Gėjai ir lesbietės pliekia dirigentą

Mat 2013-ųjų vasarą, kai Rusijoje buvo priimtas, pasak pačių rusų,  "antigėjinis" įstatymas, seksualinių mažumų aktyvistai užsipuolė V.Gergijevą dėl nusikalstamo tylėjimo, o po rugsėjo mėnesį duoto interviu Olandijos laikraščiui "Volkskrant" - jau ir dėl seksualinių mažumų įžeidimo.

Dirigentas V.Gergijevas.<br>J.Staselio nuotr.
Dirigentas V.Gergijevas.<br>J.Staselio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 20, 2013, 3:12 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:04 PM

Mat 2013-ųjų vasarą, kai Rusijoje buvo priimtas, pasak pačių rusų,  "antigėjinis" įstatymas, seksualinių mažumų aktyvistai užsipuolė V.Gergijevą dėl nusikalstamo tylėjimo, o po rugsėjo mėnesį duoto interviu Olandijos laikraščiui "Volkskrant" - jau ir dėl seksualinių mažumų įžeidimo.

Tuomet V.Gergijevas pareiškė: "Rusijoje mes darome viską, kad apsaugotume vaikus nuo pedofilų. Šis įstatymas ne apie homoseksualizmą, o prieš pedofiliją. Tačiau aš turiu pernelyg daug darbo, kad gilinčiausi į šį klausimą."

Per spaudos konferenciją Miunchene V.Gergijevui buvo primintas šis interviu. Dirigentas pareiškė, kad tas interviu nebuvo su juo suderintas, ir ne be susierzinimo pridūrė: "Aš nieko nežinau apie tą įstatymą ir nenoriu žinoti. Nežinau, kas konkrečiai jame parašyta - kai jį priiminėjo, buvau gal Amerikoje, o gal Kinijoje. Niekada tam įstatymui nepritariau, nes visiškai jo nesuprantu."

Į klausimą, ar išties dabar Rusijoje vaikų akivaizdoje negalima kalbėti apie homoseksualizmą, dirigentas atsakė: "Tam tikrais etapais svarbiau vaikams pasakoti apie Puškiną ir Mozartą."

V.Gergijevas priminė susirinkusiesiems, kad jis nėra Valstybės Dūmos deputatas ar vyriausybės narys ir gali samprotauti tik apie savo sferą - muziką.

"Artistų bendruomenėje nėra jokios diskriminacijos. Jeigu ką nors pažemins mano akivaizdoje, o aš tylėsiu, už tai turėsiu atsakyti", - sakė V.Gergijevas.

Tačiau šitai nesutaikė dirigento su seksualinėmis mažumomis. Maža to, kaip pranešė laikraštis "Suddeutche Zeitung", Miuncheno miesto taryba įtraukė "V.Gergijevo klausimą" į savo posėdžio darbotvarkę. Burmistras Christianas Ude kalbėjo: "Norėčiau išgirsti, kad jis be jokių išlygų remia žmogaus teises, tarp kurių yra ir teisė į seksualinį apsisprendimą. Jis turėtų pripažinti, kad žmogaus homoseksualinė orientacija nekelia jokio pavojaus vaikams."

V.Gergijevas iš karto reagavo į Ch.Ude's reikalavimą ir dar kartą atsiribojo nuo bet kokios diskriminacijos. Jis tai padarė raštu.

Bavarijos seksualinėms mažumoms to buvo maža: iniciatyvinės grupės "Rosa Liste" sukviesti, prieš koncertą prie Miuncheno filharmonijos susirinko per 200 demonstrantų. Jie protestavo prieš V.Gergijevo "bjaurius tonus" su šūkiu: "Jokių falšų tonų dėl lesbiečių, gėjų ir transgenderių."

Savo ruožtu Miuncheno filharmonija savo interneto svetainėje paskelbė manifestą prieš "diskriminaciją ir rasizmą", už "demokratišką, atvirą ir daugiakultūrį Miuncheną, kuriame visi gerbia vienas kitą".

Seksualinių mažumų aktyvistai jau ne pirmą kartą per V.Gergijevo koncertus protestuoja prieš "antigėjinę" Rusijos politiką. Rugsėjo 27 dieną jie sutrukdė laiku pradėti koncertą Niujorko Lincolno centre, o spalio 10-ąją "Carnegie Hall", kur grojo Sankt Peterburgo Marijos teatro orkestras, diriguojamas V.Gergijevo, ir skambėjo I.Stravinskio muzika iš baletų "Ugnies paukštė" bei "Petruška", jie pertraukė koncertą skanduotėmis: "Jūsų tylėjimas žudo Rusijos gėjus!"

Panaši akcija surengta ir lapkričio mėnesį per V.Gergijevo gastroles Londone, "Barbican Hall", kur jis dirigavo Londono simfoniniam orkestrui.

O Roterdame, kur V.Gergijevas rengia savo festivalį, netgi pareikalauta nebefinansuoti šio festivalio iš miesto biudžeto. Roterdamo municipalitetas šį reikalavimą atmetė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.