Maestro D.Katkus: „Valdovų rūmų salės tinka bet kokiai muzikai“

Šv.Kristoforo kamerinis orkestras, vadovaujamas dirigento Donato Katkaus, jau devynioliktus metus puošia Vilniaus muzikinį gyvenimą. Jaunatviškas, profesionalus ir iššūkių nebojantis kolektyvas spalio 5 dieną pradeda naują koncertų sezoną ir savo gerbėjus bei miesto svečius kviečia į Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų rūmus. Sezono pradžios koncerto išvakarėse kalbiname profesorių D.Katkų.

Šv.Kristoforo kamerinis orkestras repetuoja sezono atidarymo koncerto programą.<br>Nuotr. iš orkestro archyvo
Šv.Kristoforo kamerinis orkestras repetuoja sezono atidarymo koncerto programą.<br>Nuotr. iš orkestro archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Agnė Vadlūgaitė

Oct 3, 2013, 4:21 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:54 PM

- Kaip jūs, koncertavęs prestižiškiausiose koncertų salėse (tarp jų "Théatre des Champs-Elysées", Michailo Glinkos, Piotro Čaikovskio ir kt.), vertinate Valdovų rūmų erdvę? - Valdovų rūmai - vienintelis per 22 metus nepriklausomoje Lietuvoje pastatytas rūmas, kuris paskirtas kultūrai. Tai - neįtikėtinas faktas. Rūmų erdvės yra stačiakampių formos, taigi turi potencialių akustinių savybių. Po to, kai lubos buvo restauruotos medžiu, salės puikiai tinka koncertams. Drįsčiau tvirtinti, kad turime bene geriausios akustikos erdves Vilniuje.

- Šv.Kristoforo kamerinio orkestro muzikantai yra įvaldę be galo platų repertuarą ir garsėja universalumu. Sezono pradžios koncerte išgirsime Ludwigo van Beethoveno Simfoniją Nr. 7, Edwardo Elgaro Serenadą styginiams ir Wolfgango Amadeaus Mozarto Simfoniją Nr. 29, A-dur. Kodėl pasirinkote tokią koncerto programą Valdovų rūmų Didžiojoje renesansinėje menėje? - Mes retai taikomės prie salės akustikos, nors aplinka visuomet turi įtakos klausytojų reakcijai. Valdovų rūmų salės tinka bet kokiai muzikai: tiek renesanso, baroko, tiek romantizmo ir modernizmo. Dabartinės salės aplinka puikiai dera su erdve ir interjeru. - Kuo dar šis sezono atidarymo koncertas yra išskirtinis?

- Šis koncertas yra įžanga į jubiliejinį 20-ąjį mūsų koncertų sezoną. Džiaugiuosi, kad tęsdami tradiciją toliau pristatysime jaunus, talentingus dirigentus. Tai darome jau penkioliktus metus. Šiame koncerte orkestrui diriguos nuostabi grigališkojo giedojime meistrė, talentinga Graco  (Austrija) muzikos akademijos orkestrinio dirigavimo absolventė  Adrija Čepaitė. Fantastiškas debiutas. - Ko galime tikėtis naujajame jūsų vadovaujamo kolektyvo koncertų sezone? - Šis sezonas mums bus tikrai audringas: grosime kartu su "Grammy" nominantu, Mercero universiteto styginių centro (JAV) įkūrėju  smuikininku Robertu McDuffie jam skirtą kompozitoriaus Philipo Glasso koncertą  „Amerikos metų laikai“; su Leopoldu Digriu dalyvausime jubiliejiniame koncerte, skirtame Filharmonijos vargonų 50-mečiui; surengsime koncertą, skirtą kompozitoriaus Teisučio Makačinio 75-mečiui; pirmą kartą Lietuvoje pristatysime austrų kompozitorės Johannos Doderer kūrybą - smuikininkė Edua Zadori atliks jos koncerto smuikui pasaulinę premjerą; surengsime švedų muzikos koncertą; planuojame galybę koncertų su dainininkais Viktoru Gerasimovu, Judita Leitaite, Egle Strumskyte, Robertino Loretti. Naujuosius metus švęsime su akordeonininku Martynu Levickiu!

- Jūsų interesai neapsiriboja menine, organizacine ir kritine publicistine veikla. Globaliai mąstydamas keliate ir politines aktualijas. Jūsų šūkis „Vilnius – Europos metropolis“ Vilnių įtvirtina ne tik Europos, bet ir viso pasaulio kultūros žemėlapyje kaip gyvybingą, atvirą savo naujomis idėjomis, įdomų ir garsų išskirtiniais kultūros projektais. Ar puoselėjate kokius nors šias idėjas atliepiančius išskirtinius kultūros projektus naujajame koncertų sezone? - Mes esame Vilniaus orkestras. Mums labai rūpi mero Artūro Zuoko iškelta idėja „Vilnius - Europos metropolis“. Aš visą gyvenimą kovojau su Vilniaus provincializmu, didžiavausi tais, kurie Vilnių gretino su kitomis Europos sostinėmis. Mūsų artistinė karjera yra artimiausiai susijusi su Vilniumi, jo europietiškumu. Ir dėl to dėsime visas pastangas, kad būtume naudingi ir idėjai, ir miestui. Iškilmingas sezono pradžios koncertas, kuriame grieš Vilniaus miesto savivaldybės Šv.Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas D.Katkus), diriguos A.Čepaitė, vyks spalio 5 d. 19 val. Valdovų rūmų Didžiojoje renesansinėje menėje (Katedros a. 4, Vilnius).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.