Biblioteka: K.May. „Vinetu. I knyga“

Amerikoje tiesiamas geležinkelis. Apačiai, per kurių žemes jis nusidrieks, trukdo statybą, nes žino, kad „ugninis žirgas“ atveš daugybę baltaveidžių, kurie išstums juos iš gimtųjų vietų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 1, 2014, 11:36 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:25 PM

Iš Europos atvykęs jaunasis matininkas, patyręs indėnų (ne)svetingumą ir kolegų (ne)sąžiningumą, nuoširdžiausiai susidraugauja su apačių vadu Vinetu – jie tampa kraujo broliais, nes „siela gyvena kraujyje“, o savo drąsa ir sumanumu jis nusipelno Old Šeterhendo – Triuškinančios rankos – karo vardo. Laukiniuose Vakaruose prasideda indėnų kova dėl savo teisių, ir Old Šeterhendas stoja jų pusėn.

„Raudonodis guli mirties patale!“ – su šia fraze užaugo ne viena europiečių skaitytojų karta, o Karlo May’aus Laukinių Vakarų romanų serija apie didžio apačių vado Vinetu ir baltojo Old Šeterhendo nuotykius tapo kultine ir idealistine indėnų pasaulio vizija vakariečių akyse.

„Akis į rankas – ir pirmyn!“

Karlas May’us (Karlas Majus, 1842–1912) – vokiečių rašytojas, skaitytojui itin pamilti jo nuotykių romanai apie senuosius, autentiškus Amerikos Laukinius Vakarus. Be to, rašęs ir apie Tolimuosius ir Centrinius Rytus, Pietų Ameriką, kūrė poeziją ir muziką, buvo įgudęs muzikantas – grojo ne vienu muzikos instrumentu. Pagal daugelį jo romanų sukurti kino filmai, teatro spektakliai, net komiksai.

Pasidabinę baltai išdirbtos odos švarkais raudonom siūlėm ir ledžingais, dygliakiaulės dygliais siuvinėtais mokasinais, romano puslapiais keliaujame drauge su indėnų skvo, pasipuošusiomis indėniškomis stiklinių karoliukų arabeskoms, indėnų kariais, kupinais vidinio susikaupimo, „geriame“ tabaką, o aplink siautėja mirties tomahaukai ir atėjūnų „pyškalai“. Greta ir Manitu, geroji Didžioji Dvasia, greta ir amžinosios medžioklės plotai...

Karl May. „Vinetu. I knyga“. Leidykla „Vaga“. Vilnius, 2014. Iš vokiečių kalbos vertė Teodoras Četrauskas. Dailininkė – Vanda Padimanskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.