Amerikiečius sužavėjo žemynus sujungęs muzikinis tiltas

O 2010 metais buvo pasirašyta oficiali bendradarbiavimo sutartis.

Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

Feb 16, 2014, 5:08 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:59 AM

Taip originaliai užsimezgusią muzikinę pažintį ypač abiejų miestų jaunimas norėtų tęsti.

Ročesterio Hochsteino jaunimo simfoninio orkestro dirigentas Casey Springsteadas pareiškė, kad jo kolektyvui buvo didelė garbė groti su alytiškiais ir tai buvo nuostabiai įsimintinas pasirodymas.

Pusantros valandos pasikeisdami grojo apie pusantro šimto jaunųjų muzikantų, kurie sukūrė ypatingą simfoninį tiltą per Atlantą tarp Alytaus ir Ročesterio.

500 žiūrovų Alytuje ir dvigubai daugiau Ročesteryje (JAV) tiesioginės transliacijos metu galėjo matyti ir girdėti iš karto dviejų šių miestų jaunimo simfoninių orkestrų koncertą.

Nutiesti muzikinį tiltą tarp dviejų žemynų pasiūlė Jolanda Chesonytė, Alytaus-Ročesterio susigiminiavusių miestų komiteto meno ir kultūros vadovė.

Alytiškiai mielai jai pritarė ir tokiam muzikiniam pasimatymui ruošėsi beveik pusmetį.

Šiuos miestus skiria ne tik tūkstančiai kilometrų, vandenynas, bet ir 7 valandos.

Todėl, kai Alytuje muzikantai ir žiūrovai rinkosi į koncertą vakare 20 valandą, Ročesteryje laikrodžiai rodė 13 valandą.

Kartais stringantis internetininis ryšys nesutrukdė sukurti įspūdingo muzikinio tilto tarp jau beveik dešimtmetį bendradarbiaujančio Alytaus ir Ročesterio.

Koncertą pradėjęs Hochsteino jaunimo simfoninis orkestras grojo Lietuvos himną, o į Alytaus teatro salę susirinkę žiūrovai giedodami jį derinosi prie pasitaikiusių trikdžių.

Po to JAV himnu šį koncertą tęsė Alytaus muzikos mokyklos jaunimo simfoninis orkestras „Svajonė“ ir sulaukė amerikiečių audringų plojimų.

Pasikeisdami abu orkestrai pusantros valandos grojo populiarius klasikinius ir šiuolaikinius įvairių šalių kompozitorių kūrinius, o „Svajonė“ amerikiečius sudomino ir Juozo Naujalio bei Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūryba.

Alytiškius iš Ročesterio koncertų salės kartu su šio miesto mere Lovely Warren pasveikino ir Lietuvos ambasadorius JAV Žygimantas Pavilionis.

O Alytaus miesto meras Jurgis Krasnickas nusiuntė linkėjimus anapus Atlanto, sakydamas, kad vieni kitus labai gerai suprantame kartu klausydamiesi muzikos, jei net nemokame vieni kitų kalbos.

„Tapome viena didele muziką mylinčia šeima“, - pasidžiaugė šios idėjos sumanytoja J.Chesonytė.

Iš Dzūkijos kilęs jos tėvas Rimas Česonis, Lietuvos garbės konsulas JAV, Ročesterio ryšį su Alytumi užmezgė 2005 metais apsilankęs muzikos mokykloje.

O 2010 metais buvo pasirašyta oficiali bendradarbiavimo sutartis.

Aktyvi bendra šių susigiminiavusių miestų veikla jungia įvairaus amžiaus, pomėgių ir profesijų žmones.

Kartu su alytiškiais koncerto klausėsi ir iš Ročesterio į Alytaus kolegiją dėstyti Tarpkultūrinės komunikacijos ir viešojo kalbėjimo dalykų pusmečiui atvykęs Genesev universiteto profesorius Josephas Buslys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.