Per dvi dienas - pianistas L.Geniušas ir visi L.van Bethoveno koncertai fortepijonui

„Atkreipkite dėmesį į šį jaunuolį – ateityje apie jį kalbės visas pasaulis“, –  pranašiškus Wolfgango Amadeaus Mozarto žodžius, skirtus Ludwigui van Beethovenui, galima pritaikyti ir jaunam talentingam pianistui Lukui Geniušui, kuris, kaskart sugrįždamas į Kongresų rūmų sceną Vilniuje, stebina naujais iššūkiais. Jaunasis pianistas kritikų vertinamas už retą tokio amžiaus muzikui brandumą ir subtilumą, kuris dera su abejonių nepaliekančiu profesionalumu ir atlikimo meistriškumu. L.Geniušas nenustoja skynęs laurų įvairiuose tarptautiniuose pianistų konkursuose, tarp kurių ir vieno prestižiškiausių – Frédérico Chopino konkurso Varšuvoje antroji vieta, o jo koncertų geografija vis labiau plečiasi. Džiugu, kad koncertuojančio garsiausiose Europos salėse atlikėjo keliai vis dar pasuka į Lietuvą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 30, 2013, 2:43 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:57 PM

Jubiliejinį XXV Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro sezoną publikai dovanojama tikra sensacija - per dvi dienas bus atlikti visi penki L.van Beethoveno koncertai fortepijonui, kuriuose visas didžiojo klasiko kelias ieškant savojo stiliaus: nuo pirmųjų koncertų, alsuojančių W.A.Mozarto ir  Franzo Josepho Haydno intonacijomis, iki didingojo „Imperatoriškojo“.

Šeštadienį, spalio 5-ąją, Vilniaus Kongresų rūmuose įvyks pirmasis ciklo koncertas. L.van Beethoveno koncertai yra elitinis pianistų, koncertuojančių su orkestrais, repertuaras. Skirtingai nei kartais atrodantys populiaresni romantiniai koncertai, šie aprėpia tiek rafinuotą ir aiškų klasikinį stilių, tiek atspindi didžiulę stiliaus evoliuciją, patyrusio kompozitoriaus kelią į brandą.

Pirmieji L.van Beethoveno koncertai yra tikras uždavinys šiuolaikiniam pianistui. Kaip juos aktualizuoti seksis L.Geniušui ir Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui, klausytojai išgirs spalio 5 d. 19 val. Vilniaus Kongresų rūmuose.

Sekmadienį, spalio 6 dieną, 19 val. L.Geniušas bei Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras pratęs koncertų ciklą  „Visi L.van Beethoveno koncertai fortepijonui“ ir atliks du paskutinius šio kompozitoriaus koncertus fortepijonui – op.58 Nr.4 G-dur bei op.73 Nr. 5 Es-dur, dar vadinamą „Imperatoriškuoju“.

L.Geniušas, parengęs visus L.van Beethoveno koncertus, šią dieną skambins labiausiai meistriškumo ir ištvermės reikalaujančius. Šie koncertai jau nebepanašūs į F.J.Haydno ar W.A.Mozarto koncertus – nuo jų L.van Beethovenas nutolsta tiek stilistiškai, tiek idėjiškai. Fortepijoninis koncertas pamažu įgauna kitą svorį ir iš aukštuomenės rūmų koncertų skverbiasi į koncertų sales. Visi XIX a. rašyti koncertai daugiau ar mažiau remiasi L.van Beethoveno atradimais.

Abiem koncertams diriguoja LVSO meno vadovas ir vyriausias dirigentas Gintaras Rinkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.