„Kerštas – kaimynų dovana Vilniaus teatro šimtmečiui

Spektaklis iš Varšuvos „Kerštas“, vaidinamas garsių Lenkijos aktorių, pirmadienio vakarą pradeda šventinę programą, skirtą seniausio sostinės teatro pastato jubiliejui. „Mes esame čia, nes norime būti draugai, o ne priešai“, - kalbėjo žinomas Lenkijos aktorius Andrzejus Sewerynas, Varšuvos Arnoldo Szyfmano vardo teatro meno vadovas. Lenkijos teatras atvyko į Vilnių pradėti renginių savaitę, skirtą teatro pastato Jono Basanavičiaus gatvėje šimtmečiui minėti.

Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė

Oct 21, 2013, 6:53 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:32 PM

Ryškiausius su šiuo pastatu susijusius teatro istorijos momentus visą pusdienį trukusioje konferencijoje pasakojo lenkų, lietuvių ir rusų teatro praktikai, teatrologai ir muzikologai, kiekvienas nuklysdamas į savus prisiminimus bei sentimentus.

Kol antrame pastato aukšte teatralai minėjo garsiausias čia dirbusias kelių tautų asmenybes, scenoje A.Szyfmano teatro komanda statė dekoracijas režisieriaus Krzysztofo Jasińskio spektakliui „Kerštas“. Įdomu, kad A.Szyfmano teatrui Varšuvoje šiemet taip pat sukako 100 metų.

Komedija pagal dokumentą

„Kerštas” – garsiausia žymaus lenkų romantiko Aleksanderio Fredro komedija, parašyta XIX a. ketvirtajame dešimtmetyje. „Kerštas“ daugybę kartų buvo interpretuotas Lenkijos teatre, televizijoje ir kine.

Kūrinio pagrindu tapo Kamienieco pilyje rasti dokumentai, kuriuose aprašyta buvusių jos savininkų – dviejų susipykusių giminių Firlejų ir Skotnickių istorija. Ilgus metus trukusią nesantaiką galiausiai 1630 m. nutraukė Mikołajaus Firlejaus ir Zofios Skotnickos santuoka.

Tad ir A.Fredro pjesė pasakoja apie nuolat besivaidijančius kaimynus, gyvenančius pilyje, kurią per pusę dalija mūrinė siena. Apie tokios sienos nebuvimo būtinybę ir kalbėjo A.Sewerynas.

Gimtinėje ir svetur

67 metų A.Sewerynas - vienas žymiausių Lenkijos dramos aktorių, vaidinančių teatre, kine, televizijoje. Kaip teatro aktorius jis tapo žinomas ne tik Lenkijoje, bet ir Prancūzijoje, kadangi ilgai ten gyveno ir vaidino. 1993 m. A.Sewerynas priklausė prestižinio Paryžiaus teatro "Comédie-Française" trupei, o ši trupė per savo ilgą istoriją yra priėmusi iš viso tik tris ne prancūzus. Gyvendamas Prancūzijoje A.Sewerynas dėstė Liono ir Paryžiaus teatro mokyklose.

Aktorius vaidino Andrzejaus Wajdos filmuose “Pažadėtojis žemė”, “Dirigentas”, “Ponas Tadas, “Kerštas” (pagal tą pačią A.Fredro komediją), filmavosi Jerzio Hoffmano juostoje „Ugnimi ir kalaviju“, kitų režisierių filmuose. Jis suvaidino garsiajame Steveno Spielbergo filme „Šindlerio sąrašas“.

2006 m. A.Sewerynas pats debiutavo kaip kino režisierius. Jo filmas “Kas niekada negyveno…” sukėlė Lenkijoje daug diskusijų.

Neatsitiktinai A.Sewerynas kalbėjo prieš “Keršto” spektaklį apie gerą kaimynystę. Politika nesvetima šiam menininkui. Dar 1968 m. jis dalyvavo pasipriešinime prieš Lenkijos kariuomenės įvedimą į Čekoslovakiją. Už savo protestą A.Sewerynas buvo areštuotas, metus kalinamas, vėliau sekamas.

“Mes kuriame ne vaidmenis, ne spektaklius, ne vien gerą kaimynystę. Mes kuriame Europą”, - pabrėžė aktorius, “ir visi šiame dideliame darbe esame tik maži sraigteliai”.

Spėjo vaidinti, ne studijuoti

„Keršto“ spektaklyje A.Sewerynas vaidins su kitais garsiais lenkų teatro ir kino aktoriais  Danieliumi Olbrychskiu, Joanna Trzepiecińska, Jarosławu Gajewskiu.

68 metų D.Olbrychskis gerai pažįstamas vyresniosios kartos kino ir teatro žiūrovams. Ir pats aktorius prieš spektaklį mielai prisiminė savo ryšius su Vilniumi, su teatru, kuriame vėl vaidins. Apie Vilnių ir šį teatrą jis pirmąkart sužinojęs iš savo mamos rašytojos Klementynos Sołonowicz-Olbrychskos.

Rusvaplaukiam D.Olbrychskiui buvo 18 metų, kai jis pirmąkart nusifilmavo. Jis vaidino kine ir teatre, tuo pat metu bandė vaidybą derinti su aktorystės studijomis, tačiau egzaminus tekdavo laikyti eksternu. Tik 2010 metais, būdamas 65-rių, D.Olbrychskis gavo magistro diplomą.

Jo garsiausi vaidmenys sukurti A.Wajdos filmuose „Pelenai“, „Viskas parduodama“, „Peizažas po mūšio“, „Vestuvės“, „Pažadėtoji žemė“, „Ponas Tadas“, kituose. D.Olbrychskis filmavosi Krzystofo Zanussio, Jerzy Hoffmano, Krzystofo Kieslowskio, kitų garsių Lenkijos režisierių filmuose. Vaidino jis ir kitose šalyse, pakviestas Volkerio Shlondorffo, Claude’o Lelucho, Nikitos Michalkovo.

70-metis „Keršto“ režisierius K.Jasińskis savo karjerą pradėjo kaip aktorius. Jis įkūrė Krokuvos teatrą STU ir daug metų jam vadovavo. Ten sukurti jo spektakliai vadinami kartos manifestu. Tai - „Krytis“ , „Lenkų sapnininkas“ , „Exodus”. K.Jasynskis yra pastatęs ir operų – Giuseppe Verdi „Makbetą” ir „Rigoletą” Poznanės Didžiajame teatre, miuziklą „Čikaga” Komedijos teatre Varšuvoje, režisavo televizijos spektaklius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.