Į sceną kyla moterys pianistės

Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje šeštadienį prasidėjęs III Vilniaus fortepijono muzikos festivalis pristatys 6 skirtingų kartų ir šalių pianistes. Fortepijono festivalio siela pianistė Mūza Rubackytė jau pelnė šiam savo kūriniui vieno įdomiausių Filharmonijos renginių reputaciją.

Pianistė M.Rubackytė savo rengiamame festivalyje Vilniuje atvers retų fortepijoninės kūrybos puslapių.<br>Filharmonijos nuotr.
Pianistė M.Rubackytė savo rengiamame festivalyje Vilniuje atvers retų fortepijoninės kūrybos puslapių.<br>Filharmonijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė ("Lietuvos rytas")

Nov 18, 2013, 7:41 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:21 AM

Mat menininkė kas kartą supažindina festivalyje su negirdėtomis muzikos asmenybėmis, atveria retai vartomų fortepijoninės kūrybos puslapių ir pažeria įdomios švietėjiškos informacijos. 3-iojoje fortepijono muzikos šventėje M.Rubackytė sumanė pristatyti moterų pianisčių meną.

Subūrė rinktines solistes

„Ankstesnių festivalių afišose buvo beveik vieni vyrai. Šį kartą nutarėme suteikti sceną moterims. Jos dažnai lieka agresyvesnių, ambicingesnių vyrų šešėlyje, nors nėra prastesnės už juos kūrėjos, – aiškino festivalio sumanytoja. – Mes, moterys, atliekame gyvenime daugybę misijų, o muziko profesija reikalauja ne tik talento ir puikios mokyklos, bet ir kasdienio neatlyginamo darbo. Gyvenimo vingiai ne visada mums leidžia būti aukštumoje. Dėl to artistės išėjimas į sceną yra įvykis. Tai priežastis išaukštinti moterį, suteikti jai žodį.”

M.Rubackytė sukvietė į Vilnių jai gerai žinomas, labai skirtingo amžiaus – nuo 15 iki 78 metų – artistes.

„Noriu, kad kiekviena šių moterų atsiskleistų scenoje kaip gėlė. Todėl palikau joms laisvę renkantis programą”, – atskleidė festivalio vadovė.

Publika dėl to laimės, nes visus renginio vakarus girdės retai skambančius Nacionalinėje filharmonijoje kūrinius.

Parodys savitus veidus

Pavyzdžiui, Vokietijoje gyvenanti lietuvių pianistė Guoda Gedvilaitė, atsiliepdama į moters temą, įtrauks į savo rečitalio programą legendinės vokiečių pianistės Claros Schumann pjesių ir savo pačios aranžuotą temperamentingą Astoro Piazzollos tango.

Bene ryškiausia Turkijos pianistė Gulsin Onay pateiks savo vizitinę kortelę – Edvardo Griego Fotepijono koncertą, kurį solistei akompanuos Roberto Šerveniko diriguojamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO).

Žymiausia bulgarų pianistė, Karalienės Elžbietos konkurso Briuselyje laureatė Plamena Mangova, be kitų kūrinių, skambins pasaulinę šlovę jai pelniusias Ludwigo van Beethoveno Variacijas Antonio Salieri dueto tema.

Anot festivalio vadovės, P.Mangovai vos palietus klaviatūrą, iš po jos pirštų ima trykšti muzika. Tai fenomenali atlikėja.

Festivalis supažindins ir su fortepijono filosofe vadinama Čilės pianiste 78 metų Edith Fisher. Jos rečitalyje skambės labai retai drauge išgirstami monumentalūs Johanno Sebastiano Bacho, L.van Beethoveno kūriniai.

„Kiekviena artistė surado net margiausią programą vienijančią giją. Jų atliekami kūriniai prilygs paveikslams”, – džiaugėsi M.Rubackytė.

Be to, festivalio rengėja nepamiršo ir jaunųjų talentų, kuriuos globoja jau daugelį metų.

Vienas fortepijono šventės vakaras bus skirtas praėjusio Tarptautinio Balio Dvariono pianistų ir styginių konkurso laureatams ir jų kartu su LNSO atliekamiems rinktiniams instrumentiniams koncertams.

III Vilniaus fortepijono muzikos festivalio koncertai vyks Nacionalinėje filharmonijoje lapkričio 16–30 d.

20 d. 19 val. E.Fisher (Čilė); J.S.Bachas, L.van Beethovenas. Bilietų kaina 20–70 Lt.

23 d. 19 val. G.Gedvilaitė (Vokietija); M.Ravelis, C.Schumann, A.Ginastera, A.Piazzolla, S.Rachmaninovas, F.Kreisleris. Bilietų kaina – 20–70 Lt.

24 d. 16 val. B.Dvariono konkurso laureatai D.Bulajevas (Latvija), R.Mažolytė, Y.Kuroki (Japonija) ir LNSO, dirigentas D.Pavilionis; M.Bruchas, S.Prokofjevas, C.Saint-Saënsas. Bilietų kaina 10–20 Lt.

27 d. 19 val. P.Mangova (Bulgarija); J.Brahmsas, L.van Beethovenas, F.Chopinas, F.Lisztas, I.Albenizas. Bilietų kaina 20–70 Lt.

30 d. 19 val. G.Onay ir LNSO, dirigentas R.Šervenikas; F.Mendelssohnas-Bartholdy, E.Griegas. Bilietų kaina – 20–70 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.