Lietuvos kamerinis orkestras grieš kinams

Vasarą gastroliavęs, Vokietijoje, Suomijoje, Šveicarijoje ir Švedijoje Lietuvos kamerinis orkestras (LKO; meno vadovas ir dirigentas Sergejus Krylovas) nenuleidžia sparnų ir rudenį. Šiuo metu orkestras vieši Kinijoje! Tai pirmosios LKO gastrolės šioje šalyje. Per viešnagę Kinijoje metu 5–9 d. numatyti trys koncertai.

Lietuvos kamerinis orkestras Kinijoje viešės su violončelininku ir dirigentu D.Geringu.<br>D.Matvejevo nuotr.
Lietuvos kamerinis orkestras Kinijoje viešės su violončelininku ir dirigentu D.Geringu.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 4, 2013, 12:09 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:11 PM

Spalio 5 d. laukia pasirodymas garsiausioje Kinijos salėje – Nacionaliniame scenos menų centre Pekine, dėl  charakteringos architektūros vadinamame „Kiaušiniu“. Spalio 6 d. numatytas koncertas Ksiameno (Xiamen) miesto naujajame menų centre – Balhamo didžiojo teatro Didžiojoje salėje, o spalio 9 d. – prestižiniame Makao muzikos festivalyje, Šv.Dominyko bažnyčioje. Visų koncertų solistas ir dirigentas – violončelininkas David Geringas. Koncertuose skambės Antono Arenskio, Piotro Čaikovskio, Josepho Haydno, Wolfgango Amadeaus Mozarto kūriniai ir lietuvių kompozitorės Ramintos Šerkšnytės „De profundis“ styginių orkestrui.

1960 m. prof. Sauliaus Sondeckio įkurtas LKO yra vienas iškiliausių ir labiausiai pasaulyje įvertintų mūsų šalies muzikų kolektyvų. Per kelis veiklos dešimtmečius LKO gastrolių maršrutuose užfiksuotos beveik visos Europos šalys, Šiaurės ir Pietų Amerika, Japonija, Egiptas, Pietų Afrikos Respublika, Australija, o dabar prisidės ir Kinija. Per gastroles orkestras ne kartą bendradarbiavo su Mstislavu Rostropovičiumi, Jurijumi Bašmetu, Gidonu Kremeriu, Vladimiru Spivakovu, Tatjana Grindenko, Igoriu Oistrachu, Jevgenijumi Kisinu, D.Geringu ir kitais iškiliais menininkais. Pastarųjų metų LKO veiklos kulminaciniai momentai – pasirodymai su smuikininkais Julianu Rachlinu, Vadimu Repinu, S.Krylovu, altistu Maksimu Rysanovu, pianistais Dmitrijumi Baškirovu, Barry Douglasu, Aleksejumi Volodinu, Sergejumi Babajanu, violončelininkais Miša Maiskiu, D.Geringu ir Denisu Šapovalovu. Pastarąjį solistą netrukus vėl išgirsime ir Vilniuje.

Grįžęs iš gastrolių spalio 19 d., šeštadienį, Filharmonijos Didžiojoje salėje, koncerte „Violončelė capricciosa“, Lietuvos kamerinis orkestras pasirodys su D.Šapovalovu – violončelininku, kurį legendinis M.Rostropovičius po jųdviejų koncertų Anglijoje, Prancūzijoje ir JAV pavadino įstabiu talentu. 1998 m. prestižiniame tarptautiniame P.Čaikovskio konkurse pelniusiam aukso medalį D.Šapovalovui atsivėrė garsiausios scenos – jis debiutavo Pasauliniame violončelininkų kongrese JAV, tapo Virtualaus muzikantų konkurso Niujorke nugalėtoju. D.Šapovalovas aktyviai dalyvauja ir šiuolaikinės muzikos projektuose, naujų kūrinių premjerose, autoriai jam yra dedikavę ne vieną kompoziciją.

2007 m. violončelininkas buvo pirmasis akademinės muzikos atlikėjas, surengęs pasirodymą Šiaurės ašigalyje ir skyręs jį maestro M.Rostropovičiui. Koncerte Vilniuje su LKO solistas ketina atlikti P.Čaikovskio „Pezzo capriccioso“ violončelei ir orkestrui ir  J.Haydno Koncertą violončelei ir orkestrui Nr. 1 C-dur. Orkestro muzikos programoje dar turėtų nuskambėti P.Čaikovskio Serenada styginiams C-dur ir W.A.Mozarto Divertismentas D-dur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.