Spektaklyje „Purvas“ žiūrovai pajuto ir V.Šapranausko dvasią

Scenoje pakeitė kolegą

Kaune spektaklio "Purvas" premjerą pristatęs K.Smoriginas žiūrovus privertė ir juoktis, ir verkti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaune spektaklio "Purvas" premjerą pristatęs K.Smoriginas žiūrovus privertė ir juoktis, ir verkti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Oct 14, 2013, 11:55 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:58 AM

Šeštadienį Kaune "Girstučio" kultūros rūmuose įvyko spektaklio "Purvas" premjera. Kauniečiai iš anksto išpirko bilietus į šį vaidinimą ir beveik 600 vietų salė buvo pilnutėlė.  Aktorius ir režisierius K.Smoriginas beveik 2 valandas valdė žiūrovus versdamas juos čia juoktis, čia susimąstyti ar susigraudinti.

Publika žinojo, kad vaidinimas skirtas anapilin pasitraukusiam  aktoriui V.Šapranauskui. Nors apie tai nuo scenos tiesiogiai nebuvo užsiminta, salėje tvyroje jautri pagarba šiam menininkui.

Scenoje pakeitė kolegą

Sigito Parulskio pjesė "Purvas" buvo rašyta V.Šapranauskui. Dar prieš premjerą K.Smoriginas pasakojo, kad perskaitęs ją, kolega pasakė:  "Kokia liūdna pjesė".

Vėliau, nutikus nelaimei, pjesė buvo pritaikyta K.Smoriginui.

"Personažas kupinas manęs, tačiau tikiuosi, kupinas ir Vyto, ir  S.Parulskio. Jei Vytas pamatytų šį monošou, manau, graudžiai juoktųsi. Vis dėlto juoktųsi", - sakė K.Smoriginas.

Pynėsi juokas ir ašaros

Juoktis buvo pasirengę ir į premjerą Kaune susirinkę žiūrovai.  Scenoje jie išvydo parke ant suolo sėdintį vyrą ir sužino, kad tai su žmona susipykęs ir botanikos sode laiką leidžiantis į gyvenimo rudenį bežiangiantis aktorius.

K.Smorigino personažas buitiškai ieško, kas jam smirdi. Staiga  prisimena, kad šiame sode lankydavosi su dar mažu sūnumi. Gyvenimo  išbandymų nesugadintas vaikas pamatęs, kaip kažkoks dėdė įlipo į  išmatas ir valo jas batą trindamas į žemę, pasakė, kad  "dėlė žemę glosto".

Nuo šio epizodo prasideda intriguojantis monologas.

K.Smoriginas spektaklyje liečia įvairiausias kiekvienam rūpinčias temas - seksą, politiką, sveikatą, santykius su žmona ir sūnumi, atskleidžia, kas jaudina ir neramina senti pradėjusį vyrą.

Monologas supintas taip, kad vieną akimirką skamba pokštai, kitą - susimąstyti verčiantys žodžiai, trečią - ašaras spaudžiančios įžvalgos  ir jaudinančios dainos.

Atrodė, kad scenoje išdygsta pats Šapras

Žiūrovai spektaklį užgniaužę kvapą stebėjo iki paskutinės minutės.  "Purve" jie išgirdo priminimą neleisti pasijusti vienišam greta esančiam žmogui.

Po vaidinimo skirstydamiesi žmonės dalijosi įspūdžiais.

Vieni citavo ne visai švankų anekdotą apie pagyvenusį vyrą, kuriam nėra  negražių pripučiamų moterų. Kiti prisiminė daugelį sujaudinusius žodžius,  kad vaikams augat jie tampa vis didesni, o tėvai traukiasi ir virsta jų  šešėliais.

Kai kas niūniavo liūdesio ir šviesos kupiną finalinę spektaklio dainą.

"Nuostabus vaidinimas. K.Smoriginas - neįtikėtinas. Bet kartais  atrodė, kad scenoje išdygsta pats Šapras", - kalbėjo spektaklį "Purvas" pamatę kauniečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.