O.Koršunovo „Žuvėdros“ aktoriai grįžo į repeticijų salę

OKT / Vilniaus miesto teatre vėl repetuojama Antono Čechovo „Žuvėdra“. Po nedidelės pertraukos aktoriai bei režisierius užsidarė laboratorinėje studijos erdvėje tam, kad jau vasario 22 bei 23 dienomis žiūrovams pristatytų didžiąją spektaklio premjerą. Pasak Oskaro Koršunovo, tai išties premjera, tačiau jos dieną kūrybinis procesas neužsibaigs.

Spektaklio "Žuvėdra" repeticija.<br>T.Ivanausko nuotr.
Spektaklio "Žuvėdra" repeticija.<br>T.Ivanausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 13, 2014, 4:38 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:51 AM

Naujosios teatrinės realybės paieškos, spektaklis, su kuriuo norisi ilgiau pabūti, aktorystės stebuklai, antiteatre kuriamas tikras teatras, stingdanti aktorinė įtampa, atradimų ir atsivėrimų gausa, radikalus aktorių ir žiūrovų suartėjimas – taip apie spektaklį kalbėjo Lietuvos bei užsienio teatro kritikai. Jų atsiliepimai, parašyti po etapinių „Žuvėdros“ parodymų, taip pat tapo spektaklio kūrybinio proceso dalimi.

Svarbia proceso dalimi tapo ir žiūrovai, šį kartą buvę labai arti aktorių bei keitę spektaklį kiekviename jo etape. Jie – viena iš esminių priežasčių, kodėl kiekvieną kartą „Žuvėdra“ buvo vis kitokia, o dabar, per didžiąją premjerą, atsivers dar kitomis spalvomis.

„A.Čechovas aptrauktas daugybe netikrų intonacijų, stereotipų ir štampų, dėl kurių pradingsta esminiai dalykai. Norėjome vis tai nuvalyti tiek nuo pjesės, tiek nuo savo įpročių ir stereotipų. Stengėmės artėti savęs link, kuo tikresnės vaidybos link, aiškesnio suvokimo, ką veikiame scenoje ir koks yra žiūrovo vaidmuo. Dėl to taip ilgai repetavome“, – idėjos vėl užsidaryti kūrybinėje laboratorijoje priežastis dėsto režisierius O.Koršunovas.

„Žuvėdra“ ir jos procesas suvienijo įdomią kūrybinę komandą. O.Koršunovas šį kartą – ne tik spektaklio režisierius, bet ir scenografas. Muziką kuria vienas teatro įkūrėjų kompozitorius Gintaras Sodeika. Kostiumų dailininkė – mados pasaulyje gerai žinoma Dovilė Gudačiauskaitė, kuriai tai vienas pirmųjų darbų teatre. Šviesų dailininkas bei daugumos kritikų pastebėtos ir teigiamai įvertintos apšvietimo instaliacijos autorius – Eugenijus Sabaliauskas. Vaizdo projekcijas kuria Aurelija Maknytė.

Vaidmenis kuria pirmosiose trilogijos dalyse „Hamletas“ bei „Dugne“ vaidinę aktoriai Nelė Savičenko, Darius Meškauskas, Rasa Samuolytė, Darius Gumauskas, Dainius Gavenonis, Giedrius Savickas bei „Mirandoje“ vaidinanti Airida Gintautaitė.

Režisierius pakvietė ir keturis OKT / Vilniaus miesto teatre pirmą kartą vaidinsiančius aktorius Gelminę Glemžaitę, Vytautą Anužį, Martyną Nedzinską ir Kirilą Glušajevą. Pastarasis, vaidinęs mokytoją Medvedenką, improvizuodamas įsiliejo ir į antrą vaidmenį. Dabar Šamrajevą vaidina ne tik V.Anužis, bet ir K.Glušajevas. „Ilgai repetavome, rodėme spektaklius neskelbdami premjeros. Eksperimentavome tiek su medžiaga, tiek su savimi, į šį kūrybą įtraukėme ir žiūrovus, ir kritikus. Tai ilgas procesas, trukęs apie metus ir dabar pasiekęs tam tikrą etapinį finišą – nesakau, jog tai jau pabaiga. Taip, tai premjera, bet sulig ja mūsų darbas nesibaigs. Mes ir toliau gilinsimės į šį užburtą meilės ir kūrybos ežerą“, – pasakoja režisierius O.Koršunovas, kurio teatre įprasta net ir pačius pirmuosius spektaklius repetuoti iki šiol.

A.Čechovo „Žuvėdros“ premjera – vasario 22, 23 d. 19 val. OKT studijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.