Smuikininkas parėmė Ukrainą per koncertą Vokietijoje

Smuikininkas Michailas Nodelmanas Kelno filharmonijos scenoje iškėlė Ukrainos vėliavą su žodžiais „Karui ne“. Jis tai padarė pusantro tūkstančio žiūrovų akivaizdoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 18, 2014, 4:08 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:58 AM

Rusijoje gimęs ir ten išsilavinimą gavęs muzikantas M.Nodelmanas, dabar gyvenantis Vokietijoje, išskleidė Ukrainos vėliavą Kelno filharmonijos scenoje po to, kai nuskambėjo paskutinis britų kompozitoriaus Benjamino Britteno „Karo requiem“ akordas. Ant vėliavos buvo pritvirtinti žodžiai „No war“.

Apie akciją M.Nodelmanas papasakojo savo paskyroje „Facebook“. Pasak jo, viskas suėjo į viena: Krymo referendumas, pilna Kelno filharmonijos salė (mažiausiai 1500 žmonių) ir , žinoma, kūrinys – B.Britteno „War Requiem“.

„Suvokiau, kad negaliu to nepadaryti. Tiesiog vėliau sau to neatleisiu. Po paskutinio akordo dirigentas prasibrauna per sceną pro violončeles, kontrabosus,  spaudžia man ranką - šįkart aš kamerinio orkestro koncertmeisteris. Po to aš išsitraukiu vėliavą ir laikau ją iškėlęs virš galvos spausdamas kairėje rankoje sukryžiuotus smuiką ir stryką. Taip išstovėjau kokias penkias minutes, kol rankos nutirpo“, – parašė muzikantas.

Vaizdas, pagrindinė akcijos idėja, smuikininko manymu, labai svarbus. „Ukrainos vėliava iš karto mūsų dėmesį nukreipia nuo1914 metų įvykių (B.Brritteno „Karo requiem“ – gedulo mišios už žuvusiuosius Pirmajame pasauliniame kare) lygiai šimtu metų į priekį, į 2014 metus. Du žodžiai „NO WAR“ ir smuikas su stryku. Karą galima laimėti, bet karo negalima nugalėti smurtu. Vienintelis dalykas, kurį galime, pamėginti karą nugalėti menu. Dėl to galiausiai ir rašomi antikariniai kūriniai“, – sakė muzikantas.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.