„Scanorama“ kirs Europos ribas ir įžengs į Ameriką

Anot jos, kirtus Europą prie Amerikos bus priartėta „Specialiųjų seansų“ programoje, kuri šiuos žemynus jungs filmuose „Išgyvena tik mylintys“, „Prince Avalanche“, „Heli“, „Auksinis narvelis“, „Darbuotojai“.

Kadras iš danų režisieriaus Ch.Boe filmo "Kaifas, seksas ir mokesčiai", kurį bus galima pamatyti "Scanoramoje".<br>Nuotr. iš festivalio rengėjų archyvo
Kadras iš danų režisieriaus Ch.Boe filmo "Kaifas, seksas ir mokesčiai", kurį bus galima pamatyti "Scanoramoje".<br>Nuotr. iš festivalio rengėjų archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 29, 2013, 12:37 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:29 PM

Anot jos, kirtus Europą prie Amerikos bus priartėta „Specialiųjų seansų“ programoje, kuri šiuos žemynus jungs filmuose „Išgyvena tik mylintys“, „Prince Avalanche“, „Heli“, „Auksinis narvelis“, „Darbuotojai“.

„Europos kino procesai byloja, kad geografinės ribos vis dažniau nutrinamos – kur vyksta filmo veiksmas, ne taip jau ir svarbu. Svarbu tai, apie ką mums kalba filmai. Europa skleidžiasi plačiai ir mes tai rodome savo „Specialių seansų“ programoje“, - kalbėjo festivalio vadovė.

Lapkričio 11-ąją prasidėsiantis festivalis pristatys ne tik seniai pripažintų kūrėjų, bet ir kritikus sužavėjusius debiutuojančių kino menininkų darbus.

Kaip Europos kino ir kartu „Scanoramos“ atramas G.Arlickaitė įvardijo tris avangardistus - prancūzą Jeaną Lucą Godard'ą, britą Peterį Greenaway ir portugalą Edgarą Perą,  pastačiusius bendrą filmą „3x3D“, nagrinėjantį kino kūrimo temą.

Tarp atramų taip pat bus galima pamatyti neseniai pasauliniuose festivaliuose pristatytus žinomų rumunų kūrėjų Cristi Puiu  ir Corneliu Porumboiu darbus „Trys interpretacijos pratimai“ bei „Metabolizmas, arba Temstant Bukarešte“, garsių lenkų režisierių Andrzejaus Wajdos  ir Agnieszkos Holland filmus „Valensa. Vilties žmogus“ bei „Degantis krūmas“.

Tarp Europos kine sužibėjusių naujokų, kuriuos pristatys „Scanorama“, festivalio direktorė paminėjo italus Fabio Grassadonios  ir Antonio Piazzą , kurių debiutinis ilgametražis filmas apie šaltakraujį žudiką „Salvo“ Kanų kino festivalio programoje „Kritikų savaitė“ laimėjo Didįjį prizą.

Keletas Europos kino debiutantų apsilankys festivalyje. Be kitų, atvykti žada filmo „Komikas“ kūrėjas, žydų kilmės britų režisierius Tomas Shkolnikas, juostą „Zoranas, mano idiotas sūnėnas“ pastatęs italas Matteo Oleotto, filmo „Intymios vietos“ kūrėjai iš Rusijos Natalija Merkulova ir Aleksejus Čiupovas.

Festivalis bus atidarytas ir uždarytas Šiaurės šalių filmais - tos Europos dalies, nuo kurios kino prieš vienuolika metų prasidėjo „Scanorama“. Žiūrovams bus pristatyti ir Šiaurės šalių grandų, ir debiutuojančių kūrėjų darbai: Aku Louhimieso, Christofferio Boe, Luko Moodyssono, Saros Johnsen ir kitų filmai.

„Šiauriečiai ramiai ir stabiliai kuria filmus - tai jų vertingumo pamatas“, - teigė G.Arlickaitė.

Anot jos, kartais provokuojantys „Scanoramos“ filmai tradiciškai sieks ne pataikauti žiūrovui, o užduos klausimų ir ragins mąstyti bei ieškoti atsakymų.

Konkursinėje programoje kaip ir kasmet varžysis Lietuvos, Latvijos ir Estijos trumpametražiai filmai, taip pat bus renkamas geriausias jaunasis lietuvių režisierius.

„Scanoramoje“ bus pristatyti keturi lietuviški ilgametražiai dokumentiniai filmai: Audriaus Stonio „Kenotafas“, Ričardo Marcinkaus „Galutinis tikslas“, Vytauto V.Landsbergio „Trispalvis“ bei berlynietės J.Jackie Beier ir lietuvių komandos kurta „Julija“.

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks lapkričio 7–17 dienomis Vilniuje, lapkričio 14–24 dienomis Kaune, lapkričio 14–17 dienomis Klaipėdoje, lapkričio 23–24 dienomis Šiauliuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.