Grupė „Subtilu-Z“ smogia nežinomuoju

Jeigu afišoje pamatai užrašą „Subtilu-Z“, žinai: ansamblio programoje bus staigmena. Juk ne veltui jo pavadinime yra raidė Z – toks pat nežinomasis kaip X ar Y. Lietuvos kultūriniame gyvenime vis labiau įsitvirtinanti klasikos ir džiazo instrumentinė grupė „Subtilu-Z“ – tai keturi jaunatviški muzikantai Dmitrijus Mihailovas (akordeonas), Povilas Velikis (akordeonas), Laurynas Vaitkus (birbynė) ir Vytautas Švažas (perkusija). Juos sujungė muzika, o kartu jie suteikė klasikinei muzikai ryškių spalvų. Jie nenori scenoje atrodyti kaip pingvinai: juoda ir balta spalvos, oriai pagrojai, nusilenkei, palikai sceną. Artistiški pasirodymai, išradingi kostiumai, pramuštgalviški sumanymai ir humoras pritraukia įvairaus amžiaus publiką, taip pat ir jauną, dažnai skeptiškai žiūrinčią į klasiką, kuri, jų manymu, atgyvenusi ir nemadinga, rašo "Lietuvos rytas".

Grupės "Subtilus-Z" pasirodymai visada nenuspėjami.<br>Nuotr. iš grupės archyvo
Grupės "Subtilus-Z" pasirodymai visada nenuspėjami.<br>Nuotr. iš grupės archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Feb 7, 2014, 12:50 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:26 PM

Staigmena – solistė

Pristatydami naują programą, kuri skambės šeštadienį Vilniuje, Šv.Kotrynos bažnyčioje, „Subtilu-Z“ vėl smogia nežinomuoju.

Pirmiausia į savo instrumentinę draugiją vyrukai priėmė solistę Astą Krikščiūnaitę ir kartu su ja įrašė XX a. lietuviškos estrados aukso fondo dainų. Jie neslepia – tai dainininkės sumanymas.

Nors A.Krikščiūnaitė – klasikinės kamerinės muzikos, simfoninių vokalinių kūrinių atlikėja, jai panūdo šiek tiek pakeisti amplua ir prikelti senas dainas, kurių melodijos sukurtos pagal garsių lietuvių poetų eiles.

Koncerte Šv.Kotrynos bažnyčioje gyvai skambės į kompaktinę plokštelę „Mėlynom gatvelėm“ jau įrašytos melodingos Benjamino Gorbulskio, Teisučio Makačino, Mikalojaus Noviko, Mindaugo Tamošiūno, Kosto Smorigino dainos, kurias originaliai aranžavo patys atlikėjai.

Atsidavė retro dvasiai

„Imtis estradine nostalgija dvelkiančios programos mums buvo iššūkis ir eksperimentas, bet esame juo patenkinti. Iššūkiai mums suteikia energijos“, – koncerto išvakarėse sakė vienas ansamblio narių akordeonininkas P.Velikis.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė A.Krikščiūnaitė irgi džiaugėsi kūrybiniu nuotykiu.

„Šios dainos – „Vėjas man pasakė“, „Putinai“, „Paukščiai“, „Jūros vėjas“ ir kitos – man kelią ilgesį, todėl buvo įdomu išmėginti naują žanrą.

Be to, smagu muzikuoti su netradicinės sudėties ansambliu. Aranžuotės, kuriose vokalą lydi akordeonų, birbynės ir perkusijos garsai, klasika jau tapusioms dainoms suteikia pikantiškumo“, – pabrėžė kamerinės muzikos atlikimu išgarsėjęs sopranas A.Krikščiūnaitė.

Retro stiliaus dainas atlikėjai įrašė ir į vinilinę plokštelę, o koncertui pasisiūdino prie kūrinių stiliaus derančius kostiumus.

Nelaukia iš dangaus malonių

Ansamblio „Subtilu-Z“ istorija prasidėjo dar 2005-aisiais, kai Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje susibūrė akordeonininkų duetas. Iš pradžių programas jie rengdvo įskaitoms ir egzminams, o paskui pamanė: kodėl gi neįkūrus nuolatinio ansamblio?

Ilgainiui P.Velikio ir D.Mihailovo draugiją papildė perkusininkas V.Švažas, dar vėliau prisidėjo tenorinės birbynės meistras L.Vaitkus.

„Baigus mokslus reikia ką nors daryti. Ir iniciatyvos imtis pačiam, nes niekas ant lėkštutės darbo ir sumanymų neatneš.

Jei baigęs Lietuvos muzikos ir teatro akademiją nueičiau į Darbo biržą ir pasakyčiau, kad turiu akordeonininko specialybę, jie darbo, matyt, iki gyvenimo galo man nerastų. Norėdamas save realizuoti turi ieškoti būdų, kaip tai padaryti“, – apie „Subtilu-Z“ ištakas kalbėjo P.Velikis.

Duoda valią vaizduotei

Ar yra ansamblyje idėjinis vadovas, programų sudarytojas? Tarsi ir ne. Kaip sakė P.Velikis, visi neša po trupinėlį, ką sumanę, ir taip kuria repertuarą, kuris patinka pirmiausia jiems, o svarbiausia – ir publikai.

Tai jie sumanė surengti rytinį koncertą, kuriame muzikavo vilkėdami pižamas. Nors dvejojo, ar susirinks klausytojų („Man rytais keltis tikra kančia“, – prisipažino P.Velikis), koncertas viršijo visus lūkesčius: net pritrūko kavos, kuria buvo pažadėję vaišinti klausytojus.

Parengę rusų ansamblio „Terem-Quartet“ kūrinį „Shootkabacha“ – Johanno Sebastiano Bacho kūrinio „Išdaiga“ interpretaciją – vaikinai persikūnijo į įmantriosios baroko epochos muzikantus: apsivilko to meto puošnius rūbus, užsidėjo baltus perukus ir apsiavė ekstravagantiškus aukštakulnius batus.

„Buvo labai linksma žiūrėt vieniems į kitus ir jaustis senųjų laikų aukštuomene“, – juokėsi muzikantai, sukūrę šiam kūriniui klipą. Beje, ne pirmąjį – popmuzikos „išradimus“ jie sėkmingai pritaiko klasikinei muzikai populiarinti.

Derina įvairius stilius

Ansamblio „Subtilu-Z“ muzika nėra vien klasika. Ją papildo džiazo elementai, šiek tiek ir sava kūryba.

„Patys bandome suprasti, kas esame. Tai, ką darome, bandome taikyti prie stiliaus „crossover“, kuris yra tam tikrų srovių, elementų susipynimas.

Mes einame ta linkme, bet dar nėra visai aišku, kur pasuksime. Trumpai sakant, mūsų stilius gana subtilus“, – teigė P.Velikis, norintis kad mūsų gyvenime muzika užimtų kuo svarbesnę vietą, kad jų „neformatinei“ kūrybai atsirastų vietos ne tik koncertų salėse, bet ir televizijos ekrane.

Kompaktinės plokštelės „Mėlynom gatvelėm“ pristatymas. Vasario 8 d. 19 val. Vilnius, Šv.Kotrynos bažnyčia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.