams spektaklio autorė suteikė savo gimtinės žmonių bruožų, tad jie, lydimi brolių Mancuso gyvai atliekamos muzikos, atskleis gražiausias ir tamsiausias puses.

Liesis eilės apie jūreivį

Teatrališkos britų muzikos grupės „The Tiger Lillies“ jau nereikia apibūdinti, nes ji vieši „Sirenose“ trečią kartą ir Lietuvoje turi galybę gerbėjų.

„The Tiger Lillies“ LNDT scenoje pasirodys du kartus. Spalio 5 d. 18 val. 30 min. jų juodasis humoras skleisis spektaklyje „Eilės apie seną jūreivį“, sukurtame pagal poeto Samuelio Tayloro Coleridge’o (1772–1834) poemą. Vietoj dekoracijų šįkart matysime itin išraiškingą fotografo Marko Holthuseno kompiuterinę animaciją.

„The Tiger Lillies“ koncertas spalio 6 d. 18 val. 30 min. vainikuos „Sirenų“ dešimtmetį.

Tarptautinio teatro festivalio „Sirenos“ užsienio programa vyks rugsėjo 30 d.–spalio 6 d. „Menų spaustuvėje“ ir Lietuvos nacionaliniame dramos teatre. Bilietų kaina – 45–100 Lt. Jų galima įsigyti „Tiketoje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.