Kanklių patriarchui P.Stepuliui - 100 metų

„Kažin, ar kuri nors kanklininkė ryžtųsi atsakyti į klausimą, kiek per 60 kūrybinio darbo metų modifikuota, suderinta instrumentų. Kitaip tariant, kiek kanklių prakalbino šio gero žmogaus rankos ir širdis...“ Taip apie kanklininką Praną Stepulį knygoje "Skamba kankliai" rašo muzikas Petras Juodelė.  Įžengus į antrąjį XXI amžiaus dešimtmetį liaudies instrumentinės muzikos žanras švenčia žymaus kanklininko P.Stepulio  gimimo 100-ąsias metines. Kanklių muzikos populiarintojų dėka senoviniai muzikos instrumentai neliko muziejuose, o išliko funkcionalūs, tautą reprezentuojantys reliktai, kurie, neprarasdami savo autentiškumo, prisitaikė prie naujų gyvenimo sąlygų ir klausytojų poreikių.

Daugiau nuotraukų (1)

Jolanta Babaliauskienė

Dec 9, 2013, 1:30 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:08 PM

Iš kompozitoriaus ir novatoriaus Jono Švedo, kanklių patriarcho P.Stepulio bei jų pirmtakų Prano Puskunigio, Justino Strimaičio ir kitų daugiau kaip pusšimtį metų įskiepytos lietuvių tautinės muzikos puoselėjimo vizijos ir šiandien sulaukiama derlingų vaisių.  Ši idėja buvo ir yra potencialus tautinės kultūros variklis. Sunku net įsivaizduoti, kaip ši idėja žaibiškai subūrė bendram darbui visus Lietuvos tautinio meno mylėtojus. Kanklės į šiandienos sceną atėjo kaip originalus liaudiškos prigimties koncertinis muzikos instrumentas ir po mažą žingsnelį žengdamos išpopuliarėjo visoje šalyje.

Kanklių muzikos stichijai P.Stepulis – kanklių muzikos puoselėtojas, profesionalaus kankliavimo pagrindėjas, metodinių ir mokslo darbų bei vadovėlių autorius, pedagogas ir atlikėjas, reto subtilumo ir mokslinės mąstysenos žmogus - kūrybai atidavė visą savo gyvenimą. Kanklininkas už kūrybinę veiklą buvo apdovanotas Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino ordinu. Jo dėka kanklės tapo reikšmingu koncertiniu muzikos instrumentu, originaliai įsikomponavusiu į šiandieninę muzikinę kultūrą. Kanklių raida – nuo suvalkietiškų dvylikastygių iki šiuolaikinių koncertinių – susijusi su kanklininko profesoriaus P.Stepulio, kanklių muzikos patriarcho, gyvenimu ir veikla.

Gruodžio 15 d. 17 val. kanklių patriarcho P.Stepulio  gimimo 100-ųjų metinių proga Lietuvos muzikos ir teatro akademija (LMTA) rengia kanklių muzikos vakarą Šv.Jonų bažnyčioje. Koncerte skambės Vilniaus krašto kanklininkių šiuolaikinėmis kanklėmis kankliuojami mūsų kanklių muzikos patriarcho P.Stepulio aranžuoti kūriniai, J.Švedo, Vaclovo Paketūro, Vytauto Juozapaičio, Vytauto Naraškevičiaus, Algirdo Klovos, Jono Tamulionio, Kristinos Vasiliauskaitės, Vaidos Sriaupaitės-Beinarienės kūriniai. Harmonizuotas liaudies dainas atliks operos solistė Irena Milkevičiūtė. Koncerte dalyvaus Lietuvos muzikos ir teatro akademijos merginų choras (vadovai prof. Tadas Šumskas ir lekt. Andrius Gilys), Daivos Čičinskienės vadovaujamas liaudiškos muzikos ansamblis „Kankleliai“ bei birbynininkas Vytautas Kiminius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.