„Gaidoje“ – legendinis vyrų ansamblis iš Didžiosios Britanijos

Į spalio 18 d. Vilniuje prasidėsiantį tarptautinį aktualios muzikos festivalį „Gaida“ atvyks svečiai iš Didžiosios Britanijos – legendinis vyrų vokalinis kolektyvas „The Hilliard Ensemble“. Jis pristatys išskirtinę programą, kurioje skambės ir senoji viduramžių muzika, ir garsiojo Arvo Pärto kūriniai, ir naujas intriguojantis didelės apimties Ryčio Mažulio opusas.

„The Hilliard Ensemble“ pristatys programą, kurioje skambės senoji viduramžių muzika, A.Pärto kūriniai ir naujas R.Mažulio opusas.<br>M.Borggreve nuotr.
„The Hilliard Ensemble“ pristatys programą, kurioje skambės senoji viduramžių muzika, A.Pärto kūriniai ir naujas R.Mažulio opusas.<br>M.Borggreve nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 3, 2013, 11:23 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:19 PM

Šio kolektyvo pasirodymuose šešių šimtų metų senumo kūriniai skamba naujai, o naujų kūrinių premjeros – kaip amžina klasika. Anot kritikų, nepriekaištingai atlikdami sudėtingą muziką vyrų balsai spinduliuoja garso grynumą, ramybę ir sukuria tolimų vietų bei praėjusio laiko aurą.

Daugybė šio kolektyvo gerbėjų prisimena 2011 metais „Vilniaus festivalių“ surengtus Metų koncertus, kuriuose „The Hilliard Ensemble“ pasirodė kartu su pasauline džiazo įžymybe saksofonininku Janu Garbareku ir pristatė naują savo programą „Officium Novum“. Šių koncertų bilietų kaina siekė daugiau nei porą šimtų litų ir jie buvo iššluoti per keletą savaičių.

„Britų kolektyvas laukiamas didžiausių muzikos festivalių ir gausaus melomanų būrio visame pasaulyje. Ypač tų, kurie domisi senąja viduramžių, Renesanso ir šiuolaikine muzika. Šie puikūs atlikėjai įrodo, kad senųjų amžių garsai gali skambėti labai aktualiai“, – teigia „Vilniaus festivalių“ vadovas Remigijus Merkelys.

Jau beveik keturiasdešimt metų koncertuojančio „The Hilliard Ensemble“ pavadinimas kilo nuo XVI a. pab. – XVII a. pr. anglų dailininko, miniatūrų meistro Nicholo Hilliardo pavardės. Kaip ir N.Hilliardo miniatiūrose ansamblio kūriniuose justi konceptualumas, precizika ir lengvumas.

Savo pasirodymuose „The Hilliard Ensemble“ atlieka ir šiuolaikinių kompozitorių Johno Cage’o, Gavino Bryarso, Heinerio Goebbelso, Gijos Kančelio kūrinius. Vienas iš kertinių kūrėjų ansambliui yra estų kompozitorius A.Pärtas, su kuriuo jiems teko dirbti įrašinėjant albumus.

Pirmojoje koncerto dalyje skambės net trys šio kompozitoriaus darbai – „And one of the Pharisees“, „Psalm 131 (Kindliche Ergebung)“ ir „Most Holy Mother of God”. Tą patį vakarą kolektyvas atliks senosios muzikos autorių Johno Plummerio, Williamo Cornysho ir kitų kompozitorių opusus.

„Sakralinė muzikos dvasia, kuri yra A.Pärto kūrybos pagrindas, nuostabiai atsiliepia vyrų balsuose – skaidriuose, lygiuose, skambančiuose lyg krištolas”, – pasakojo R.Merkelys.

Antrojoje koncerto dalyje „The Hilliard Ensemble“ kartu su lietuvių violončelininkais ir gyvąja elektronika pristatys lietuvių kompozitoriaus R.Mažulio naują didelės apimties kūrinį „Septem Sermones“ pagal filosofo Carlo Gustavo Jungo esė. Dar neįvykus šio kūrinio pasaulinei premjerai, beveik valandos trukmės kompozicija jau sulaukė didžiulio tarptautinių muzikos festivalių susidomėjimo, ją į savo programas nori įtraukti festivalių Vokietijoje, Anglijoje, Lenkijoje rengėjai.

Britų vyrų vokalinio ansamblio „The Hilliard Ensemble“ koncertas vyks spalio 24 d. 19 val. Šiuolaikinio meno centro Didžiojoje salėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.