Lietuvos talentams - A.Čepaitės sėkmės receptas

Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, vadovaujamas įkūrėjo ir meno vadovo Donato Katkaus, jau dvidešimtus metus kuria ir reprezentuoja Vilniaus muzikinį gyvenimą. Savo jubiliejinį sezoną orkestras pradės koncertu Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų rūmuose.

A.Čepaitė: „Dažnai būnu svetur, tačiau namai visada lieka pirmoje vietoje“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Čepaitė: „Dažnai būnu svetur, tačiau namai visada lieka pirmoje vietoje“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Agnė Jankauskaitė

Oct 4, 2013, 2:06 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:03 PM

Šiame koncerte orkestrui diriguos talentinga Graco muzikos universiteto (Austrija) orkestrinio dirigavimo absolventė – Adrija Čepaitė. Pasaulio scenose jau užsirekomendavusi kaip tarptautinio moterų ansamblio „Graces & Voices“ įkūrėja ir vadovė, grigališkojo choralo specialistė, Lietuvoje Adrija Čepaitė debiutuoja ir kaip simfoninio orkestro dirigentė.

- Lietuvoje įpratome girdėti, kad talentai nuteka į kitas šalis. O jūs, baigusi mokslus Austrijoje ir jau užsirekomendavusi kaip perspektyvi muzikantė, vis dėlto grįžtate į Lietuvą. Ar tai tik debiutinis sugrįžimas ar planuojate pabūti tėvynėje?

- Pasaulis su savo neribotomis galimybės juk niekur nepabėgo. Įvairi ir intensyvi projektinė veikla Europoje man neleidžia net pagalvoti apie galimybių praradimą. Dažnai užmirštame, kad Lietuva yra ne tik mieli namai, bet taip pat ir sava galimybė. Lietuva nėra uždara erdvė; mūsų krašto talentai savaip puošia Europos kultūrą ir garsina Lietuvos vardą pasaulyje. Ir aš dažnai būnu svetur, tačiau namai visada lieka pirmoje vietoje. - Esate ir grigališkojo choralo atlikėja, ir specialistė: kasmet Europoje (taip pat ir Lietuvoje) vedate meistriškumo kursus, aktyviai koncertuojate. Kas jus paskatino atsigręžti į simfoninės muzikos dirigavimą? Šiame koncerte diriguosite Ludwigo van Beethoveno Septintąją simfoniją. Tai – sudėtingas kūrinys ir iš dirigento pareikalauja nemenko meistriškumo. Ar ne per drąsu debiutiniam pasirodymui?

- Grigališkasis choralas yra svarbi dalis mano muzikiniame kelyje. Šis sakralinis giedojimas yra Vakarų klasikinės muzikos ir netgi dirigavimo meno šaltinis.

Chorale svarbus yra žodis, kurio prasmę perteikia neumos (sakralinio giedojimo raštas – red.), o dirigentas padeda tą gilią prasmę suprasti. Padėti perteikti prasmę ir yra išskirtinis dirigento uždavinys.

Dirigavimas – tai dirigento ir atlikėjų dialogas, paliečiantis publiką. Dirigentas savo pajauta išbaigia tai, ką išgyvena patys muzikantai. Džiaugiuosi, kai šis dialogas įvyksta. O kad jis įvyktų, reikia kalbinti muzikantus ir veikti, kaip jūs sakėte, drąsiai.

- Diriguosite Vilniaus Šv.Kristoforo kameriniam orkestrui, kuris šiame koncerte grieš gausesne orkestro sudėtimi. Kokį įspūdį Jums palieka šis Vilniaus orkestras?

- Pirmiausiai man yra didelė garbė diriguoti Šv.Kristoforo orkestrui jubiliejinio sezono pradžios koncerte. Nepaprastai gerbiu maestro Donatą Katkų už jo atsidavimą Lietuvos kultūrai, taip pat ir jo orkestro išskirtinį muzikinį veidą. Šiame koncerte nuskambėsianti L.van Beethoveno Septintoji simfonija atskleidžia šio orkestro aukštą muzikavimo lygį ir neribotas galimybes. Nepaprastai smagu dirbti su talentingais muzikantais, kurie per šiuos metus išpuoselėjo unikalų orkestro garsą ir muzikinį mąstymą. - Ko norėtumėte palinkėti Lietuvoje augantiems muzikos talentams? - Lietuva iš tiesų turi daug talentingų žmonių. Norisi, kad jie visi būtų pastebėti ir rastų galimybių skleistis. Sykiu norėčiau juos padrąsinti nieko nelaukti ir patiems imtis aktyvios kūrybinės veiklos: telktis, muzikuoti, ieškoti savo klausytojo ir galimybių juos pasiekti. Ir klausytojas tikrai visada atsiras.

Iškilmingas sezono pradžios koncertas, kuriame grieš Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus), diriguos A.Čepaitė, vyks spalio 5 dieną 19 valandą Valdovų rūmų Didžiojoje renesansinėje menėje (Katedros a. 4, Vilnius). Programoje: L.van Beethoveno, E.Elgaro, W.A.Mozarto muzika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.