Kino teatrų ekrane siaus šelmis Falstafas

* * *

Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė

2013-12-12 19:47, atnaujinta 2018-02-19 20:43

Niujorko teatro „Metropolitan Opera“ naujasis „Falstafas“ pateks į operos istoriją. Tai po G.Verdi paskutiniosios operos premjeros šiame teatre pareiškė „The New York Times“.

Spektakliui sėkmę garantavo vien jau pagrindinio vaidmens atlikėjas – italų baritonas Ambrogio Maestri, idealiai tinkantis Falstafo personažui ir balsu, ir aktoriniu talentu, ir talija. Neatsitiktinai solistas šelmį storulį Falstafą yra įkūnijęs jau daugiau kaip 200 kartų.

Kita vertus, tai ansamblių opera. Jos išradinga muzika primena lengvutį voratinklį, sudurstytą iš lopinėlių. Retas dirigentas jo grožį sugeba perteikti taip rūpestingai ir sumaniai kaip Jamesas Levine'as, šeštadienį diriguosiantis šią operą jau 58 kartą per savo karjerą.

„Falstafas“ – trečiasis šį sezoną šio ilgamečio „Metropolitan Opera“ meno vadovo projektas teatre.

J.Levine'as dvejus metus buvo atsitraukęs nuo darbų dėl ligos. Šeštadienį išvysime maestro sėdintį specialiai jam sukonstruotame krėsle su ratukais ant mobilios platformos.

„Falstafas“ į „Metropolitan Opera“ praėjusią savaitę grąžintas po 50 metų pertraukos. Tai buvo šio teatro triumfo diena.

Spektaklyje vaidmenis kuria išskirtiniai artistai, tarp jų – Angela Meade ir Stephanie Blythe.

„Falstafo“ libretą Arrigo Boito parašė pagal Williamo Shakespeare'o „Henriką IV“ ir „Vindzoro šmaikštuoles“. Tačiau režisierius Robertas Carsenas operos veiksmą perkėlė į praėjusio amžiaus 6-ojo dešimtmečio Angliją.

Anot R.Carseno, G.Verdi komiškas šedevras dvelkia ir melancholija, nes žymi socialines permainas – tituluotos aristokratijos nuėjimą nuo istorijos scenos ir naujų klasių kūrimąsi.

Prieš pusę amžiaus Anglijai atsigaunant po karo esą taip pat vyko svarbūs socialiniai pokyčiai – ištaigingi būstai virto viešbučiais, prasčiokai ėmė kopti į karjeros aukštumas.

R.Carseno „Falstafas“ kupinas mielų akiai scenovaizdžio detalių ir mizanscenų. Ši operos versija į Niujorką atkeliavo iš Londono teatro „Covent Garden“. Ji jau buvo pelniusi publikos ir kritikų pripažinimą kaip smagus, gilus ir išradingas spektaklis.

Teatrine atmosfera, scenos grotesku, vaizduote, įspūdingais kostiumais jam prilygtų nedaugelis Brodvėjaus šou.

* * *

G.Verdi komiška opera „Falstafas“ bus transliuojama iš Niujorko teatro „Metropolitan Opera“ kino centre „Forum Cinemas“ gruodžio 14 d. 19.55 val. Bilieto kaina – 50 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.