Vilniaus scenoje - baleto žvaigždynas

Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) pirmadienis – artistų nedarbo diena, tačiau šįkart scenoje skamba muzika, žingsnelius kartoja šokėjai. Tai svečiai iš Maskvos ir Sankt Peterburgo, taip pat Lietuvos baleto meistrai Olga Konošenko, Martynas Rimeikis ir Nerijus Juška repetuoja koncerto „Neprilygstami baleto talentai“, kuris bus parodytas pirmadienį vakare ir antradienį, numerius. Scena apipavidalinta kaip didžiulis paveikslas prašmatniais senoviniais rėmais, o tarp rėmų vienas kita keičia spalvingi vaizdai: egzotišką Rytų šalies peizažą – liepsnojanti ugnis, vangogišką saulėgrąžų lauką – rūsti mūrinė siena. Kiekvienas „paveikslas“ pritaikytas prie šokio kompozicijos.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Nov 18, 2013, 4:30 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:27 AM

„Neprilygstami baleto talentai“ – tai vieno garsiausių pasaulyje baleto festivalio „Open Dance“ projektas, visose šalyse, kuriose tik parodomas, sukeliantis ovacijas. Jame dalyvauja Maskvos Didžiojo, Sankt Peterburgo Michailo ir Marijos teatrų pagrindiniai artistai.  Publika galės išvysti ištraukas iš garsiausių visų laikų baletų: „Don Kichotas“, „Esmeralda“, „Spartakas“, „Gulbių ežeras“, šiuolaikinių kompozicijų.

Iš Rusijos į Lietuvą atvyko būrys garsiausių Rusijos baleto artistų, tarp jų Marijos teatro primarijai Igoris Kolbas ir Daniila Korsuncevas,  Maskvos Didžiojo teatro primarijus Michailas Lobuchinas, Michailo teatro primabalerina Irina Peren ir primarijus Maratas Šemiunovas, solistai  Kristina Kretova, Anastasija Staškevič,  Anastasija ir Denisas Matvijenkos ir kiti.

Kaip sakė projekto vadovė, tarptautinio baleto festivalio „Dance Open“ direktorė Jekaterina Galanova, jie parengė repertuarą, kuris leistų Vilniaus publiką supažindinti tiek su šiuolaikinių baletmeisterių kuriama choreografija, tiek su šedevrais, kuriais garsėja Rusijos baleto mokykla. Programa sudaryta kontrasto principu.

Be šokėjų iš Rusijos, projekte taip pat dalyvauja kolegos iš Lietuvos. Publiką turės progą išvysti premjerą – kompoziciją  „Wie lange noch? („Kiek dar truks?“) iš Krzysztofo Pastoro baleto „Kurtas Weillis“ skambant gyvai muzikai. O.Konošenko ir M.Rimeikis parengė vieną šio baleto epizodą apie vyro ir moters santykius karo metu, tarp jų įsiplieskusį konfliktą ir klausimą: „Kiek dar tai truks?“.  K.Weillio dainą „Wie lange noch?“ atliks solistė Julija Stupnianek, fortepijonu akompanuos Simas Minkevičius.

Koncerte taip pat šoks į sceną po traumų grįžęs N.Juška, kuris su O.Konošenko atliks ištrauką iš baleto „Raudonoji Žizel“ pagal Boriso Eifmano choreografiją.

„Lietuvoje – tai pasaulinio lygio šokio meno renginys“,  – džiaugėsi N.Juška,  pakviestas  pasirodyti vienoje scenoje su garsenybėmis.

Kai kurie svečiai iš Rusijos jau pažįsta Lietuvos sceną. Pavyzdžiui, D.Matvijenka yra šokęs Vilniuje balete „Don Kichotas“. Grand pas iš šio baleto užbaigs ir šį koncertą. D.Matvijenka jį atliks su savo žmona Anastasija.

„Tikiuosi rytoj rasti laiko apžiūrėti Vilnių, – prieš generalinę koncerto repeticiją sakė D.Matvijenka. – Kai praėjusį kartą buvau Vilniuje, po spektaklio mus nuvežė į restoraną senamiestyje, privaišino lietuvišku midumi, supiltu į ragus, kad net neatsimenu, kaip atsidūriau geležinkelio stotyje.“

Be klasikinio baleto ištraukos, Matvijenkų pora šoks ir šiuolaikinę kompoziciją , kurią kol kas yra matę tik Dmitrijaus gimtojo Kijevo žiūrovai. Tai amerikiečių choreografo Dwighto Rhodeno, šiuolaikinio baleto trupės „Complexions“ meno vadovo, rusų duetui sukurta kompozicija „Plyšimas“. Kaip paaiškino D.Matvijenka, turimas galvoje kraujagyslių plyšimas.

„Tai įdomi ir sudėtinga kompozicija, trunkanti 9 minutes. Mes su Nastia visą laiką eksperimentuojame, ieškome ko nors naujo“, – tikino D.Matvijenka.

Ko gero, šokėjui atsibosta princų vaidmenys, kuriuos dažniausiai tenka šokti klasikiniuose baletuose?

„Kai kada atsibosta, bet toks mūsų gyvenimas. Pagaliau ir gyventi kartais nusibosta“, – sakė šokėjas.

Sankt Peterburgo Marijos teatro primarijus I.Kolbas prisipažino, kad atėjęs į teatrą svajojo apie princų vaidmenis. Bet dabar jis jau daug kartų princus vaidino, svajonė išsipildė.

„Atėjęs į Marijos teatrą ir ėmęs šokti šiuolaikinės choreografijos kūrinius supratau, kad tai labai padeda atrasti ir naujų klasikinio baleto spalvų. Ką aš šoksiu? Jau seniai į mano gyvenimą atėjo Camile'io Saint-Saenso Gulbės vaidmuo pagal Radu Poklitaru choreografiją. Dabar turiu galimybę šį vaidmenį prisiminti ir galbūt naujai interpretuoti. Labai džiaugiuosi, kad šiuose koncertuose galėsiu pristatyti ir puikaus choreografo Jurijaus Smekalovo kompoziciją „Išsiskyrimas“ pagal Johno Powello muziką“, – koncerto išvakarėse pasakojo I.Kolbas.

Beje, tarp atvykusių į Vilnių svečių yra net keli jauni tėvai. D.Matvijenka džiaugėsi, kad Vilniaus viešbutyje pirmą kartą po ilgo laiko ramiai išsimiegojo – mat namuose tam trukdo mažylis. O Maskvos Didžiojo teatro primarijus M.Lobuchinas namuose paliko net du mažylius – jiedu su žmona neseniai susilaukė dvynukų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?