Kinų kultūros savaitės masalas - muzika

Lapkričio 18 d. prasidėjo jau trečioji Vilniaus universiteto Konfucijaus instituto rengiama Kinų kultūros savaitė, kurioje didžiausias dėmesys skiriamas tradicinei kinų muzikai. Lietuvoje vieši Kinijos centrinės konservatorijos ir vienintelio pasaulyje muzikinės krypties Konfucijaus instituto Danijos karališkojoje muzikos akademijoje dėstytojai, kviesiantys į viešas paskaitas ir koncertus Kaune bei Vilniuje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 18, 2013, 4:50 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:27 AM

Penki muzikantai groja tradiciniais kiniškais instrumentais – erhu, pipa, jangčinu, gudžengu ir činu. Pastarasis dėl unikalaus poetiško skambesio itin vertinamas tiek Kinijoje, tiek už jos ribų. O juo grojanti atlikėja Zhao Xiaoxia yra savo šalyje gerai žinoma muzikė, rengianti solo koncertus su Kinijos nacionaliniu ir kitų šalių orkestrais, bendradarbiaujanti su garsiu Kinijos kompozitoriumi Tan Dunu, kurio Koncertą popieriui ir orkestrui spalį galėjo išgirsti aktualiosios muzikos festivalio „Gaida“ klausytojai. Ji atlieka muzikos kūrinius įvairiuose kino bei televizijos projektuose. Vienas lietuviams geriau žinomų – kinų filmas „Konfucijus“.

Didysis kinų mastytojas Konfucijus nepaprastai mėgo groti činu ir išaukštino šį muzikos instrumentą, tad daugiau nei du tūkstančius metų činas, vadinamas „kinų muzikos tėvu“, buvo laikomas neatsiejamu poetų ir išminčių atributu.

„Džiaugiamės galėdami lietuviams pristatyti šį rafinuoto skambesio instrumentą, kuriuo grojančių net ir pačioje Kinijoje nėra labai daug. Būtina pabrėžti, jog Zhao Xiaoxia ne tik puoselėja čino tradicijas, bet ir naujai interpretuoja juo atliekamą muziką“, - teigė VU Konfucijaus instituto direktorė prof. Zhang Donghui.

Ne ką mažiau įdomūs ir kiti tradiciniai instrumentai – visi jie styginiai, savito skambesio. Erhu, dar kitaip vadinamas kinišku smuiku, turi tik dvi stygas, tačiau meistro rankose ima skleisti nenusakomo grožio muziką. Keturstygė pipa – vienas populiariausių kiniškų instrumentų, Tangų dinastijos laikotarpiu (VII–IX a.) tapęs rūmų instrumentu. Iki šiol juo dažnai groja moterys. Jangčinas – artimas cimbolams, manoma, atkeliavęs iš vakarinių Kinijos kaimynų, yra mušamasis styginis instrumetas. Na o gudžengas, bene labiausiai paplitęs kiniškas instrumentas, išsiskiria savo galimybėmis sukurti tekančio vandes ar griaustinio įspūdį, perteikti subtilų gamtos grožį.

Zhao Xiaoxia ir kiti muzikai - Liu Ziqi (gudžengas), Song Bing (jangčinas), Liu Xiaojing (pipa), Zhang Guoliang (erhu), Liu Chang (fortepijonas) yra ne tik Kinijos centrinės konservatorijos absolventai, bet ir naujai įsteigto Danijos karališkosios muzikos akademijos Konfucijaus instituto dėstytojai. Beveik visi jie dar gana jauni, bet savo srityje jau daug pasiekę muzikai, laimėję nemažai nacionalinių ir tarptautinių konkursų, surengę begalę koncertų ne tik Kinijoje, bet ir Europos bei Amerikos žemynuose.

Tradicinės kinų muzikos koncertai lapkričio 20 d. Kaune, Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje salėje, lapkričio 22 d. Vilniuje, Vilniaus universiteto Šv.Jonų bažnyčioje. Iš arčiau su instrumentais bei kinų kultūros bruožais susipažinti bus galima rengiamose paskaitose.

Kinų kultūros savaitės programa:

18 d. 18 val. Orientalistikos centro dėstytojos Loretos Poškaitės paskaita "Tradicinis kinų požiūris į menus". VU Konfucijaus institutas, A.Goštauto g. 12, 4 aukštas, Vilnius

19 d. 17 val. Kinijos centrinės konservatorijos dėstytojų paskaita "Tradiciniai kiniški muzikos instrumentai ir jais atliekama muzika". Lietuvos teatro ir muzikos akademija, Gedimino pr. 42., Vilnius. 18 val. Orientalistikos centro dėstytojo Vyčio Siliaus paskaita "Pasaulis pagal Konfucijų: ką mums sako dešimties tūkstančių kartų mokytojas". VU Konfucijaus institutas, A.Goštauto g. 12, 4 aukštas, Vilnius.

20 d. 18 val. Tradicinės kinų muzikos koncertas. Vytauto Didžiojo universiteto Didžioji salė, S.Daukanto g. 28, Kaunas.

21 d. 18 val., 19 d. 17 val. Kinijos centrinės konservatorijos dėstytojų paskaita "Tradiciniai kiniški muzikos instrumentai ir jais atliekama muzika". VU Konfucijaus institutas, A.Goštauto g. 12, 4 aukštas, Vilnius. 22 d. 18 val. Tradicinės kinų muzikos koncertas. Vilniaus universiteto Šv.Jonų bažnyčia, Šv.Jonų g. 12.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.