Knygų mugė: iš Fabijoniškių į Bankoką – per keturias dienas

Per keturias dienas galbūt nenukeliausite į Bankoką, bent jau motociklais, kaip fotomenininkas Saulius Paukštys su draugais, – jie užtruko daug ilgiau. Ir galbūt pajudėsite ne iš Fabijoniškių, kur gyvena ir kuria gyvasis lietuvių literatūros klasikas Juozas Erlickas. Kalbama apie kitokią kelionę – pėsčiomis po "Litexpo" centrą susitikti su kūrėjais – rašytojais, poetais, dailininkais, fotomenininkais, apie kelionę naujų knygų puslapiais didžiausioje rašytojų, kūrėjų ir skaitytojų šventėje – Vilniaus knygų mugėje. Šiemet ji vyks vasario 20–23 dienomis.

Vilniaus knygų mugė šiemet vyks vasario 20–23 dienomis.
Vilniaus knygų mugė šiemet vyks vasario 20–23 dienomis.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 10, 2014, 4:34 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:56 AM

Šiai kelionei leidykla „Tyto alba“ parengė 14 susitikimų. Dviejuose pristatymuose vasario 22 d., šeštadienį, bus galima susitikti su užsienio svečiais – vokiečių istoriku, garsių veikalų autoriumi Karlu Schlögeliu ir  britų mokslininku, kvantinės fizikos daktaru, mokslo populiarinimo knygų autoriumi Michaelu Brooksu.

 K.Schlögelis, galingo veikalo „Teroras ir svajonė: Maskva, 1937-ieji“ autorius, kalbėsis su istoriku, profesoriumi Egidijumi Aleksandravičiumi. M.Brooksas apie „13 protu nesuvokiamų dalykų“ diskutuos su biologijos mokslų daktaru, mokslo populiarintoju Rolandu Maskoliūnu ir knygos vertėju – fiziku lazerininku Miku Vengriu.

Ilgasis penktadienis – diena ištvermingiesiems

Vasario 21 dieną  „Tyto alba“ kvies susitikti su keturiais kūrėjais – Agne Žagrakalyte, Algirdu Kaušpėdu, Robertu Petrausku ir Mindaugu Nastaravičiumi.

Poetė, eseistė, literatūros kritikė A.Žagrakalytė pristatys mugėje debiutinį prozos kūrinį – giminės sagą „Eigulio duktė: byla F 117“. Vos išėjusi knyga nepaliko abejingų skaitytojų, literatūros kritikų ir žurnalistų. Kokia ši knyga, kodėl autorė teigia, kad ją parašė ne ji, o Žagrakaliai?

Apie tai mintimis dalysis poetas, dramaturgas M.Nastaravičius, literatūrologė Donata Mitaitė ir literatūros kritikė Emilija Visockaitė.

Domitės istoriją? Tuomet jūsų laukia susitikimas su istoriku, žurnalistu, knygų „Trečiojo Reicho triumfas“ ir „Lemtingi sprendimai“ autoriumi R.Petrausku. R.Petrauskas apie savo antrąją knygą ir Antrojo pasaulinio karo Europoje lemtingus sprendimus kalbėsis su žurnalistu, žurnalo „Verslo klasė“ vyriausiuoju redaktoriumi Aurelijumi Katkevičiumi. Charizmatiškasis A.Kaušpėdas, rugpjūtį 60-mečio proga išleidęs atsiminimų, dainų tekstų, komentarų knygą-albumą „Antiška“, savo pasirodymo knygų mugėje idėją laiko paslaptyje. A.Kaušpėdas dainuos? Šoks? Atliks salto? Tai sužinos tik atėjusieji į renginį. Beje, kiekvienas leidyklos „Tyto alba“ stende galės specialioje knygai skirtoje vietoje pavartyti ir paskaitinėti knygą „Antiška“, tiesiai iš jos išmaniuoju telefonu „nusiklausyti“ „Anties“ dainų – tai leidžia padaryti joje spausdinami QR kodai.

Ilgojo penktadienio vėlų vakarą – metas poezijai ir muzikai. Poetui ir dramaturgui M.Nastaravičiui antrąją eilėraščių knygą „Mo“ padės pristatyti bičiuliai – poetas, eseistas, literatūros kritikas Rimantas Kmita, poetas, vertėjas, eseistas Gytis Norvilas ir poetas, dainininkas Domantas Razauskas. Bičiuliai parengė specialią programą. Kokią? Paslaptis.

Nekasdienių pasimatymų dieną – šeši susitikimai su lietuvių autoriais

Afganistanas. Visi mano, kad ten blogai. Kaip yra iš tikrųjų? Žurnalistė Eglė Digrytė, dirbusi Afganistane ne vienus metus, tad pristatydama savo knygą „Laiškai iš Kabulo“ sklaidys šią šalį gaubiančius mitus. Apie Afganistano žmones, tenykštę kultūrą, religiją, pavojus kalbės taip pat šioje šalyje dirbę Justina Jakavonytė ir Eugenijus Vaicekauskas.

Dėmesio! Legendinė knyga. Aloyzo Každailio „Laivai ir jūrininkai“ su Arvydo Každailio iliustracijomis. Šią knygą prisimena seneliai, tėvai, dėdės, vyresnieji broliai ir pusbroliai. Knygų mugėje jos autorius – rašytojas, muziejininkas, vienas iš Lietuvos jūrų muziejaus kūrėjų Aloyzas Každailis pristatys atnaujintą ir gerokai papildytą knygą. Kartu su Jūrų muziejaus direktore istorike Olga Žaliene, muziejininkais ir buriuotojais tėvu ir sūnumi Romaldu ir Romualdu Adomavičiais.

„Knygą pavadinau „Koncertas“, nes ji ir yra koncertas, mano gyvenimo koncertas“, – apie savo atsiminimų knygą sako kompozitorius, karilionininkas, pirmasis Lietuvoje kompozitorius akademikas ir Nacionalinės premijos laureatas Giedrius Kuprevičius. Renginyje dalyvaus muzikologė Beata Baublinskienė ir muzikologas Viktoras Gerulaitis.

Knygų mugėje neeilinis įvykis! Rimta, solidi mokslinė konferencija, kurios objektas – rašytojas Juozas Erlickas. Gyvojo klasiko portretas ir svaraus kūrybinio palikimo įvertinimas. Dalyvaus žymūs vertintojai – Alfredas Bumblauskas, Algis Kalėda, Sigitas Parulskis.

Grigorijaus Kanovičiaus Rinktiniai raštai rusų kalba, penki tomai, išleisti išskirtine proga – šiemet žymiam kūrėjui sukanka 85-eri. Gegužės mėnesį išeis ir penkiatomis lietuvių kalba. Tai didžiausias leidyklos „Tyto alba“, gyvuojančios jau du dešimtmečius, projektas. Apie jį išsamiai bus galima išgirsti iš Dmitrijaus Kanovičiaus, Petro Bražėno, Antano A. Jonyno, Jolantos Kryževičienės.

Esate brandaus amžiaus? Vaikai užauginti, tėvams reikia vis daugiau globos? Kaip nesutrikti, nepasiduoti niūrioms mintims, pasinaudoti amžiaus privalumais? Apie tai šeštadienio vakarą kalbėsis psichologė, psichoterapeutė Edita Čekuolienė, knygos „Flirtas su rudeniu: moterų knyga“ autorė, ir žurnalistė, laidų vedėja Ieva Kašauskaitė.

Sekmadienis - visai šeimai

Sekmadienį, vasario 23 d., "Tyto alba" kvies susitikti su Lietuvos fotografu, menininku S.Paukščiu ir iš pirmų lūpų išgirsti įspūdžius apie beveik 2 mėnesius trukusį žygį motociklais ir dviem automobiliais, apie įveiktus 14 tūkstančių kilometrų į Rytus, apie daugybę susitikimų ir išsiskyrimų. Visa tai dienoraščio forma sugulė į knygą „Į Bankoką per 40 dienų“, užfiksuota tūkstančiuose puikių nuotraukų. Be knygos autoriaus, renginyje dalyvaus Saulius Pilinkus, Vilius Navickas ir Ernestas Parulskis.

Rašytoja Laura Sintija Černiauskaitė ir rašytoja, žurnalistė, knygų apžvalgininkė Gintarė Adomaitytė kvies į "Litexpo" Vaikų sceną, čia jaunesniojo mokyklinio amžiaus vaikams bus pristatoma L.S.Černiauskaitės nauja knyga „Žiema, kai gimė Pašiauštaplunksnis“ su grafikės Editos Suchockytės iliustracijomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.