J.Miliui scenoje teko daryti tai, ko gyvenime niekada nedarė

Šeštadienį, vasario 8-ąją,  Klaipėdos muzikinis teatras vėl kviečia žiūrovus į muzikinę dramą „Adata“, kurioje bandoma narplioti narkomanijos ir kitokias žmogaus susinaikinimo problemas. Vieną pagrindinių vaidmenų joje sukūrė dainininkas, projekto „Auksinis balsas“ nugalėtojas Jeronimas Milius.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Feb 4, 2014, 11:16 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:52 PM

Spektaklį prieš metus pastatė teatro vadovas ir režisierius Ramūnas Kaubrys. Prieš septynerius metus šį garsaus latvių kompozitoriaus Zigmaro Liepinio kūrinį R.Kaubrys režisavo Rygos nacionaliniame teatre. Čia „Adata“ buvo parodyta beveik šimtą kartų.

Klaipėdoje spektaklis jau parodytas vienuolika kartų. Dėl sudėtingos scenografijos kol kas jo nesiryžta vežti kitur, tačiau šįmet „Adata“ pradės kelionę po Lietuvą. Pirmasis spektaklis vasario 11 d. įvyks Plungėje.

Z.Liepiniui senokai knietėjo sukurti muzikinę dramą narkomanijos tema, tačiau jis ilgai nerado tinkamos literatūros. Perskaitęs latvių rašytojos ir poetės Andros Manfeldės autobiografinį romaną „Adata“, pasakojantį apie pačios autorės išgyvenimus, pasiūlė jai sukurti libretą.

Tai paprasta istorija apie žmones, kurie gyvena šalia mūsų - mieste, kaime, gatvėje. Jauna mergina Krista, pabėgusi nuo geriančio tėvo smurto, ieškanti savojo vyro idealo, dėl nepalankiai susiklosčiusių aplinkybių, draugų įtakos įklimpsta gyvenimo purve iki pat kaklo.

2007 metais Rygos nacionaliniame teatre pastatyta „Adata“ tapo kultūrinio gyvenimo sensacija. Kompozitorius Z.Liepinis pelnė Metų muzikos autoriaus apdovanojimą, teatro apdovanojimą „Spelmana nakts“. Už dainą „Jei tik tu būtum“ Z.Liepinis ir A.Manfeldė iškovojo prestižinį apdovanojimą „Copyright Infinity“.

Z.Liepinis pripažino, kad prie tokios sėkmės daug prisidėjo ir roko operos statytojai.

Klaipėdos muzikiniame teatre „Adatą“ kūrė ta pati komanda - režisierius R.Kaubrys, choreografas Aurelijus Liškauskas, scenografas Artūras Šimonis ir kostiumų dailininkė Jolanta Rimkutė.

„Kai kam mūsų spektaklis gal taps atradimu - nejaugi taip būna? Kitiems - priminimu, kad jam ar kam nors artimam taip nutiko. Ši istorija - vienos jaunos sielos kelionė šioje amžinybės provincijoje. Susinaikinimo istorija. Spektaklis - ne moralas. Tai tik priminimas, kad turime pasimokyti gyventi, kad žmogui reikia žmogaus, kad turime ne žaisti vieni su kitais, o užjausti, saugoti, taupyti vieni kitus. Gyvybė labai trapi“, - sakė R.Kaubrys.

Jis pripažino, kad statyti tą patį spektaklį antrąkart buvo savotiškas iššūkis ir jam pačiam, ir visai kūrėjų komandai. Klaipėdietiškasis variantas kitoks. Rygoje buvo daugiau simbolizmo elementų, alegorijų, čia konkreti veiksmo vieta - Klaipėda. Gal tai galėjo būti vienos klaipėdietės istorija. Bet veiksmo laikas tas pats - 1987-1991 metai.

„Kuriant vaidmenį ne vienoje scenoje teko perlipti per save - daryti tai, ko niekada gyvenime nesi daręs, išgyventi tai, ko tikriausiai niekada neteks išgyventi. Tai puiki aktorinė mokykla“, - sakė jauno vaikino Artūro vaidmenį „Adatoje“ sukūręs J.Milius.

„Kas bent kiek susijęs su narkomanijos problema, negalės likti abejingas. Bandome atskleisti šios nelaimės ištakas: viskas prasideda šeimoje. Žiūrovams iškils nemažai klausimų - kodėl paauglė iš daugybės prieš ją atsiveriančių kelių pasirinko netinkamiausią. Nors finalas tragiškas, nemanau, kad nebėra vilties. Vieni miršta, kiti sugeba prisikelti“, - sakė Kristos vaidmenį atliekanti Judita Butkytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?