Geriausiai tvarkomu kultūros paveldo kompleksu ketinama pripažinti Užutrakio dvarą

Geriausiai pastarąjį dešimtmetį tvarkomu ir prižiūrimu nekilnojamojo kultūros paveldo kompleksu

Užutrakio dvaro sodybos ansamblis sukurtas 1897-l902 metais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Užutrakio dvaro sodybos ansamblis sukurtas 1897-l902 metais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-10-19 10:17, atnaujinta 2018-02-21 00:57

Valstybinė kultūros paveldo komisija kitą savaitę planuoja priimti tai numatantį sprendimą.

Jo projekte teigiama, kad 2003–2013 metais komisijos nariai apžiūrėjo Alytaus, Marijampolės, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių, Tauragės, Telšių, Vilniaus, Utenos apskričių nekilnojamojo kultūros paveldo kompleksus, įvertino jų būklę, priežiūrą, tvarkybą ir naudojimą.

„Sukaupta medžiaga išnagrinėta ir susisteminta, pateiktos išvados, siūlymai ir rekomendacijos, priimti atitinkami teisės aktai dėl apsaugos pagerinimo. Pastaraisiais metais pastebėta, kad kai kurių kompleksų apsauga ir tvarkyba planuojama ir įgyvendinama laikantis kultūrinio kraštovaizdžio apsaugos ir kraštotvarkos nuostatų“, - rašoma dokumente.

Anot jo, nustatant pastarąjį dešimtmetį geriausiai tvarkomą paveldo objektą vertinti atlikti darbai, jų kompleksiškumas ir nuoseklumas, taikytos paveldo apsaugos metodikos, atsižvelgta į estetinę nekilnojamojo kultūros paveldo komplekso vertę, kultūros ir gamtos paveldo dermę, žiūrėta, kaip atskleistos vertingiausios jo savybės ir pan.

Užutrakio dvaro sodybos ansamblis sukurtas 1897-l902 metais grafo Juozapo Tiškevičiaus ir jo žmonos kunigaikštytės Jadvygos Svetopolk Četvertinskos iniciatyva. Tiškevičiai Užutrakio dvarą valdė iki 1939 metų, kai prasidėjo Antrasis pasaulinis karas. 1940 metais Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą, dvaro sodyba buvo nacionalizuota. Čia veikė sovietinio saugumo pareigūnų sanatorija, pionierių stovykla ir poilsio namai, valstybinė turizmo įmonė. 1995 metais Užutrakio dvaro sodyba perduota Trakų istoriniam nacionaliniam parkui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.