Spektaklis suteikia galimybę iš naujo apmąstyti gyvenimą

Valstybinis jaunimo teatras vasario 14 ir 15 dienomis kviečia žiūrovus į premjerą – režisieriaus Arvydo Lebeliūno spektaklį „Pabaigos pradžia“. Europoje pirmą kartą pristatoma žymaus kanadiečių autoriaus Aarono Bushkowskio pjesė „Nepažįstami tarp mūsų“, kurioje itin jautriai kalbama apie žmonių išgyvenimus susidūrusius su klastinga, nenuspėjama ir neprognozuojama liga.

Spektaklio "Pabaigos pradžia“ repeticija.
Spektaklio "Pabaigos pradžia“ repeticija.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 6, 2014, 1:02 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:36 PM

Kanadiečių dramaturgo A.Bushkowskio pjesėje pasakojama istorija apie dviejų pagyvenusių žmonių fatališką meilę sužavėjo kanadiečių ir kaimyninių šalių žiūrovus. Alzheimerio liga sergantys Maiklas ir Gabrielė susipažįsta tik patekę į slaugos namus, tačiau iš karto pajunta vienas kitam simpatiją. Nors jų atmintis trumpalaikė, jausmams, regis, tai įtakos neturi. Du žmonės, gyvenime matę ir šilto, ir šalto, įsimyli vienas kitą, kiekvieną dieną pamiršdami vardus, o kitą dieną vėl bandydami juos prisiminti. Režisierius A.Lebeliūnas naujuoju spektakliu klaus, kur yra žmogaus sielos buveinė – širdyje ar visagaliame prote? Jei protas sutrinka, ar širdis liaujasi mylėjusi?

Kai serga vienas šeimos narys, liga paliečia visus aplinkinius, tad A.Bushkowskio pjesėje didelis krūvis tenka Alzheimerio liga sergančiuosius prižiūrintiems artimiesiems – dukroms, žentui, vyrui. „Alzheimeris yra absoliučiai nenuspėjamas dalykas, – teigia režisierius. – Bet mes nenorime mušti būgnais ir šokiruoti žiūrovų akcentuodami pačią ligą. Visų pirma spektaklyje pasakojama be galo graži dviejų žmonių meilės istorija. Kitas svarbus dalykas – ligonio artimieji. Tai žmonių, kurie gyvena šalia sergančiųjų, išbandymas. Jų viduje ir vyksta didžiausias konfliktas. Vieni sugeba atsilaikyti, o kiti palūžta. Mes nenorime sakyti, kaip reikia  į tai reaguoti ar elgtis, tačiau tokia situacija – tai galimybė iš naujo atrasti ir apmąstyti savo gyvenimą.“

Šiam spektakliui suburta vyresnės kartos aktorių komanda. Po ilgos pertraukos pagrindinius vaidmenis kuria Dalia Brenciūtė, Ina Kartašova, Danutė Kuodytė, Laimutė Štrimaitytė, Vidas Petkevičius bei Antanas Šurna. Taip pat vaidina Aldona Bendoriūtė, Aušra Pukelytė, Dovilė Šilkaitytė, Aleksas Kazanavičius ir Gediminas Storpirštis. Spektaklio scenografiją kuria Danielius Sodeika, muziką – kompozitorius Jonas Sakalauskas, kostiumus – dizainerė Julija Janus.

A.Bushkowskis – Vankuveryje gyvenantis kanadiečių rašytojas. Šis autorius neapsiriboja vienu žanru. Jo kūriniuose galime aptikti poezijos, prozos, taip pat jis yra išleidęs dvi dramos knygas. „Nepažįstami tarp mūsų“ – viena iš kelių dešimčių A.Bushkowskio dramų. Ji buvo sukurta 1999 metais ir sulaukė didelio pripažinimo ir buvo apdovanota už išskirtinį siužetą. Kitos  šio autoriaus pjesės – „Žaidimas su monstrais“ (2012), „Apie Jeruzalę“ (2011), „Mano Černobylis“ (2007) – buvo ne kartą nominuotos kaip geriausios metų pjesės ir pristatytos įvairiuose Kanados teatruose.

Spektaklio „Pabaigos pradžia“ premjera vasario 14, 15 d. 18 val. Jaunimo teatre Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.