Tik po poros valandų skrydžio – V.Urmanos Izolda ir J.Cura dainos

Operos primadona Violeta Urmana šį sekmadienį, lapkričio 24-ąją paskutinį kartą šiais metais dainuos princesę Eboli G.Verdi “Don Karle“ Berlyne, „Deutsche Oper“ teatre.

V.Urmana – Izolda.<br>“Wiener Staatsoper” nuotr.
V.Urmana – Izolda.<br>“Wiener Staatsoper” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

2013-11-20 23:04, atnaujinta 2018-02-20 06:14

Nutarusi grįžti prie mecosoprano vaidmenų solistė nepasigailėjo savo sprendimo – Vokietijoje kritikai ją šlovino už Eboli partiją, kuria prasidėjo tarptautinė V.Urmanos karjera.

Tinklaraštis „Front Row Berlin“, pristatantis užsieniečiams ryškiausius Vokietijos sostinės kultūros įvykius, pripažino, kad atgaivinto 2011-ųjų „Don Karlo“ sudėtis pranoko premjerinę ir dainavimu, ir vaidyba, ir emocine kaitra. Lietuvės Eboli buvo pavadinta tobula. „Bachtrack.com“ recenzijoje „Don Karlas Berlyno operoje žėri iškiliais dainininkais“ taip pat pažymėta išskirtinė solistų dainavimo ir vaidybos kokybė.

V.Urmana – viena nedaugelio dainininkių, atliekanti tiek vokiško, tiek itališko repertuaro solidžius vaidmenis ir sopranu, ir mecosopranu. Nuo gruodžio 8-osios ji imsis vienos mėgstamiausių savo soprano partijų – dainuos Izoldą R.Wagnerio operoje „Tristanas ir Izolda“ Vienos valstybinėje operoje, keturiuose škoto Davido McVicaro režisuotuose spektakliuose. Tai bus artistės finalinis R.Wagnerio metų akcentas.

Šiemet V.Urmana dainavo W.Wagnerį Paryžiaus „Salle Pleyel“, Berlyno filharmonijoje, Vilniaus, Šlėzvigo-Holšteino, Londono „BBC Proms“ festivaliuose, Briuselyje. „R.Wagneris man kaip operos artistei suteikia visapusišką pilnatvę. Nuo karjeros pradžios žinau, kad tai mano muzika, ir šis įsitikinimas metams bėgant tik sustiprėjo“, - prisipažino V.Urmana.

Bilietai į Vienos „Tristaną ir Izoldą“ sparčiai nyksta. Tačiau dar galima suspėti juos įsigyti į gruodžio 8, 17 ir 21 d. spektaklius. Juos diriguos korėjietis Myung-Whun Chungas.

Melomanai vienu skrydžiu į Vieną gali nušauti du zuikius – kartu išnaudoti retą progą pasiklausyti Lietuvą vis aplenkiančio, svarbiausias pasaulio operos scenas užkariavusio argentiniečių tenoro Jose Curos. Šį mėnesį solistas turėjo koncertuoti netoliese – Taline, Helsinkyje, Sankt Peterburge ir Maskvoje, bet gastrolės buvo atšauktos.

Gruodžio 9-ąją J.Cura dainuos Vienos „Konzerthaus“ salėje retai atliekamas argentiniečių kompozitorių dainas, fortepijonu pritariant Kristin Okerlund. Tai išskirtinė 50-mečio tenoro programa, nes šiuo metu jis yra vienas labiausiai graibstomų pasaulyje Otelų.

Tačiau šis artistas gebėjimų gausa pranoksta turbūt visus kolegas. Jis ne tik dainuoja įvairių žanrų muziką, bet ir diriguoja orkestrams, režisuoja operų spektaklius, net kuria jiems scenografiją ir kostiumus. Beje, trejus metus J.Cura buvo lenkų orkestro „Sinfonia Varsovia“ pagrindinis kviestinis dirigentas, ne kartą dirigavo Varšuvoje operos spektaklius, koncertavo Rusijoje.

Be daugybės kitų apdovanojimų, šį tenorą Metų dainininku rinko vokiečiai, italai ir ispanai. Argentiniečiai jį titulavo 10-mečio dainininku, o austrai suteikė garbingą „Kammersänger“ titulą, kurį turi ir V.Urmana.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.