Lietuvoje gyvenančio J.Melniko romanas Ukrainoje pripažintas metų knyga

Lietuvoje gyvenančio ir keliomis kalbomis rašančio populiarių knygų autoriaus Jaroslavo Melniko romaną „Tolima erdvė“ lydėjo sėkmė ir gimtojoje autoriaus šalyje. „Lietuviškos knygos“ pranešė, kad „BBC Ukraine“ paskelbė šį kūrinį geriausia 2013 metų ukrainiečių kalba parašyta knyga suaugusiesiems. Geriausios metų knygos vaikams titulą pelnė Marianos ir Taraso Prokhasko knyga „Kas pagamins sniegą“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-12-20 11:39, atnaujinta 2018-02-19 18:10

Ukrainiečių kalba filosofinį-utopinį romaną „Tolima erdvė“ 2013 metais išleido tarptautinei bendrovei „Bertelsmann AG“ priklausanti Ukrainos leidykla „Klub semeinovo dosuga“. Lietuviškai „Tolima erdvė“ pasirodė 2008-aisiais (ją išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla). Lietuvos skaitytojai ją taip pat buvo išrinkę į „Metų knygos“ penketuką.

Iškilmingoje apdovanojimo įteikimo ceremonijoje Kijeve BBC naujienų tarnybos Europos padalinio vadovas Artiomas Lisas Lietuvoje gyvenančio savo tautiečio romaną pavadino laisvės problemą gvildenančiu kūriniu. Jo žodžiais tariant, „autorius rašo apie laisvę matyti – apie norą ištrūkti ne tik iš neregių pasaulio, bet ir iš tuos neregius valdančių reginčiųjų pasaulio.“

Pasak jo, panašūs klausimai keliami įvairių pasaulio šalių literatūrose, tačiau dabartinėje istorinių politinių Ukrainos įvykių perspektyvoje J.Melniko knyga skamba dar įtaigiau, atskleisdama, ką reiškia būti laisvu žmogumi ir kokia gali būti tos laisvės kaina.

Romane metaforoje, pasakojančiame apie pasaulį, kurį be išlygų valdo elektronika, kalbama apie žmogaus prigimtį ir apie tai, kas ir kodėl slepia nuo jo tiesą. Nors veiksmas vyksta išgalvotoje valstybėje tolimoje ateityje, skaitytojai atpažįsta šiuolaikinės technokratinės civilizacijos bruožus. Pagrindinis romano veikėjas palaipsniui suvokia visą savo padėties siaubą, praregi ir stoja į kovos kelią. Bet siaubas pasidaro dar šimtą kartų didesnis, kai sukrėstas herojus sužino, kas iš tiesų valdo šį pasaulį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.