D.Tamulevičiūtės teatro festivalyje – apdovanojimų liūtis

Varėnoje baigėsi beveik mėnesį trukęs jau ketvirtasis Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis. Rugsėjo 30-ąją jis prasidėjo šv.mišiomis ir legendinės režisierės pagerbimo renginiu Senosios Varėnos šv.Arkangelo Mykolo bažnyčioje bei Lietuvos kultūros ministerijos įsteigtos D.Tamulevičiūtės premijos įteikimu Klaipėdos jaunimo teatrui už spektaklį „Paukštyno bendrabutis“, o žiūrovai turėjo progą pamatyti praėjusių metų šios premijos laureato – Nacionalinio Kauno dramos teatro – spektaklį „Astrida“, režisuotą Inesos Pauliulytės.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Averkienė

2013-10-29 18:49, atnaujinta 2018-02-20 18:08

Pirmasis festivalis, įvykęs prieš ketverius metus, buvo skirtas legendinės režisierės 70-mečiui ir sukvietė į Dzūkijos širdį visus neabejingus scenos menui.

Festivalis baigėsi iškilmingu septyniolikos nominacijų laureatų apdovanojimu bei teatralizuota programa. Festivalio dalyviai turėjo puikią progą pamatyti Varėnos krašto talentus – festivalio uždarymo renginį papuošė maži ir dideli Varėnos krašto dainininkai ir šokėjai, nuo scenos prabilę gražia dzūkų tarme. Festivalio laureatai tradiciškai buvo apdovanoti diplomais ir Maksimonyse gyvenančių ir kuriančių keramikių Elvyros Petraitienės ir Rūtos Indrašiūtės sukurtomis keramikos skulptūromis.

Tokių didžiųjų Varėnos krašto žmonių kaip Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Vinco Krėvės ir D.Tamulevičiūtės kūryba ir nuopelnai yra mūsų stiprybė ir didžiausia paskata tęsti bei skatinti reikšmingus kultūrinius darbus. Visam Lietuvos teatrui svarbus tapęs D.Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis Varėnoje labiausiai įprasmina šiuos siekius.

Šiųmetis festivalis truko visą mėnesį, jo programoje - dvidešimt du įvairių Lietuvos teatrų spektakliai. Juos vertino garbinga komisija: D.Tamulevičiūtės draugė, bendražygė, kraštietė, teatro pedagogė, režisierė Elena Savukynaitė, Savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Svirskienė, pedagogės Joana Grigaitienė ir Gailutė Giedraitienė, scenaristas, režisierius, D.Tamulevičiūtės giminės atstovas Eugenijus Guntulionis ir komisijai vadovavęs dramos teatro režisierius, aktorius Algimantas Pociūnas. Jie atrinko, kas bus įvertinti festivalio prizais.

Prizas už sėkmingiausią festivalio debiutą įteiktas Panevėžio teatrui „Menas“, parodžiusiam spektaklį „Raganius“ pagal V. Krėvę, režisuotą Alberto Vidžiūno.

Įtaigiausio personažo be žodžių prizas įteiktas aktoriui Henrikui Savickiui už Katino vaidmenį Nacionalinio Kauno dramos teatro spektaklyje pagal Johno Patriko pjesę „Mūsų brangioji Pamela“, režisuotame Algio Latėno.

Įtaigiausia vaikiško spektaklio interpretacija pripažintas Kauno valstybinio lėlių teatro spektaklis pagal brolių Grimmų pasaką „Snieguolė ir septyni nykštukai“, režisuotas Olego Žiugždos.

Geriausia spektaklio muzika skambėjo Keistuolių teatro muzikiniame spektaklyje vaikams „Dūkstantmečio kurmis“.

Geriausia spektaklio scenografija - Klaipėdos dramos teatro spektaklio pagal Walterio ir Peterio Marksų pjesę „Viskuo kaltas teatras“, kurio dailininkas Artūras Šimonis.

Už šiuolaikinės dramaturgijos sceninę interpretaciją apdovanotas Kauno mažojo teatro spektaklis „Nuo raudonos žiurkės iki žalios žvaigždės“. Šios pjesės autorius Aleksejus Slapovskis, režisierius Darius Rabašauskas.

Už klasikinės dramaturgijos sceninę interpretaciją apdovanota režisierė Laima Adomaitienė už spektaklį pagal Antoną Čechovą „Meška“.

Geriausiu nacionalinės tematikos spektakliu tapo teatro „Atviras ratas“ improvizacijų spektaklis „Lietaus žemė“, režisuotas Aido Giniočio.

Geriausia antraplane aktore tapo teatro „cezario grupė“ aktorė Vilma Raubaitė už Tarnaitės vaidmenį spektaklyje „Dar viena meilės staigmena“ . Šio spektaklio režsierius Cezaris Graužinis.

Geriausio antraplanio aktoriaus nominacijos laureatu tapo teatro „Naisių vasara“ aktorius Tomas Montvila už Brolio vaidmenį spektaklyje „Mėlynbarzdžio vaikai“ pagal Renatą Šerelytę. Režisierė Regina Steponavičiūtė.

Įtaigiausio vaidmens laureatu tapo aktorius Juozas Budraitis už Krepo vaidmenį Oskaro Koršunovo teatro spektaklyje „Paskutinė Krepo juosta“.

Geriausia aktore pripažinta  Gražina Balandytė už Pamelos Kronki vaidmenį Nacionalinio Kauno dramos teatro spektaklyje „Mūsų brangioji Pamela“, režisuotoje A.Latėno.

Geriausiu aktoriumi pripažintas Šiaulių dramos teatro aktorius Sigitas Jokubauskas už Duonkepio vaidmenį Marcelio Pagnolio romantinėje istorijoje „Duonkepio žmona“.

Geriausias režisierius - Klaipėdos dramos teatro režisierius Povilas Gaidys už spektaklį „Viskuo kaltas teatras“.

Geriausias spektaklis vaikams – Vilniaus teatro „Lėlė“ spektaklis „Aukso obelėlė, vyno šaltinėlis“. Scenarijaus autorius ir režisierius Rimas Driežis.

Geriausiu spektakliu išrinktas Valstybinio jaunimo teatro spektaklis pagal  Koko Mitani pjesę „Juoko akademija“, režisuotas Viačeslavo Gvozdkovo.

Žiūrovų simpatijų prizas atiteko Šiaulių dramos teatro spektakliui „Duonkepio žmona“, režisuotam A.Lebeliūno.

D.Tamulevičiūtės giminių prizą, įsteigtą teatrui, labiausiai atitikusiam režisierės D.Tamulevičiūtės kūrybos dvasią, atsiėmė Klaipėdos dramos teatro režisierius P.Gaidys.

Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas pabrėžė, jog šiųmetis festivalis išsiskyrė ne tik tuo, kad jame buvo keturios premjeros, daug dėmesio skirta mažiesiems žiūrovams ir jaunimui, bet ir tuo, kad šiame festivalyje vaidino daugybė teatro žvaigždžių bei D.Tamulevičiūtės mokinių: „Džiaugiamės, kad mes visi taip galėjome vėl prisiliesti prie iškilios kraštietės D.Tamulevičiūtės talento. Dėkojame visiems aktoriams, teatrų vadovams, kurie apsilankė Varėnoje ir padovanojo mums savo kūrybą.“

Rajono vadovas gėlių puokštę įteikė garbingiausiai šventinio renginio viešniai – D.Tamulevičiūtės mokytojai Marijai Bakanavičienei.

Renginyje dalyvavusi kultūros ministro patarėja Audronė Misiukonienė padėkojo festivalio rengėjams už gražias iniciatyvas ir linkėjo  sėkmės rengiant kitus festivalius.

Komisijos pirmininkas A.Pociūnas sakė, kad įvertinti dvidešimt du spektaklius buvo labai sunku: „Nors norinčių dalyvauti šiame festivalyje vis daugėja,  kitąmet turėtų būti didesnė atranka, o kai kurie teatrai turėtų į Varėną atvežti brandesnius kūrinius." Jis dėkojo visiems varėniškiams už nuoširdumą.

Geriausia festivalio aktore pripažinta G.Balandytė, negalėdama paslėpti jaudulio, sakė, jog „Dalia kūrė taip, kad su ja žmonės buvo laimingi. Atrodo, kad ir dabar ji žiūri amžinybės akimis ir laimina festivalio sumanytojus bei rengėjus, o sykiu ir visą festivalį, žinodama, kad jis bus nemirtingas. Šiandien susidaro įspūdis, kad Varėna – Lietuvos kultūros centras“, – kabėjo žymi Lietuvos aktorė.

S.Jokubauskas, džiaugdamasis „geriausio aktoriaus“ titulu, šmaikštavo, jog jam, kaip dzūkui, „nesusvietnas malonumas“ būti apdovanotam Dzūkijoje.

Režisierius P.Gaidys festivalį apibūdino kaip vienintelį prasmingą teatro festivalį, kuriame pagerbiamas ir režisierius, ir aktorius, ir D.Tamulevičiūtė, ir visas teatro menas.

Aktorius J.Budraitis prisipažino, kad jam buvo didelė garbė vaidinti D.Tamulevičiūtės festivalyje ir kad jis labai vertina šios režisierės, kuri išauklėjo gausų būrį žinomų aktorių, vaidmenį teatro istorijoje.

Po įspūdingo festivalio uždarymo renginio varėniškiai džiaugėsi turėdami progą pakalbinti ne vieną žinomą Lietuvos aktorių ar režisierių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.