Šv.Kristoforo kamerinio orkestro 20-metį nuspalvino rūstūs tonai

Vilniaus savivaldybės kamerinio orkestro gimtadieniai neįsivaizduojami be jo įkūrėjo ir vadovo, aštrialiežuvio Donato Katkaus sąmojo. Ketvirtadienio vakarą kolektyvo 20-mečio koncerte Šv.Kotrynos bažnyčioje maestro taip pat leido publikai pakrykštauti iš savo monologų pristatant orkestrantus, kuriais jis didžiuojasi, bei rėmėjus, be kurių orkestras tikriausiai nebūtų išgyvenęs dviejų dešimtmečių.

Maestro D.Katkaus diriguojamas Šv.Kristoforo kamerinis orkestras jubiliejų atšventė santūriai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Maestro D.Katkaus diriguojamas Šv.Kristoforo kamerinis orkestras jubiliejų atšventė santūriai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Feb 20, 2014, 11:39 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:07 AM

Kaip ir dera jubiliejaus puotai, į sceną kopė sveikintojai su didžiulėmis gėlių puokštėmis. Tačiau muzikinėje vakaro programoje buvo neįprastai daug rūsčių, net gedulingų spalvų. Ir, matyt, ne dėl to, kad jų nepašykštėjo savo pirmiesiems kūriniams Vienos klasikas Josephas Haydnas ir garsiausias danų kompozitorius Carlas Nielsenas – vakare skambėjo pirmojo Styginių kvartetas E-dur, op.2 ir antrojo Mažoji siuita styginių orkestrui, op.1.

Koncerto atmosferą tarsi persmelkė tragiškas istorinis fonas. Įsižiebus raudoniems prožektoriams, bažnyčia priminė liepsnų nušviestą Kijevo konservatoriją Maidano pakraštyje, dabar pavirtusią ligonine. Ukrainos kovotojams skirta tylos minutė davė toną visam šventiniam vakarui.

Jis buvo netradicinis ir tuo, kad orkestras griežė be solistų, lyg norėdamas išskleisti visą du dešimtmečius gludinto ansamblio spindesį. Vis dėlto programą užbaigęs šiuolaikiškas virtuoziškas Alberto Ginasteros Koncertas styginiams leido sužibėti grupių koncertmeisteriams, pagriežusiems savo solo kaip jausmingas, įkvėptas improvizacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.