Aktoriai pasakos apie meilę ir atmintį

Jaunimo teatre režisierius Arvydas Lebeliūnas repetuoja spektaklį „Pabaigos pradžia“ apie meilę, temdomą Alzheimerio ligos šešėlio. Premjera – vasario 14 ir 15 d. „Kai pradėjau dirbti su aktoriais, paaiškėjo, kad vos ne visi turi pavyzdžių iš savo gyvenimo“, – sakė režisierius.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 13, 2014, 3:31 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:01 AM

Artėjant Valentino dienai Jaunimo teatre numatyta premjera apie meilę „Pabaigos pradžia“. Tačiau tai nebus graži pasaka apie įsimylėjėlius. Spektaklį pagal kanadiečių dramaturgo Aarono Bushkowskio pjesę repetuoja 54 metų režisierius Arvydas Lebeliūnas.

Pagrindiniams naujojo spektaklio herojams Maiklui ir Gabrielei kiek daugiau penkiasdešimties, bet klastinga Alzheimerio liga vis labiau progresuoja, todėl giminaičiai juos palieka slaugos namuose. Čia jie susipažįsta, susidraugauja ir įsimyli. Jų meilė trunka vos vieną dieną, nes rytoj jie vėl taps nepažįstami.

Teatras, mano požiūriu, yra studija, pokalbis apie žmogų, jo gyvenimą. Teatre gera istorija yra garantas, kad tavęs klausysis. O ši istorija tikrai įdomi“, – apie pjesės pasirinkimą kalbėjo režisierius.

Daug laiko A.Lebeliūnas paskyrė ieškodamas informacijos apie Alzheimerio ligą: kokie jos požymiai, kaip ji progresuoja ir psichologiškai veikia ne tik ligonį, bet ir jį prižiūrinčius artimuosius. Režisierius patyrė, kad labai daug šeimų Lietuvoje susidūrė su šia problema.

 „Kai pradėjau repetuoti su aktoriais, paaiškėjo, kad vos ne visi turi pavyzdžių iš savo gyvenimo“, – sakė jis.

Pažino Kanados teatrą iš arti

A.Lebeliūnas kelerius metus praleido Vankuveryje, tačiau kanadiečio A.Bushkowskio pjesę, pavadintą „Nepažįstami tarp mūsų“, jis perskaitė tik grįžęs į Lietuvą. Perskaitė ir iškart pasiūlė Jaunimo teatrui.

Pasak A.Lebeliūno, vakarų Kanados teatras kol kas dar ieško savo tikrojo veido, o žiūrovai neranda atsakymo, kodėl jiems reikalingas scenos menas.

„Pačiam Vankuveriui dar tik šimtas metų. Tai jaunas miestas, bet tikrų kanadiečių jame labai mažai. Dauguma gyventojų atkeliavę iš Azijos. Jie čia pasiliko nuo tų laikų, kai buvo tiesiamas Rytų-Vakarų geležinkelis. Todėl, čia vyrauja Azijos, darbo kultūra“,- pasakojo režisierius, Vankuveryje dalyvavęs keliuose teatro projektuose.

„Bet ir tame mieste yra žmonių, kurie visiškai kitaip mąsto. Jiems Europos menas yra aukso grynuolis“, – pridūrė A.Lebeliūnas.

Autoriaus artimieji sirgo

Turbūt daugiausia apie Alzheimerio ligą galėtų papasakoti pats pjesės „Nepažįstami tarp mūsų“ autorius, kuris žadėjo pavasarį atvykti į Lietuvą. Jo pjesė Europoje statoma pirmą kartą.

56 metų A.Bushkowskis Vankuveryje gerai žinomas autorius, savo kaip rašytojo karjerą pradėjęs nuo kelių poezijos knygų. Jo sukurtos dramos ir kino scenarijai buvo ne kartą nominuoti įvairiems apdovanojimais. Šiuo metu A.Bushkowskis vadovauja Vankuverio teatrui „Solo Collective Theatre“ bei veda kūrybinio rašymo kursus įvairiuose scenos menų mokyklose.

Viename interviu A.Bushkovskis prasitarė, kad rašymas teatrui jam teikia didžiausia malonumą ir jis kalba tik apie tuos dalykus, kuriuos pats gerai išmano.

„Alzheimerio liga sirgo mano senelis. Neseniai paaiškėjo, kad serga ir mano tėvas. Taip, ši tema man labai aktuali“, – sakė dramaturgas, kuris buvo specialiai paprašytas sukurti pjesę, aktualią vyresnės kartos žmonėms ir, žinoma, patiems aktoriams.

Kanadoje Alzheimerio liga yra viešų diskusijų objektas ir dažna menininkų kūrinių tema.

„Ši liga paveikia atmintį ir kalbą. Pajutau, kad man, kaip rašytojui, tai gali būti vaizduotę žadinantis dalykas. Pjesėje poetiniu stiliumi žaidžiu su kalba ir atmintimi. Tai leido man praplėsti kalbos ribas“, - pasakojo A.Bushkowskis.

Apie Lietuvą nebuvo girdėjęs

A.Bushkowskį labai sujaudino žinia, jog jo pjesė bus pastatyta Lietuvoje.

„Prisipažinsiu, kad apie Lietuvą nežinau nieko, išskyrus tai, jog ji turi turtingą teatro istoriją“, – pokalbyje apie Lietuvą sakė dramaturgas.

Premjeriniame spektaklyje pagrindinius vaidmenis kuria Vidas Petkevičius ir Dalia Brenciūtė. Taip pat vaidina Antanas Šurna, Danutė Kuodytė, Ina Kartašova ir kiti Jaunimo teatro aktoriai.

Spektakliui scenografiją kuria skulptorius Danielius Sodeika, muziką – Jonas Sakalauskas, kostiumus – dizainerė Julija Janus.

Vasario 14, 15 d., 18 val. Valstybinio jaunimo teatro Didžiojoje scenoje – premjera „Pabaigos pradžia“. Bilietai po 30, 40, 50 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.