„Kaunas Jazz“ pavasario sesija nusitęsia iki rudens

Svarbiausias žodis Kaune šiandien ir vėl bus „džiazas“. Festivalis „Kaunas Jazz“, kaip ir kiekvieną rudenį, surengs įspūdingą vakarą su atlikėjais iš keleto šalių.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("Lietuvos rytas")

Nov 22, 2013, 1:26 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:28 AM

„Sako, ši žiema bus šalčiausia per daug metų. Mes jai šį vakarą gerai pasiruošime – dar ir džiaugdamiesi tuo, kad ruduo ilgas ir gražus“, – sakė 23-ią kartą vykstančio festivalio įkūrėjas Jonas Jučas.

Šįmet festivalio rengėjai atsisakė vienos savo tradicijų – rengti metų pabaigos koncertą sostinėje.

„Šių metų gruodis sostinėje – itin gausus koncertų. Renginiai lipa vienas ant kito. Nusprendėme į šią mėsmalę nelįsti, nes geras renginys gali paskęsti tarp kitų, ne tokių gerų. Kitais metais Metų koncertas Vilniuje, manau, sugrįš“, – sakė festivalio vadovė Indrė Jučaitė.

Tačiau Kaune šį vakarą džiazo niekas nesustabdys – muzikos gurmanų laukia keli puikūs pasirodymai.

Estafetę perdavė dukteriai

Penktadienio popietę vienos dienos džiazo šventę pradės dokumentinio filmo „Open“ apie pavasarį vykusius pagrindinius „Kaunas Jazz“ renginius premjera Istorinėje Lietuvos prezidentūroje.

Kitaip negu įprasta, filmą kūrė ne TV laidų vedėjas Rytis Zemkauskas, o jo duktė Vaiva. Nuo mažens festivalį lankanti mergina pasistengė į jį pažvelgti savo akimis.

„Tėvas nesikišo, bet, žinoma, visada galėjau su juo pasitarti. Man šis darbas labai svarbus – tai tarsi proga atiduoti duoklę festivaliui, kurį myliu nuo vaikystės“, – sakė Vaiva.

Viešės džiazo ambasadorius

Vėliau veiksmas persikels į Vytauto Didžiojo universiteto salę, kurioje pasirodys du puikūs kolektyvai.

Amerikiečių kontrabosininkas Ari Rolandas – JAV valstybės departamento džiazo ambasadorius, su valstybės palaikymu surengęs specialius pasirodymus daugiau nei 40-yje valstybių nuo Alžyro iki Pakistano. Jau 20 metų šis muzikantas kontrabosu soluoja stygas kabindamas stryku.

„Taip galiu groti greičiau, įdomiau pasukti natas ir ilgiau jas išlaikyti“, – aiškina muzikantas, daugelio kritikų vadinamas geriausiai džiazą grojančiu kontrabosininku pasaulyje ir muzikavęs su Betty Carter, Wyntonu Marsalisu, Harry Connicku jaunesniuoju ir daugeliu kitų.

„Svarbu pabrėžti, kad A.Rolandas ne tik koncertuos – 12 valandą VDU salėje jis surengs meistriškumo pamoką. Ji nemokama, į ją kviečiami ir kontrabosininkai, ir šiaip muzikai neabejingi žmonės.

Jis tikrai turi ką parodyti, taip pat galbūt papasakos apie muzikantui tenkančius iššūkius, atsakys į klausimus“, – sakė J.Jučas.

Į Kauną – jau šeštą kartą

Tame pačiame koncerte pasirodys ir „Kaunas Jazz“ publikos numylėtinis argentiniečių gitaristas Hernanas Romero. Tai bus jau šeštasis „Grammy“ laimėtojo apsilankymas Kaune. Niujorke kelią į didįjį džiazo žaidimą prasiskynęs Hernanas greitai pradėjo muzikuoti su legendiniais gitaristais Johnu McLaughlinu ir Paco de Lucia.

Ypač glaudūs muzikiniai ryšiai jį sieja su ne kartą Kaune koncertavusiu gitaros didmeistriu Alu Di Meola – nuo 1990-ųjų Hernanas padėjo įrašyti net 16 šio muzikanto albumų, naujausią – šiais metais garsiojoje „Abbey Road“ studijoje Londone.

„Kaunas Jazz“ scenoje kartu su Hernanu gros jau ne kartą su juo dirbęs vienas įdomiausių mūsų šalies džiazo saksofonininkų ir kompozitorių Kęstutis Vaiginis, taip pat perkusininkė iš Ispanijos Carmen Estevez Caler.

Sugrįžta balsingoji estė

Laikrodžio rodyklei artėjant prie vidurnakčio džiazo siautulys persikraustys į klubą „Combo“, kur dainuos viena geriausių jaunosios kartos Estijos dainininkių Sofija Rubina.

Su įvairių sudėčių grupėmis Sofija apšildė Sealo, „Incognito“, Marcaus Millerio koncertus, o garsiajame JAV Berklio koledže, kuriame sėmėsi džiazo vokalo paslapčių, dainavo su legendiniais džiazmenais Wayne’u Shorteriu ir Jacku DeJohnette’u.

Lietuvoje šįkart ji gros su geriausiais jaunosios kartos Estijos, JAV ir mūsų šalies muzikantais.

„Kadaise ji pasirodė mūsų festivalio lauko scenoje dar būdama moksleiviško amžiaus. Dabar jau grįžta kaip žvaigždė. Ji nepamiršo „Kaunas Jazz“, o mes – jos“, – džiaugėsi J.Jučas.

Šiais renginiais „Kaunas Jazz“ atsisveikins iki pavasario, kai žada nemenką džiazo žvaigždžių lietų.

Jau paskelbta, kad balandį festivalio programoje Vilniuje gros garsus JAV džiazo gitaristas Patas Metheny.

„Turime mažiausiai tris labai ryškius vardus. Kitų metų festivalis bus labai stiprus. Atšventę Naujuosius metus, melomanams turėsime gerų naujienų“, – žadėjo I.Jučaitė.

„Kaunas Jazz“ rudens koncertas. Lapkričio 22 d. 19 val. Kaunas, VDU Didžioji salė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.