Kaip parašyti romaną per mėnesį?

Jei skaitote šias eilutes, jūs greičiausiai bent kartą gyvenime esate pagalvojęs, kad norėtumėte parašyti romaną. Gal net pabandėte, bet užmetėte, nes susiviliojote paprastesnėmis pagundomis – „Facebook“ įrašu, po kuriuo beveik visada sulaukiate kokios nors bičiulių reakcijos, ar „Instagram“ nuotrauka, kurią išsyk pagiria koks nors musulmonas ar juodaodis.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Gerbutavičius

Nov 29, 2013, 11:13 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:51 AM

Tačiau jei šių socialinių tinklų malonumai jumyse dar nenužudė stambesnės formos troškimo, bet kuris rašytojas jums patars vienintelį dalyką – jei norite parašyti romaną, tai sėskite ir parašykite, nes už jus to niekas nepadarys. Sakysite: „Lengva taukšti, bet kada prisėsti, jei visą dieną pasiglemžia darbas, vakarą – draugai, žmona ir vaikai, o naktį – nemiga dėl galvoje mirgančio siužetų ir personažų kaleidoskopo“.

Greičiausiai būtent apie tai dar 1999 metais pagalvojo keli amerikiečiai ir įkūrė kažką panašaus į socialinį tinklą, skirtą norintiems parašyti romaną. Savo portalą jie pavadino NaNoWriMo.com (iššifravus – National Novel Writing Month). Nacionaliniu romanų rašymo mėnesiu tie amerikiečiai paskelbė lapkritį.

1999-ųjų lapkritį 21 užsiregistravęs dalyvis metė visus darbus ir pagundas į šalį ir puolė rašyti romanų. Paskutinę lapkričio dieną šeši dalyviai buvo pabaigę savo 50 tūkst. žodžių romanus ir tapo nugalėtojais. Pernai prie šio projekto buvo prisijungę jau 341 tūkst. 375 dalyviai. Pasaulis per pernykštį lapkritį praturtėjo 38 tūkst. 438 romanais, kurių apimtis – ne mažesnė nei 50 tūkst. žodžių.

Įdomiausia, kad projekte dalyvaujantys plunksnagraužiai už tai, kad laiku spėja parašyti reikiamos apimties romaną, negauna jokių prizų ir dovanų. Vienintelis apdovanojimas – pasitenkinimas, kad įrodei sau, jog gali parašyti romaną. O pasitenkinęs gali ir paremti tuos, kurie sunkiai dirbo, kad tave paskatintų imtis senos svajonės. Nuo 1999 metų rašytojai portalo kūrėjams paaukojo daugiau nei milijoną dolerių.

Tiesa, kai kuriems skrebentojams pasisekė labiau – jų per mėnesį parašytais romanais susidomėjo garsios pasaulio leidyklos. Portalo vadovų teigimu, nuo 1999 metų per 250 romanų pasiekė knygynų lentynas tradiciniu knygos pavidalu. Jei lietuviškai skaitėte leidyklos „Alma littera“ išleistą Erin Morgenstern romaną „Naktinis cirkas“, turbūt net nenujautėte, kad šį romaną amerikiečių rašytoja parašė būtent dalyvaudama NaNoWriMo.com projekte. Aišku, per mėnesį parašytą romaną ji vėliau plėtojo, taisė ir tobulino.

Šiais metais lapkritį romano rašymui paskyrė ne mažesnis skaičius pasaulio gyventojų. Pačiame portale prisiregistravo 307 tūkst. 440 dalyvių. Dar per 100 tūkst. norinčiųjų dalyvauja kitose portalo sumanytose programose, kurios susijusios su mokyklomis ir bibliotekomis. Žodžiu, šį lapkritį įvairiausių kraštų plunksnagraužiai susiviliojo portalo kūrėjų šūkiu „Pasauliui reikia tavo romano“.

Projekte dalyvauja ir lietuviai. Šiemet iš viso prisiregistravo 199 nariai iš Lietuvos. Šiuo požiūriu mes smarkiai pralaimime latviams (441 narys) ir estams (378 nariai). Kiek iš tų 199 lietuvių iki lapkričio 30 dienos 24 val. parašys savo 50 tūkst. žodžių romaną, sunku pasakyti, nes lietuvių forume, kuriame dalyviai keičiasi savo mintimis, dalyvauja anaiptol ne visi rašantys. Kol kas aišku, kad iki 29 dienos iš Lietuvos kilę rašytojai buvo parašę per pusę milijono žodžių.

Iš forume dalyvaujančių plunksnagraužių arčiausiai tikslo yra Sparklet slapyvardžiu pasirašanti 21 metų kaunietė studentė, angliškai rašanti „fentezi“ žanro romaną „Security“ apie aplink mus gyvenančias magiškas būtybes. Ji apie šį projektą sužinojo tik lapkričio 3-iosios naktį, bet taip uoliai kibo į darbą, kad jai iki 50 tūkst. žodžių trūksta tik kelių tūkstančių. Beje, „fentezi“ – šiame projekte populiariausias žanras. Toliau seka romanai jaunimui, mokslinė fantastika, siaubo romanai, mistiniai trileriai.

Tarp autorių iš Lietuvos yra tokių, kurie jau yra parašę savo romanus ankstesniais metais. Tarkime, 20 metų kaunietė, pasirašanti „Waiting for tomorrow“ slapyvardžiu, pernai tapo nugalėtoja, nes laiku parašė romaną „The Dusk“ („Dulkės“). Kaunietė Aurelija, pasirašanti slapyvardžiu Juoda katė, pernai laiku pabaigė savo romaną „Lengva sudegti“.

Taigi jei norite per mėnesį parašyti romaną, pradėkite apie tai galvoti jau dabar. Pasirašykite savo romano planą, susidėliokite darbus ar mokslus taip, kad kitų metų lapkritį galėtumėte skirti rašymui, ir ruoškitės morališkai, fiziškai ir visaip kitaip. Kai ateis 2014 metų lapkričio 1-oji, tiesiog sėsite prie balto popieriaus lapo ar nebūtinai baltos klaviatūros ir parašysite tai, apie ką svajojote visą gyvenimą. Kas žino, gal jūsų romaną išleis jei ne „Penguin Books“, tai bent jau „Tyto alba“?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.