Naujamečiame spektkalyje bus atkurta kalinio istorija

„Menų spaustuvė” šventinę metų sandūros naktį pasiūlys spektaklį apie legendinį kalinį tiems, kurie nebijo sustabdytų valandų, nežinomybės ir ginčytinos temos.

Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė

Dec 28, 2013, 5:00 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:31 PM

Menų spaustuvės” projektas „Atvira erdvė ’13” Naujųjų metų išvakarėse kviečia į paskutinę dešimtojo sezono premjerą – spektaklį „Bronson”.

Pratęs ieškojimus

Režisieriai Vidas Bareikis ir Linas Jurkštas nusprendė pratęsti spektaklio „Kovos klubas” kūrimo metu užmegztus kūrybinius ieškojimus ir scenoje pamąstyti apie laiką bei žiaurumu išgarsėjusį britų kalinį Michaelą Gordoną Petersoną, pasivadinusį amerikiečių aktoriaus Charleso Bronsono vardu.

Spektakliui „Bronson” kurti režisieriai pakvietė dramaturgą Mindaugą Nastaravičių, aktorius Ainį Storpirštį, Roką Petrauską, Indrę Mickevičiūtę-Petrauskienę, scenografę Olgą Nikitiną.

Jie visi kartu nagrinės vienos agresyviausių ir keisčiausių Didžiosios Britanijos kalėjimo asmenybių gyvenimą.

Stropuolis virto plėšiku

M.G.Petersonui-Bronsonui šiuo metu 61-eri. Didžiosios Britanijos kalėjimuose jis kali daugiau nei 30 metų.

Kadangi ne tik nepaiso taisyklių, bet ir nuolat žiauriai elgiasi su prižiūrėtojais bei kaliniais, jis vis pervežamas į kitas kalinimo įstaigas. Kalėjo jau daugiau kaip 120-yje. 32 metus kali vienutėje.

Garsusis kalinys kilęs iš pasiturinčios šeimos, buvo stropus mokinys, draugiškas vaikas.

Kai šeima persikėlė gyventi į kitą miestą, geras berniukas tapo aršiu mušeika.

Būdamas 19 metų jis vedė, susilaukė sūnaus. Buvo raumeningas, tad kurį laiką dirbo cirke, bet netrukus ėmė dalyvauti ginkluotuose apiplėšimuose. 26-erių buvo įkalintas.

Už visa tai, ką nuveikė laisvėje ir už grotų, M.G.Petersonas nuteistas iki gyvos galvos.

Kalėjime jis treniruojasi, parašė knygą apie jėgos treniruotes mažose erdvėse.

Kalinys kuria poeziją

Tai artistiška asmenybė. Kalėjime ėmė rašyti eilėraščius ir piešti, išgarsėjo. Už savo kūrinius jis pelno premijų, o pinigus už parduotus paveikslus skiria labdarai.

Jo kūryba skelbiama ir aprašoma specialiai sukurtame portale www.charliebronso nart.co.uk.

M.G.Petersonas-Bronsonas jautriai reaguoja į savo kūrybos kritiką.

Kartą vienas kalėjime dirbantis mokytojas kritiškai atsiliepė apie jo paveikslus. Autorius kritikuotoją surišo ir nepaleido 44 valandas.

Didžiojoje Britanijoje veikia judėjmas už M.G.Petersono-Bronsono išlaisvinimą.

Pakeitė religiją

Garsusis kalinys vedė antrą kartą, mat jo nuotrauką žurnale pamačiusi 33 metų moteris iš Bangladešo pradėjo rašyti jam laiškus.

Po dešimties susitikimų 2001aisiais kalėjime įvyko vestuvės. Kalinys priėmė islamą ir žmonos pavardę.

Po 4 metų jie išsiskyrė, o žmona mielai dalijo interviu apie buvusio vyro rasizmą ir kriminalinius nusižengimus.

2009 metais Didžiojoje Britanijoje buvo sukurtas filmas „Bronsonas”, kuriame kalėjimų siaubūną suvaidino aktorius Tomas Hardy, dėl šio vaidmens turėjęs prisiauginti 19 kg raumenų.

Akistata su laiku

„Menų spaustuvės” spektaklyje „Bronson” jungiamos trys temos: M.G.Petersono-Bronsono biografija, Naujųjų metų išvakarėms simboliška laiko tema ir žmogaus akistata su Metafiziniu Bebru.

„Į šį spektaklį nereikėtų eiti tiems, kurie neturi laiko, skaičiuoja kiekvieną minutę ir laukia Naujųjų metų kaip naujo gyvenimo etapo pradžios, – perspėjo V.Bareikis. – Kurdami šį spektaklį, kėlėme paprastą tikslą – sustabdyti laiką. Ar mums pavyko? Ne!”

Projekto „Atvira erdvė ’13” paskutinė premjera – režisierių V.Bareikio ir L.Jurkšto spektaklis „Bronson” „Menų spaustuvės” Juodojoje salėje – gruodžio 31 d. 19 val. Bilieto kaina – 20 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.