„Kaligrafiniuose eskizuose“ – naujos pažintys ir intrigos

Belaukdami pavasario, palepinkite save muzikinių atradimų kupina kelione į vokiečių kompozitorių Wolfgango Rihmo ir Mathiasso Pintscherio pasaulį. Joje Jus lydės Vakaruose bene labiausiai pripažintas lietuvių kompozitorius Vykintas Baltakas bei dvidešimtmetį tik ką atšventęs Šv.Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus). Vasario 27 d. 19 val. Šv.Kotrynos bažnyčioje šį kartą prie dirigento pulto stosiantis V.Baltakas pažada, jog dviejų dalių koncerte „Kaligrafiniai eskizai“ intrigų netrūks.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-02-24 16:39, atnaujinta 2018-02-15 23:43

V.Baltakas, komponavimo meistriškumo mokęsis ir pas kompozitorių W.Rihmą, kurio kūrybai skirta pirmoji koncerto dalis, metaforiškai pristatomas kaip muzikinė Šecherezada. Jo muzika įtraukia, plėtojasi, kartais kalba pati save cituodama, kartais grįžta į praeitį ir atranda save ten, kur jau buvo prasidėjusi. V. Baltako kompozicijas atlieka geriausi Vokietijos, Austrijos, Prancūzijos, Belgijos, Olandijos, kitų šalių kolektyvai. Lietuvio talentą patvirtina tokie prestižiniai įvertinimai kaip italų kompozitoriaus Clauddio Abbado prizas, Ernsto von Siemenso muzikos fondo premija. Daugelį metų svetur gyvenantis menininkas neapsiriboja vien muzikos kūryba – jis aktyviai reiškiasi ir kaip dirigentas.

Pirmojoje koncerto dalyje „Schuberto eskizai“ V.Baltakas kartu su Šv.Kristoforo kameriniu orkestru atskleis, kaip vokiečių moderniosios muzikos atstovo W.Rihmo muziką paveikė Franzo Schuberto romantizmas ir kaip šiuolaikinis kūrėjas sugeba kompleksiškai sujungti monumentaliosios muzikos istoriją su dabartimi.

W.Rihmas išsiskiria plačiu muzikos suvokimu ir unikalia erudicija. Ankstyvojoje kūryboje kompozitorius maištavo prieš bulezišką ar štokhauzenišką avangardizmą, neatsižadėjo emocionalių  Arnoldo Schonbergo ir Gustavo Mahlerio garsovaizdžių, o vėliau pasinėrė į „naujojo paprastumo“ muzikoje ieškojimus. Neatsitiktinai Šv.Kristoforo kamerinio orkestro koncerte nuskambės ir F.Schuberto penktoji simfonija - romantinės muzikos pradininko kūryba W.Rihmui yra tarsi atskaitos taškas, atsispindintis daugelyje jo kompozicijų.

Antrojoje vakaro dalyje „Naktinė kaligrafija“ skambės vieno garsiausių viduriniosios kartos kompozitorių ir dirigentų M.Pintscherio sukurtas melodijas. Vokiečių muzikos kūrėjas yra vienas geidžiamiausias garsių kolektyvų (tokių kaip Berlyno, Niujorko, Londono filharmonijų orkestrų) kompozitorius, šiuo metu vadovaujantis Paryžiaus „Ensemble Intercontemporain“ ansambliui ir dėstantis garsiojoje Niujorko menininkų kalvėje Juilliardo mokykloje. Jo kūrinius atlieka garsiausi muzikantai, tokie kaip Berlyno, Niujorko filharmonijų nariai, Londono BBC bei filharmonijos orkestrai, prancūzų dirigentas Pierre'as Boulezas bei daugybė kitų.

Koncerte „Kaligrafiniai eskizai“ skambėsiantys kameriniai M.Pintscherio kūriniai atskleis subtiliąją šio kompozitoriaus kūrybos pusę. Juos atliks klarnetininkas Andrius Žiūra, akordeonininkas Raimondas Sviackevičius ir fortepijoninis trio „Kaskados“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.