Savaitės gidas: paskutinė proga pamatyti V.Luckaus darbus

Šią savaitę kultūros renginių organizatoriai sutelkę dėmesį į Valentino dienos pramogas ir Vasario 16-osios programą, sutrauksiančias daug publikos. Tačiau kartu tai paskutinė proga pamatyti fotografo Vito Luckaus parodą, kuri Nacionalinėje galerijoje Vilniuje bus eksponuojama iki sekmadienio.

Nuotrauka iš V.Luckaus ciklo "Baškirijoje".
Nuotrauka iš V.Luckaus ciklo "Baškirijoje".
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 11, 2014, 4:15 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:00 AM

VILNIUS. „V.Luckus – gęstančio modernizmo epochos žmogus, jautęs fotografijos, kaip tradicinės raiškos priemonės, išsekimą ir bandęs ją reanimuoti dokumentalizmo darbuose, siurrealių montažų cikluose, konceptualių knygų projektuose. Bet viskas, kuo kūrėjas atvėrė savo laisvąjį protą ir apie ką jis mąstė, buvo „žmogiška, pernelyg žmogiška“. V.Luckus vengė kompromisų ir prievolių, nepuoselėjo iliuzijų ir neskatino idealizavimų, neieškojo teisybės ir nemėgo nežinomybės, sau skelbė karus ir paliaubas kitiems. O už atlapų pagriebtą gyvenimą jis prisitraukė taip arti savęs, kad girdėjo jo gilų ir dažną alsavimą, į kurį pajėgė atsakyti sutramdytu įniršiu ir beprotiška meile – būtent tokios koncentruotos būsenos yra pripildyta visa menininko kūryba“, - taip fotografą V.Luckų pristato parodos „Siūlau naują pasaulį. Vito Luckaus fotografijos retrospektyva“ kuratorė dr. Margarita Matulytė. Vieno reikšmingiausių XX a. 2-osios pusės Lietuvos fotografijos meno kūrėjų, nutiesusių tiltą tarp tradicijos ir avangardo, tarp modernizmo ir postmodernizmo, ekspoziciją iki vasario 16-osios dar galima pamatyti Nacionalinėje galerijoje Vilniuje.

Per iškilmingą Vasario 16-osios minėjimo koncertą Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje vasario 16 d. 18 val. 45 min. skambės lietuvių autorių kūriniai, tarp jų – nauja, parašyta specialiai šia progai kompozitoriaus Vidmanto Bartulio oratorija „Giesmė ateičiai“ pagal persų poeto Saadi ir Bernardo Brazdžionio eiles. Į koncerto programą taip pat įtraukta V.Bartulio „Muzika“, D.Zakaro pjesė iš ciklo „Dvi pjesės“, V.Augustinio „Gloria“, G.Kuprevičiaus fragmentas iš baleto „Čiurlionis“. V.Bartulis taip pat parengė naują Lietuvos himno „Tautiškos giesmės“ aranžuotę su elektrine gitara. Kūrinius atliks Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas Roberto Šerveniko, Asta Krikščiūnaitė (sopranas), Tadas Girininkas (bosas), Kauno valstybinis choras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Petras Bingelis), vaikų chorų „Liepaitės“ ir „Ąžuoliukas“ grupės, gitaristas Artūras Chalikovas. Vedėjas – aktorius Rimantas Bagdzevičius.

Romantiška atmosfera vasario 14 d. 19 val. tvyros Vilniaus Kongresų rūmuose. Subtilios Evelinos Sašenko intonacijos ir stiprus Jeronimo Miliaus vokalas, švelni meilės lyrika greta širdį draskančių roko baladžių, kūriniai iš Sahros Brightman, Barbros Streisand, Bryano Adamso, „Queen“, „Scorpions“ repertuaro po plačiu Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro muzikos skliautu. Diriguos maestro Gintaras Rinkevičius.

Valstybinis jaunimo teatras vasario 14 ir 15 d. 18 val. kviečia į premjerą – Arvydo Lebeliūno režisuotą spektaklį „Pabaigos pradžia“. Europoje pirmą kartą pristatoma kanadiečių autoriaus Aarono Bushkowskio pjesė „Nepažįstami tarp mūsų“, kurioje itin jautriai kalbama apie žmonių išgyvenimus susidūrusius su klastinga, nenuspėjama ir neprognozuojama liga. Pjesėje pasakojama apie dviejų Alzheimerio liga sergančių pagyvenusių žmonių fatališką meilę. Spektaklio kūrėjai klaus, kur yra žmogaus sielos buveinė – širdyje ar visagaliame prote? Jei protas sutrinka, ar širdis liaujasi mylėjusi? Šiam spektakliui suburta vyresnės kartos aktorių komanda: Dalia Brenciūtė, Ina Kartašova, Danutė Kuodytė, Laimutė Štrimaitytė, Vidas Petkevičius, Antanas Šurna.

Klaipėdos dramos teatras šią savaitę atvyksta į Vilnių. Vasario 12 d. 18 val. 30 min. Rusų dramos teatre jie parodys spektaklį pagal lenkų jaunosios kartos dramaturgės Dorotos Maslowskos pjesę „Mums viskas gerai“. Pjesėje su negailestinga ironija kalbama apie šiuolaikinę visuomenę, nutrūkusius žmogiškuosius ryšius, abejingumą, niveliaciją. Pjesės peizažas – šiuolaikinė Lenkija, iki skausmo primenanti ir mūsų dienų Lietuvą, ir bet kurią kitą postsovietinę šalį. Trijų kartų atstovės – nesusikalbančios, viena kitos užguitos ir užgautos – gyvena viename bute, tačiau jų nebesieja nei esami kraujo ryšiai, nei geografija. Dramos personažai net negyvena, o tiesiog būna laukdami beketiško stebuklo. Laukdami tikrojo gyvenimo be baimės, be pažeminimo, su savigarba ir orumu. Be amžinojo „o Vakaruose tai jau, o pas mus vis ne“ ir be tylaus siaubo suvokus, kad niekas nepasikeis. Kas belieka?

Bažnytinio paveldo muziejus  tęsia temines ekskursijas po Vilnių. Vasario 14 d. 16 val. ir 15 d. 14 val.  – ekskursija „Širdies motyvais“. Šv.Valentino dienai skirta ekskursija prasidės Vilniaus katedros požemiuose.  Prie Lietuvos karalių ir karalienių kapų bus prisimintos jų meilės istorijos, nupūstos užmaršties dulkės nuo Barboros Radvilaitės ir Žygimanto Augusto meilės laiškų.  Antrojoje ekskursijos dalyje - pasivaikščiojimas po Bažnytinio paveldo muziejų, įkurtą Šv.arkangelo Mykolo bažnyčioje. Ši bažnyčia yra garsios Sapiegų giminės mauzoliejus, joje išlikę įspūdingiausi Lietuvos antkapiniai paminklai. Ekskursijos dalyviai sustos prie iškalto iš balto marmuro gražuolės Teodoros Kristinos Tarnovskytės portreto, prisimins ją karštai mylėjusį vyrą – dosnųjį Kazimierą Leoną Sapiegą.  Tik šios ekskursijos dalyviams bus parodytas Bažnytinio paveldo muziejaus fonduose saugomas šv.Valentino relikvijorius.  Į ekskursijas būtina iš anksto registruotis tel.  (8 5) 269 7801, el. p. muziejus@bpmuziejus.lt. Ekskursijos kaina - 25 Lt.

KAUNAS. Kino teatre „Romuva“ vasario 15 d. 18 val. skambės svaigios dainos apie meilę moteriai ir tėvynei. Liudo Mikalausko ir Egidijaus Bavikino – jaunų, talentingų ir jau spėjusių publikos pripažinimą pelnyti atlikėjų – parengtoje programoje derės nostalgiškasis tarpukaris, šmaikštūs to meto nutikimai, teatrališka atmosfera, dainos apie meilę. Akompanuos pučiamųjų sekstetas „Brass Bravo“.

Vasario 16 d. 18 val. Kauno kamerinis teatras atsisveikins su spektakliu „Žanas ir Beatričė“. Publika turės progą paskutinį kartą išvysti istoriją apie apleisto dangoraižio trisdešimt trečiajame aukšte gyvenančią vienišą moterį Beatričę, laukiančią ateinančių vyrų: ji parašė skelbimą, kuriame pažadėjo ypač dosniai atsilyginti tam, kuris sugebės ją sudominti, sujaudinti bei sugundyti. Daugybė pretendentų jau išėjo nieko nepešę. Ir pasirodo atlygio medžiotojas Žanas. Lyg senoje geroje pasakoje užsimezgęs siužetas, kuriame įnoringa princesė siunčia sunkiausius išbandymus siekiantiems jos rankos, pamažu peraugs į skausmingą dramą.

KLAIPĖDA. Klaipėdos koncertų salėje vasario 13 d. 18 val. dvelks „Vasario vėjas“ - pučiamųjų muzika prabils prancūziška ir lietuviška jos autorių kalba. Programos iniciatorius – obojininkas Robertas Beinaris. Jam talkins kolegos ir ansamblis „Musica humana“, vadovaujamas ir diriguojamas Algirdo Vizgirdos. Koncerto programoje bus ir šeiminis aspektas: Robertas ir jo sesuo smuikininkė Karolina Beinarytė atliks Vaidos Striaupaitės-Beinarienės Koncertą obojui, smuikui ir kameriniam orkestrui. Pasak autorės, kūrinys buvo pradėtas rašyti stažuojantis Prancūzijoje: „Tenykštė aplinka ir kultūra sąlygojo impesionistinę jo pirmosios dalies minties eigą, tembrų ir spalvų įvairovę.“ Kitų kūrinių autoriai O.Balakauskas, A.Malcys, L.Narvilaitė, M.Marais, Ph.Gaubert'as, J.Francaix.

Vasario 15 d. 19 val. „Švyturio“ arenoje „Žuvėdros“ šokių kolektyvas, maestro Donato Katkaus vadovaujamas Vilniaus Šv.Kristoforo kamerinis orkestras, violončelininkų grupė iš Latvijos „Melo M“ ir grupė lietuvių popdainininkų surengs beveik trijų valandų koncertą. „Vasario mėnesį švenčiame dvi šventes – Lietuvos valstybės atkūrimo ir visų mylinčių bei įsimylėjusių dieną. Todėl visi žodžiai, visa muzika, visos gaidos ir visa širdis – šioms dviem progoms“, – teigė koncerto rengėjai.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.