Klaipėdietės iškarpytos snaigės - dovanos ir puošmenos

Klaipėdietė Kristina Stasė Mažukaitienė neskaičiuoja, kiek popierinių

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Dec 8, 2013, 1:25 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:29 PM

K.S.Mažukaitienė jau bene tris dešimtmečius visą laisvalaikį skiria karpiniams.

"Kažkada pradėjau karpyti snaiges gal net iš neturėjimo kuo užsiimti, vėliau tai tapo mano pomėgiu, o dabar -- liga, bet pasveikti nenoriu", - Klaipėdos "Marginių" salone atidarydama savo kūrybos parodą sakė K.S.Mažukaitienė.

Per parodą ji pristatė ir pirmąją savo knygą "Snaigių fantazija" - į ją ne tik sudėta daugybė unikalių jos iškarpytų snaigių, bet ir pateikiama praktinių patarimų norintiems išmokti šio meno.

"Kur beeičiau ar bevažiuočiau, visada pasiimu žirklutes. Mano namuose jų kokios trys dešimtys", - sakė parodos autorė.

"Juodame fone įrėmintas baltas snaiges žmonės perka dovanoms, snaigėmis puošia darbovietes, butus ir namus, populiarūs ir atvirukai su snaigėmis, - pasakoja K.S.Mažukaitienė. - Šiam pomėgiui reikia balto popieriaus ir aštrių manikiūrinių žirklučių, ypatingo kruopštumo, kantrybės ir fantazijos. Karpyti gali ir suaugusieji, ir vaikai".

Sveikatos centre slaugytoja dirbanti klaipėdietė visų pirma išpuošia savo namus ir darbovietę. Palubėje besisukančios, ant eglės šakų pabirusios snaigės nuramina pas medikus atėjusius pacientus.

Dauguma K.S.Mažukaitienės snaigių - sprindžio dydžio. Iškarpyti tokią snaigę jai prireikia trijų vakarų. O jei snaigę puošia gyvūnai, paukščiai ar kitos figūros, reikia dar daugiau laiko.

Moteris mėgsta karpyti ir mažas - maždaug poros centimetrų dydžio snaiges. Jos teigimu, itin šventiškai atrodo ant langų stiklų ar veidrodžių priklijuotos snaigės.

Kažkada K.S.Mažukaitienė viešėjo Australijoje. Kalnuose šalia Adelaidės įsikūrusioje mokykloje ji mokė vaikus karpyti snaiges. Visų pirma jiems teko paaiškinti, kas tai yra, nes dauguma jų nebuvo regėję sniego.

Pirmąją snaigę dar 1885-ųjų pradžioje nufotografavo amerikietis Wilsonas Alwynas Bentley. Suvokęs, kad šios ledo gėlės yra tiesiog gamtos sukurti grožio stebuklai, nesikartojantys ir nepakartojami, per akimirką išnykstantys, jis prie mikroskopo pritvirtino fotoaparatą ir įamžino per 5000 snaigių. Jo nuotraukų kolekcija iki šiol saugoma JAV Buffalo mokslo muziejuje.

Gamtoje vienodų snaigių nėra, tačiau popierinių snaigių raštus galima kartoti.

"Lankstykite, pieškite, karpykite: popierinės snaigės -- lengviausiai pagaminama puošmena. Baltą popieriaus lapą paverskite ažūriniu kūriniu", - ragina K.S.Mažukaitienė ir mano, kad jos knygoje sudėtos snaigių fotografijos padės pradedantiesiems.

55 metų K.S.Mažukaitienė sukūrė ne tik snaigių, bet ir kitokių karpinių, bet šalčio gėlės jai arčiausiai širdies. Moteris mano, kad tai tikriausiai nulėmė jos gimimo diena -- gruodžio 31-oji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.