Eufonijos Aušrinė Lietuvoje - su “Trimitu”

Eufonija – tai garsų darna, o instrumentas, panašus į mažą tūbą. Lietuvoje lapkričio mėnesį lankysis du visame pasaulyje garsūs eufonijos atlikėjai Stevenas Meadas ir Misa Akahoshi. S.Meadas pūtikams gerai pažįstamas, nuolatinis „Fanfarinių savaičių“ Trakuose mokytojas ir solistas. Jis su valstybiniu pučiamųjų instrumentų orkestru „Trimitas“ prieš metus koncertavo Šv.Kotrynos bažnyčioje ir iš karto sužavėjo publiką. Niekas nesitikėjo, kad tokiu, regis, sunkiai įpučiamu instrumentu galima taip techniškai groti. Kita šio muzikanto ir jo instrumento ypatybė – tai nuostabus ir darnus sąskambis, kuris nusileidęs nuo bažnyčios skliautų virpino klausytojų sielas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-10-20 20:38, atnaujinta 2018-02-21 00:15

Lapkričio 17-ąją Vilniuje, Lietuvos nacionalinės filharmonijos salėje, S.Meadas su su „Trimitu“ atliks naujus, įdomius kūrinius. Keletą duetų S.Meadas pagros su talentinga atlikėja, savo sužadėtine Misa Akahoshi.

"Kaip visada, noriu parodyti gražiausių dalykų skirtingus aspektus. Man patinka lyrikos grožis, kartu džiugina ir virtuoziškumas bei muzikinė nuojauta. Muzikinę kalbą galima perteikti nuostabiu instrumentu – eufonija, kuris visiškai buvo užmirštas klasikinės muzikos kūrėjų. Kas išgirsta eufonijos garsą pirmą kartą, labai nustemba, kodėl niekada jos negirdėjo iki tol. Jos žavingas skambesys ilgam išlieka atmintyje. Aš dėkingas maestro Ugniui Vaiginiui, kad mane pakvietė vėl koncertuoti su „Trimitu“, - sakė S.Meadas.

M.Akahoshi gimė 1985 metais Kumamoto mieste Kiūšiū saloje, Japonijoje. Groti fortepijonu pradėjo nuo 4 metų, o nuo 9 metų ėmė mokytis pūsti eufoniją. M.Akahoshi biografijoje mažai asmeniškumų, tėra tik datos, ką baigė ir ką kur laimėjo, o tokių jos biografijoje nemažai: net 25 kartus buvo Kiūšiū salos vidurinės mokyklos muzikos konkurse pagrindinio prizo nugalėtoja, jaunųjų solistų parade Liuksemburge Europos konkurso aukso medalio laimėtoja, VII Jeju tarptautinio konkurso variniams ir mušamiesiems III premijos laureatė. Misa studijavo Tokijo muzikos kolegijoje, vėliau - Paryžiaus konservatorijoje pas geriausius varinių pučiamųjų dėstytojus. Grojimas eufonija užima svarbią vietą jos gyvenime, o kūrybinė dvasia ir talentas visada žavi klausytojus. M.Akahoshi dalyvavo daugelyje konkursų ir festivalių, vienas jų - “Fanfarinė savaitė“ - buvo vasarą Trakuose.

M.Akahoshi  laikoma viena  geriausių eufonininkių  Japonijoje, jos   kūrybiniai projektai pripažįstami tarptautiniu mastu. Ši muzikantė dar vadinama muzikos pasaulio Ryto Žvaigžde.

- Kas turėjo įtakos, kad nuo devynių metų ėmėte groti eufonija? - pasiteiravau M.Akahoshi.

- Japonijoje mokiniai nuo 9 metų gali pasirinkti, kokiais muzikos instrumentais nori groti mokykloje. Aš pasirinkau varinių pučiamųjų instrumentų orkestro klubą. Mano sesuo ten taip pat grojo eufonija - norėjau groti tokiu pačiu instrumentu. Ji pasirinko eufoniją, nes šiuo instrumentu galima atlikti daug melodingos muzikos. Kartu muzikantas turi būti įvaldęs ir grojimo techniką, kuri ypač reikalinga grojant varinių pučiamųjų orkestre. Štai taip aš pradėjau groti eufonija.

- Ar populiarus šis instrumentas Japonijoje tarp merginų?

- Taip. Manau, kad Japonijoje yra daugiau mergaičių eufonininkių nei berniukų. Daugiausia eufonijomis jos pradeda groti mokyklos orkestruose, o berniukai renkasi sporto klubus.

- Kaip susipažinote su S.Meadu? Kokių pokyčių įvyksta kūryboje, kai du eufonininkai kartu ne tik scenoje, bet ir gyvenime?

- Susipažinome su Stevenu tik prieš metus Jeju, Tarptautiniame varinių pučiamųjų instrumentų konkurse Korėjoje. Aš varžiausi šiame konkurse, o Stevenas buvo žiuri narys. Mes truputį pasikalbėjome, bet labai mažai! Vėliau, kovo mėnesį, susitikome „Tubamania“ festivalyje Tailande ir tai buvo mūsų draugystės pradžia.

Į Jungtinę Karalystę atvykau liepos gale. Kartu įgyvendiname labai daug muzikos projektų.  Aš ir prieš tai grojau labai daug duetų, o dabar juos atliekame kartu. Koncertavome Estijoje, Prancūzijoje, Lietuvoje per  "Fanfarinę savaitę" Trakuose rugpjūčio mėnesį.

- Kai ar rašote kūrinius eufonijai ar ir kitiems instrumentams?

- Pradėjau kurti 19 metų. Šiuo metu labai domiuosi šiuolaikine muzika. Turiu daug draugų kompozitorių. Kartą paklausiau vieno jų, ar sunku kurti muziką. Jis atsakė, kad tai daugiau nei paprasta, tiesiog reikia pradėti nuo dviejų natų ir tu jau kompozitorius! Taigi  pasirinkau kompoziciją kaip vieną iš disciplinų universitete. Sukūriau 3 originalius kūrinius eufonijai, kuriuos atlieku koncertuose. Jie visi yra išleisti ir grojami. Be to, aranžuoju daug kūrinių solo, duetų eufonijoms.

Koncertas įvyks lapkričio 17 d. 19 val. Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje (Aušros Vartų g. 5).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.