Festivalis „Gaida“: muzikinis teatras, netradiciniai vokalai ir elektronikos bei perkusijų ritmai

Jau kitą penktadienį, spalio 18 d., prasidės tarptautinis aktualios muzikos festivalis „Gaida“. 23-ią kartą vyksiančio didžiausio Baltijos šalyse šiuolaikinės muzikos renginio pagrindinės temos šiais metais – muzikos teatras, veiksmas, neįprasti ir stebinantys perkusiniai instrumentai, elektronika, kerintys vokalo atlikėjai ir įvairūs meniniai atradimai. Pasak festivalio rengėjo Remigijaus Merkelio, „Gaida“ atspindi šiandieninės muzikos laiko pulsą.

"The Hilliard Ensemble" atliks viduramžių ir Renesanso dainas.<br>M.Borggreve nuotr.
"The Hilliard Ensemble" atliks viduramžių ir Renesanso dainas.<br>M.Borggreve nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 9, 2013, 7:08 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:49 AM

„Jis aktualus ne tik kūrėjams, bet ir smalsiems klausytojams, kurie aktyviai domisi šiuolaikine muzika, seka naujoves ir nori išgirsti gyvai geriausią atlikimą“, - teigė R.Merkelys.

Šiame festivalyje bus akcentuojama kompozitoriaus Mauricio Kagelio kūryba. Argentinoje gimęs kūrėjas išsiskyrė originaliomis vizualių ir teatrinių elementų manipuliacijomis. Jo darbai dažnai apibūdinami kaip muzikinis ar instrumentinis teatras. Kai kuriems savo kūriniams autorius užrašė išsamias nuorodas - kokia veido išraiška turi lydėti kūrinio atlikimą, kaip išeiti į sceną, elgtis su atlikėjais ir pan. Šio kompozitoriaus kūriniai skambės keturiuose festivalio koncertuose.

Muzikinis teatras - vienas šiųmečio festivalio leitmotyvų. Žiūrovai išvys vieną įdomiausių Paryžiaus teatro kompanijų  „T & M“, tarptautinį ansamblį „El Climarron“, Prancūzijos teatrą „Theatre des bouffes du nord, Paris“.

Teatrinė programa taip pat pristatys muzikinio spektaklio premjerą pagal Marcelio Prousto romanų ciklo „Prarasto laiko beieškant“ temas, režisuotą Oskaro Koršunovo. Pagrindinės muzikinės spektaklio partijos numatytos Asmik Grigorian, Alinai Orlovai ir Viktorui Gerasimovui.

Kita svarbi festivalio programos dalis - mušamųjų sąskambiai. Šioje srityje festivalio programoje išsiskiria popieriumi grojanti atlikėja Beibei Wang. Popierių plėšant, purtant, trinant, glamžant, glostant, juo pokšint ir per jį dainuojant išgaunamos netikėtos garsų panoramos. Šios netradicinės kūrėjos koncertas kartu su Valstybiniu simfoniniu orkestru atidarys festivalį spalio 18-ąją.

Festivalis „Gaida“ taip pat pakvies į moderniosios elektroninės muzikos pasirodymus. Pirmąją renginių ciklo dieną koncertuos vokiečių menininkas Carstenas Nicolai, Lietuvoje jau viešėjęs per grupės „Depeche Mode“ koncertą. Menininkas savo kūryboje sieja elektroninius garsus ir gyvai formuojamas vaizdines priemones. Renginio organizatoriai lankytojus taip pat kvies į „Eletronaktį“ - Lietuvos elektroninės muzikos atlikėjų koncertą.

Dar vienas šiųmečio festivalio tikslas - išplėsti žmogaus balso ribas. JAV atlikėjas Kenas Ueno pademonstruos obertoninio ir gerklinio dainavimo galimybes, o britų vokalinis kolektyvas „The Hilliard Ensemble“ atliks viduramžių ir Renesanso dainas.

Šiemet „Gaidos“ festivalis rengiamas 23-ią kartą. Pasak kompozitoriaus Anatolijaus Šenderovo, „Gaidos“ festivalis, kuris prasidėjo kaip Kompozitorių sąjungos plenumas arba suvažiavimo koncertų serija, pamažu peraugo į vieną reikšmingiausių pasaulio festivalių ir šiandien tapo tokio pat masto ir tokios pat reikšmės kaip kadaise festivalis „Varšuvos ruduo“ septintajame dešimtmetyje.

„Šiandien „Gaidos“ festivalis, mano manymu, yra tokios pat reikšmės. „Varšuvos ruduo“ jau seniai užleido pozicijas, o mes - atvirkščiai. Dalyvauti šiame festivalyje yra didžiulė garbė ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio kompozitoriui. Aš žinau, jog labai daug kas nori dalyvauti festivalyje ir negali patekti būdami labai geri kompozitoriai. Pavadinimas „aktualiosios muzikos“, kuris iš pradžių man atrodė keistas, šiandien tikrai pateisina tą vardą“, - teigė A. Šenderovas.

Iš viso festivalyje „Gaida“ numatoma 11 koncertų. Renginys sostinėje vyks spalio 18-26 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.