Studentų spektaklio įkvėpėjas - danų karikatūristas H.Bidstrupas

Gruodžio 5 dieną įvyks bendro Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) ir Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) spektaklio "Įstabusis ir graudusis planas B" premjera. LTMA 80-mečio kulminacinis projektas suvienija akademijos absolventus ir studentus, aktorius ir muzikantus, menininkus ir vadybininkus.

Spektaklio "Įstabusis ir graudusis planas B" repeticijos akimirka.<br>Nuotr. iš LMTA archyvo
Spektaklio "Įstabusis ir graudusis planas B" repeticijos akimirka.<br>Nuotr. iš LMTA archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 15, 2013, 6:01 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:32 AM

Kaip penktadienį LNDT Dekoracijų dirbtuvėse įvykusioje spaudos konferencijoje teigė LMTA meno prorektorė Ramunė Marcinkevičiūtė, visus 2013 metus akademija aktyviai pristatoma visuomenei kaip kūrybos platforma. 80-mečio renginius neatsitiktinai vainikuoja interdisciplininis projektas: „Nors natūraliai akademijoje egzistuoja muzikos, teatro ir kino namai, bet dažnai bendradarbiauti jiems netenka. Mes džiaugiamės, kad šis ambicingas sumanymas suteiks LMTA studentams šią galimybę. Ir dėkojame Lietuvos nacionaliniam dramos teatrui, kuris atvirai ir drąsiai įsileido studentų eksperimentus į savo Didžiąją sceną.“

Pasak LNDT generalinio direktoriaus Martyno Budraičio, besimokantis jaunimas profesionalioje scenoje yra natūralu, ir tokie projektai turėtų vykti ne jubiliejinėmis progomis, o nuolat.

„Kai Dalia Tamulevičiūtė ar Jonas Vaitkus pradėjo vadovauti teatrams, jie buvo trisdešimtmečiai... Tai yra jaunų žmonių vieta! Tikimės, kad šis spektaklis pavyks ir jis galės tapti teatro repertuaro dalimi“, - žadėjo M. Budraitis.

Teatro meno vadovas Audronis Liuga linkėjo jauniesiems menininkams atrasti savo kalbą, kurios jų vyresniems kolegoms, žiūrovams ir teatro vertintojams norėtųsi išmokti.

Muzikos, teatro ir vaizdo spektaklį pagal Herlufo Bidstrupo (1912–1988) karikatūras režisuoja Vidas Bareikis (LMTA ir V.Mejerholdo teatro ir kultūros centro absolventas), muziką kuria kompozitorė Rūta Vitkauskaitė (LMTA, Londono karališkoji muzikos akademija), scenografiją – Simona Biekšaitė (Vilniaus dailės akademija, Estijos menų akademija, Norvegijos teatro akademija), kostiumus – Liuka Songailaitė , šviesų dailininkas yra Vilius Vilutis, dirigentas – Ričardas Šumila (LMTA).

"Įstabiojo ir graudžiojo plano B" scenoje vaidins II kurso LMTA aktorinio meistriškumo studentai (Oskaro Koršunovo kursas), muziką gyvai atliks studentai muzikantai. Prie sudėtingo bendros kūrybos proceso aktyviai prisideda Akademijoje studijuojantys meno vadybininkai, procesą fiksuoja Kino ir televizijos katedros režisieriai ir operatoriai.

Pasak V.Bareikio, sumanymas kurti spektaklį pagal garsaus danų karikatūristo nupieštas situacijas jam kilo dar akademijos laikais.

„Kadaise mes, Gintaro Varno aktorinio meistriškumo studentai, taip pat II kurse gavome galimybę sukurti spektaklį „Žvaigždžių kruša“ ir rodyti jį Kauno dramos teatro scenoje. Kad ir kaip ten būtų, bet daugelis mūsų yra tokie, kokie yra, būtent dėl šio spektaklio. Todėl tokios galimybės yra labai vertingos“, - prisiminė režisierius.

Per repeticijas Vidas su jaunaisiais aktoriais improvizuoja, ieško būdų kalbėti apie kuriantį žmogų, nuo jo visiems matomo veido eiti gilyn į vadinamąjį antrąjį – šešėlinį planą, ironizuoti skirtingus likimus ir pasirinkimus.

Scenografė S.Biekšaitė sumanė "Įstabiajam ir graudžiajam planui B" tokią erdvę, kuri geriausiai išryškintų visus šiame spektaklyje dalyvaujančius menininkus. Didžiąją dalį scenovaizdžio, butaforijos šiame spektaklyje pakeis gyvai piešiama animacija. Kompozitorė R.Vitkauskaitė kuria muzikinį „planą B“ – garsinius komiksus, kuriuos scenoje atliks ne tik muzikantai, bet ir aktoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.