“Kino pavasario“ žvalgytuvės Minske

Tarptautinis Minsko kino festivalis „Listapad“, kurio šūkis šiemet:"In kino veritas", vyko lapkričio 1- 8 dienomis ir nustebino programos brandumu. Vilniaus tarptautinio kino festivalio „Kino pavasario“ meno vadovei Santai Lingevičiūtei šiais metais teko garbė ne tik būti žiūrove, bet ir tarptautinės kino kritų žiuri nare.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 12, 2013, 7:08 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:19 AM

„Dėl kitų apdovanotų filmų kilo diskusijų, bet pagrindinį prizą skirti Pawelo Pawlikowskio juostai „Ida“ (Lenkija, Danija, 2013) buvo nutarta vienbalsiai. Apskritai ši drama festivalyje triumfavo: jai Didįjį prizą skyrė ir pagrindinės konkursinės programos žiuri. Taip pat buvo įvertintas ir jauno debiutuojančio operatoriaus Łukaszo Żalo darbas, už antraplanį vaidmenį apdovanojome aktorę Agatą Kuleszą.  P.Pawlikowskio juosta triumfavo ir tarptautiniame Monrealio kino festivalyje“, - pasakojo S.Lingevičiūtė.

„Ida“ - tai drama apie pokario Lenkiją. Vienuolė Ana ruošiasi priimti įžadus. Vienuolyne ji gyvena nuo vaikystės, nes ją dar kūdikį 1945 m. čia paliko nežinomi žmonės. Tačiau naujoji vienuolė turi dar gyvą giminaitę, su kuria skatina susitikti vyriausioji motinėlė. Tai Anos teta Vanda. Ji emancipuota, gyvena viena, mėgsta išgerti. Anksčiau moteris buvo aukšto rango teisininkė ir atsidavusi komunistė, tačiau už nusižengimus darbe pažeminta pareigomis. Vanda atskleidžia jaunajai Anai paslaptį: jos tikrasis vardas Ida ir ji esanti žydė. Taip prasideda dviejų moterų kelionė per Lenkiją ieškant savųjų šaknų.

Filmas „Ida“ – tai drama, kuri netiesiogiai, tačiau atvirai pasakoja apie Lenkijoje ir šiandien opias problemas: fanatišką katalikybę, antisemitizmą, Bažnyčios bei Valstybės manipuliaciją galia. Britų kino kritikų filmas vadinamas mažu šedevru ir priskiriamas prie neonaujosios bangos. „Kino pavasario“ programos sudarytojai jau taip pat tariasi dėl lietuviškos šio filmo premjeros per artėjantį festivalį.

Kitas vertas dėmesio filmas, kuris buvo apdovanotas Kanuose, Minske susilaukė prizo už geriausią režisūrą ir taip pat bus rodomas „Kino pavasaryje“ – „Nuodėmės prisilietimas“. Tai ypač žiauri juosta ne tik smurto prasme, tačiau ir režisieriaus Zhangke Jia ataka prieš kiniškąjį vartotojiškumą. Šiemet režisierius tikrai šokiravo ne vieną, nes anksčiau buvo žinomas kaip ramus dokumentinio realizmo šalininkas. Filmas tikrai patiks žiūrovams, mėgstantiems Quentino Tarantino juostas, kovos menus ir nepaviršutinišką scenarijų. Ne mažiau spalvinga festivalio asmenybė buvo režisierė Claire Denis. Šiais metais Minsko kino festivalis kartu su Prancūzijos ambasada surengė jos filmų retrospektyvą bei prisiviliojo pačią viešnią. C.Denis – elipsinio montažo virtuozė, chrestomatinis jau tapęs jos filmas „Gražus darbas“ ("Beau Travail", 1999). Jos naujausią filmą „Šunsnukiai“ ("Les Salauds", 2013) planuoja parodyti ir „Kino pavasaris“, o pakviesta apsilankyti Vilniuje režisierė nudžiugo ir liepė pasakyti Šarūnui Bartui, kad jo pasiilgo. Beje, ietuvių režisierius naujausiame C.Denis filme suvaidino epizodinį vaidmenį. Filmo „Ida“ anonsas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.