Belgų baroko meistrai griežė žarninėmis stygomis

Šių metų žvaigždžių paradą sostinėje įsikūrusioje Nacionalinėje filharmonijoje pradėjo geriausias Belgijoje baroko muzikos orkestras „B’Rock“. Pagrindinėje šalies koncertų scenoje nedažnai skamba autentiškai atliekama senoji muzika. Bet pažintis su šio meno meistrais – Filharmonijoje koncertavusiu „B’Rock“ orkestru – buvo įdomi ne tik dėl to, rašo "Lietuvos rytas".

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Feb 11, 2014, 10:56 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:22 AM

Nenori gyventi praeitimi

„B’Rock“ Gente įkūrė keturi senosios muzikos entuziastai, užsimoję surasti dar neužimtą baroko muzikos nišą Belgijoje – šalyje, kurioje knibždėte knibžda ją atliekančių grupių. Tačiau „B’Rock“ pavyko: vienas jauniausių Belgijoje baroko kolektyvų per devynerius metus tapo sąjūdžio lyderiu.

Orkestras koncertuoja didžiausiuose festivaliuose ir solidžiose salėse visame pasaulyje – per sezoną surengia iki 45 pasirodymų, kuria projektus su garsiomis operos trupėmis. Neseniai jis pasirašė sutartį su viena įtakingiausių įrašų kompanijų „Deutsche Grammophon“.

„B’Rock“ savitumą nusako jau pavadinimas. Tačiau orkestro vadybininkas ir vienas įkūrėjų Hendrikas Storme’as patikino: „Mes negrojame roko, tik mūsų pasirodymai tokie emocingi, kupini improvizacijos ir energijos kaip roko koncertai.“

„B’Rock“ virtuozai žarninėmis stygomis atlieka ir šiuolaikinę muziką – kūrinius šiam orkestrui rašo net garsūs džiazo kompozitoriai! Baroką aukštosiose mokyklose studijavę atlikėjai nenori gyventi vien praeitimi.

Efektai be paslapties

„B’Rock“ hiperaktyvumas scenoje nustebino dalį Vilniaus publikos: kai kurie stygininkai vos ne šoko grieždami Antonio Vivaldi ir jo amžininkų Giuseppe Antonio Brescianello, Francesco Geminiani, Giuseppe Torelli muzikos programą „Su meile, Vivaldi“.

Svečių koncertas paliko prieštaringą įspūdį. Muzikantų aukštas lygis ir gera mokykla nekėlė abejonių, bet norėjosi pajusti už jų meno išorinio efektingumo slypintį norą išsakyti mintį, perteikti žinią ar paslaptį.

Atrodė, kad atlikėjai bando žūtbūt įveikti subtilią tylių instrumentų prigimtį, o jie tarsi keršydami netiksliai intonuoja ir nemaloniai švokščia.

Išilginės fleitos Paganini vadinamas šveicaras Maurice’as Stegeris, atlikęs A.Vivaldi 2-ąjį ir 11-ąjį Koncertus fleitai ir styginiams, taip pat labiausiai žibėjo teatrališkumu ir efektais.

Kita vertus, pasirodymas buvo „B’Rock“ tarptautinio turo pradžia – jam atlikėjai rengėsi Vilniuje tik kelias dienas savarankiškai, be dirigento, suskridę iš Olandijos, Belgijos, JAV, Kanados, Prancūzijos, Vokietijos. Galbūt dar nespėjo apšilti.

Veria duris partneriams

„Su meile, Vivaldi“ pratęsė rudenį lietuvių prisistatymu Briuselio „KlaraFestival“ prasidėjusį Filharmonijos bendradarbiavimą su belgais. „B’Rock“ vadybininkas H.Storme’as yra šio festivalio meno vadovas.

Nacionalinė filharmonija vis plačiau veria duris užsienio partneriams. Netrukus publika pajus ir jos bendradarbiavimo su kinais vaisius. Pernai Filharmonijoje šiuo tikslu lankėsi Kinijos scenos menų įstaigų ir festivalių atstovų delegacija.

Jau balandį pagrindinėje šalies salėje koncertuos bene daugiausia gerbėjų pasaulyje turintis pianistas iš Kinijos Yundi Li, lauktas Vilniaus festivalyje, bet tąkart neatvykęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.