Tarptautinės teatro dienos žinia – iš B.Bailey lūpų

Bretto Bailey žinia

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 26, 2014, 8:35 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 2:23 AM

Bretto Bailey žinia

Kur tik yra žmonių visuomenė, ten pasireiškia nenugalima Spektaklio Dvasia.

Trokšdami kūnu, kvėpavimu ir balsu išreikšti žmonijos sudėtingumą, tautų įvairumą ir pažeidžiamumą, žmonės buriasi į mūsų kuriamus efemerinius teatro pasaulius po medžiais mažyčiuose kaimeliuose, moderniose pasaulio sostinių scenose, mokyklų salėse, laukuose ir šventyklose, lūšnynuose, miestų aikštėse, bendruomenių centruose ir skurstančiųjų pusrūsiuose.

Susirenkame kartu raudoti ir prisiminti, juoktis ir mąstyti, mokytis, įsisavinti, ir įsivaizduoti. Stebėtis technikos stebuklais ir įkūnyti dievus. Žavėtis kolektyviniu imlumu grožiui, užuojautai ir siaubui. Susirenkame pasikrauti energijos ir įgyti galios. Švęsti įvairių kultūrų turtus bei trinti mus skiriančias ribas.

Kur tik yra žmonių visuomenė, ten pasireiškia nenugalima Spektaklio Dvasia. Užgimusi bendruomenėje, ji dėvi margaspalvių tradicijų kaukes ir kostiumus. Ji rieda mūsų kalbų, ritmų bei gestų kinkiniu ir atveria erdvę tarpe mūsų.

O mes, menininkai, dirbantys su šia labai sena dvasia, norėdami atskleisti mus supantį žemišką pasaulį su visais viliojančiais slėpiniais, jaučiame pareigą perleisti ją per savo širdis, mintis bei kūnus.

Ir vis dėlto – ką iš tiesų turime atskleisti, kai milijonai mūsų epochos žmonių kovoja dėl išgyvenimo, kenčia nuo despotiškų režimų ir grobuoniško kapitalizmo, bėga nuo konfliktų ir vargo; kai į mūsų privatumą veržiasi slaptosios tarnybos, o žodžius cenzūruoja įkyrios vyriausybės; kai iškertami miškai, naikinamos ištisos gyvūnų rūšys ir nuodijami vandenynai?

Ar galima pateisinti reikalavimą išvaduoti menus iš visų socialinių klausimų pančių, kuomet šiame nelygiavertės galios pasaulyje įvairiausių valdančiųjų įsakymai mėgina mus įtikinti, kad viena tauta, viena rasė, viena lytis, viena seksualinė orientacija, vienas tikėjimas, viena ideologija, viena kultūros struktūra yra viršesnė už visas kitas?

Ar mes, arenų ir scenų menininkai, paklusę steriliems rinkos poreikiams arba pasitelkę visą savo turimą valdžią, išgryninsime erdvę visuomenių širdyse ir protuose, subursime žmones aplink save, įkvėpsime, užbursime ir pranešime žinią? Ar sukursime pasaulį, kupiną vilties bei bendradarbiavimo atvira širdimi?

* * *

B.Bailey – Pietų Afrikos dramaturgas, dizaineris, režisierius, instaliacijų kūrėjas ir teatro „Third World Bunfight“ meno vadovas. Jo vadinamosios šventvagiškos pjesės, nagrinėjančios postkolonijinį gyvenimą, buvo statomos įvairiose Afrikos šalyse, Haityje, Konge, Jungtinėje Karalystėje ir Europoje. Jo scenos sprendimai buvo pripažinti aukso medaliu 2007 m. Prahos kvadrienalėje, čia jis vadovavo žiuri 2011 m., taip pat vadovavo Tarptautinio teatro instituto konkursui „Muzikinis teatras dabar“, kuriame 2013 metais vienu nugalėtojų tapo ir Linos Lapelytės, Vaivos Grainytės ir Rugilės Barzdžiukaitės opera „Geros dienos!“

Iš anglų k. vertė Monika Kisliakovaitė-Čaplikienė

Menų faktūra

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.