Skulptorių skubino šalčiai

Nors iki Kalėdų liko daugiau nei du mėnesiai, Palangos centre visus metus veikiančioje smėlio skulptūrų parodoje jau pastatyta prakartėlė iš smėlio.

Palangiškis skulptorius A.Petkus skubėjo sukurti prakartėlę iš smėlio, nes išsigando sparčiai artėjančių šalnų.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Palangiškis skulptorius A.Petkus skubėjo sukurti prakartėlę iš smėlio, nes išsigando sparčiai artėjančių šalnų.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Oct 16, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:27 AM

Per savaitę šventosios šeimos kompoziciją sukūrusį 36 metų skulptorių Andrių Petkų skubėti vertė pradėję vėsti orai.

Spalio pradžioje iš Kinijoje vykusio smėlio skulptūrų festivalio sugrįžęs menininkas išsigando Lietuvoje prasidėjusių naktinių šalnų. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Gali sugriauti ledas

Buvusios kavinės „Dorė” patalpos, kuriose veikia A.Petkaus darbų ekspozicija, nešildomos.

„Smėlio skulptūroms didžiausią pavojų kelia tiesioginiai saulės spinduliai, vėjas ir šaltis.

Iš sutrombuoto drėgno smėlio drožiamos skulptūros prieš šalčius būtinai turi spėti išdžiūti. Kitaip skulptūros viduje pradėjusi kristalizuotis ir ledėti drėgmė beregint suaižo visą kūrinį”, – pasakojo A.Petkus.

Šią vasarą Palangoje atidarytame smėlio skulptūrų muziejuje menininkas yra sukūręs per dešimt įvairių animacinių filmų herojų.

Dėl prakartėlės teko sugriauti Walto Disney pilį.

„Norint keisti ekspoziciją teks griauti ankstesnes skulptūras, nes papildomai atsivežti smėlio nebegaliu”, – sakė menininkas.

Prakartėlė yra viena didžiausių ekspozicijos skulptūrų, kurios aukštis siekia apie pusantro metro, o šalia ėdžių gulintis asilas ir dvi avys kompoziciją ištempė iki 6 metrų pločio.

Vyks į didžiulį festivalį

Šįmet Lietuvoje pirmasis prakartėlę pastatęs menininkas turėjo skubėti ir dėl dar vienos priežasties – po dviejų savaičių jis išvyksta į didžiausią smėlio skulptūrų festivalį pasaulyje, kuris vyks Kuveite.

Į jį pakviesti 65 skulptoriai iš viso pasaulio. Trijų futbolo stadionų dydžio teritorijoje jie per 7 savaites turi iš smėlio sukurti istoriją „Tūkstančio ir vienos nakties” pasakų motyvais.

A.Petkus pasakojo, kad vieno Kuveito šeicho šeima rengia meno festivalį, kuriame tarp didžiulių smėlio skulptūrų gruodžio pabaigoje koncertuos garsiausi pasaulio muzikos atlikėjai.

Skulptoriai pagal rengėjų pageidavimus iš smėlio turės sukurti festivalio dekoracijas.

Kvietimai – iš viso pasaulio

Menininkas A.Petkus į įvairius smėlio ir ledo skulptūrų festivalius kviečiamas jau aštuntus metus.

„Viskas prasidėjo nuo Latvijos mieste Jelgavoje vykusio ledo skulptūrų festivalio, kuriame mano darbą pamatę kolegos iš Sankt Peterburgo pakvietė į smėlio skulptūrų festivalį.

Ten mane įsidėmėjo dalyviai iš užsienio ir tuomet pasipylė po keletą kvietimų per metus”, – pasakojo A.Petkus.

Vienais metais rudenį lietuvis sulaukė kvietimų į smėlio skulptūrų festivalius Katare, Kanadoje, Italijoje, Olandijoje ir Australijoje. Tąkart A.Petkus taip niekur ir neišvyko, nes tuo metu jau buvo sukirtęs rankomis su Palangos savivaldybe ir Kalėdų šventėms kūrė originalius gatvės papuošalus origamius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.