Džiazo festivalis džiugins sielą ir gydys kūną

Festivalis „Vilnius Mama Jazz“ kitą savaitę vėl kvies pasinerti į džiazo gūsį – jau dvyliktą rudenį iš eilės. Keturi muzikos vakarai sostinėje padovanos ir visame pasaulyje žinomų atlikėjų koncertų, ir jaunosios kartos atradimų. „Pasirinkome kelią – nardyti po įvairius džiazo stilius. Ir jo laikomės“, - trečiadienio pavakarę spaudos konferencijoje sakė festivalio rengėja Judita Bartoševičienė.

Festivalio „Vilnius Mama Jazz“ rengėjai pristatė kitą savaitę vyksiančią muzikos šventę.<br>T.Bauro nuotr.
Festivalio „Vilnius Mama Jazz“ rengėjai pristatė kitą savaitę vyksiančią muzikos šventę.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Nov 6, 2013, 4:53 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:37 PM

Lapkričio 14-17 dienomis festivalis vyks Lietuvos rusų dramos teatre, klube „Tamsta“ ir Kongresų rūmuose.

Festivalį Rusų dramos teatre kitą ketvirtadienį pradės 36 metų saksofonininkas iš Puerto Riko Miguelis Zenonas. Ne kartą „Grammy“ nominuotas muzikantas laikomas viena ryškiausių jaunosios kartos džiazo žvaigždžių.

Kontrastas šiam muzikantui, kuris pirmąjį albumą išleido 2002-aisiais (tais metais įvyko pirmasis „Vilnius Mama Jazz“), bus tą patį vakarą teatre grosiantis džiazo veteranas – su Franku Zappa, „The Rolling Stones“ ir kitomis garsenybėmis grojęs saksofonininkas Ernie Wattsas.

Penktadienį estafetę perims elektroninei muzikai ir eksperimentams artimesnis džiazas. Pirmojoje koncerto dalyje pasirodys šiuolaikiškai mąstančių norvegų trio – Arve Henriksenas, Janas Bangas ir Stianas Westerhusas. Vakarą pratęs viena madingiausių šių dienų džiazo grupių – jaunieji patrakėliai iš Niujorko „Snarky Puppy“.

„Sprendžiant iš to, kaip graibstomi bilietai į šį koncertą, dėl šio kolektyvo madingumo abejonių nekyla“, - sakė J.Bartoševičienė.

Sekmadienį Kongresų rūmuose paskutinį skambų festivalio akordą sugros vienas geriausių pasaulyje džiazo pianistų – kubietis Gonzalo Rubalcaba. Lietuvoje du sykius viešėjęs muzikantas pristatys savo naujausią projektą „Volcan“.

„Jei kalbame apie finansus, šis projektas – brangiausias šių metų festivalyje“, - neslėpė „Vilnius Mama Jazz“ rengėja.

Lapkričio 14, 15 ir 16 dienomis klube “Tamsta“ vyks vėlyvojo vakaro džiazo koncertai ir improvizacijų sesijos. Čia gros žinomi įvairių kartų Lietuvos džiazo ir jam giminingos muzikos atlikėjai – Neda ir Vytauto Labučio kvartetas, „Fun Clock“, „Soul Moustache“, „The Proof Quartet“, „Kaunas Jazz Quartet“.

Prie festivalio taip pat prisidės konkurso „Jazz improvizacija“ laureatas – jis ar ji paaiškės tik kitą savaitę. Laimėtojas gaus galimybę pasirodyti „Vilnius Mama Jazz“ koncerte Rusų dramos teatre.

Išskirtinio dėmesio nusipelno ir V.Labučio kvarteto koncertas su Neda. Žinomi muzikai šių metų liepą išleido naują kompaktinę plokštelę. Vos išleistas, albumas buvo pristatytas koncertuose Ispanijoje, Vengrijoje, Lenkijoje. Netrukus jis bus pristatytas ir Švedijoje, o pristatymas Lietuvos publikai įvyks „Vilnius Mama Jazz“ koncerte.

“Tvirtai žinome, ką norime pasakyti festivaliu. Sudarome programą taip, kad patenkintume kuo įvairesnius lūkesčius. Manau, šiais metais tai vėl pavyks“, - sakė J.Bartoševičienė.

Konferencijoje pranešta apie dar vieną naujovę. Nuo gruodžio kiekvieno mėnesio 13 dieną bus rengiami specialūs „Vilnius Mama Jazz“ koncertai – taip pažymint faktą, kad kitais metais festivalis vyks tryliktą kartą. Pirmajame koncerte serijos koncerte pasirodys grupė „Sheep Got Waxed“.

Festivalio rengėja užsiminė, kad renginio finansinė padėtis sudėtinga – pavyzdžiui, nepavyko rasti lėšų atvykstančių garsių atlikėjų meistriškumo pamokoms, kurias jie vestų studentams. „Už tai artistams irgi yra mokama, ir nemažai“, - sakė Judita.

Ji atskleidė, kad šiuo metu festivalio biudžetas – apie pusę milijono litų.

„Prieš penkerius metus tai buvo milijonas. Bet keičiasi ir mūsų koncepcija. Anksčiau orientavomės į didžiulius vardus, daugelį dešimtmečių žinomus atlikėjus, nes norėjome įsitvirtinti. Prieš ketverius metus pradėjome ieškoti įdomių jaunų vardų“, - sakė J.Bartoševičienė.

Į konferenciją ji pakvietė širdies ligų gydytoją Robertą Skalskį. „Muzika mus ypatingai veikia nuo gimimo. Ką ji sukelia mūsų organizme, medicina pradėjo domėtis XX amžiaus pradžioje. Medikai pastebėjo, kad pirmiausia muzika veikia smegenis. Muzikos paveikti smegenys išskiria endorfinus, šie malšina skausmą, sukelia tam tikrus emocinius pakitimus. Mašinoje mėgstu klausytis džiazo, tada vairuoju ramiau.

Bet muzika veikia ir kitus organus. Kai klausomės mėgstamos muzikos, galime pajusti, kad mūsų širdis pradeda plakti greičiau. Žmonės jau seniai pastebėjo, kad teigiamos emocijos turi gydomųjų savybių“, - svarstė medikas.

„Ar festivalis prisidės prie Lietuvos gyventojų sveikatingumo?“ - paklausė J.Bartoševičienė.

„Be abejo“, - šypsodamasis patvirtino gydytojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.